L'Ajuntament de Barcelona reconeix que no perseguirà les suplantacions de vot si els suplantats no es queixen
'Quan en unes eleccions entren 100 butlletes en un sanatori i en surten 100 butlletes amb una mateixa papereta, es pot provar que han sigut els 100 interns els que han votat?', es pregunta el portaveu municipal
El portaveu de l'Ajuntament de Barcelona responsable d'informar sobre l'evolució de la consulta sobre la Diagonal, Ramon García-Bragado, reconeix que no controlarà els possibles casos de suplantació del vot si les persones suplantades no tenen intenció de votar. És a dir, si el ciutadà A té un familiar B que no vol votar, el ciutadà A podrà votar en nom seu i emetre un segon vot impunement per Internet en nom del ciutadà B. Aquest doble vot no serà penalitzat si B no es queixa. Tot i aquesta irregularitat flagrant, García-Bragado reitera que el vot per Internet 'és segur' i considera que en cap cas 'desvirtua el resultat final de les votacions'.
'En el moment que una persona no vol exercir el seu dret a vot, no tenim cap possibilitat de saber si algú altre ha votat en nom seu', afirma García-Bragado, que en un intent de restar importància a aquest buit legal i democràtic s'ha preguntat en veu alta: 'Quan en unes eleccions entren 100 butlletes en un sanatori i en surten 100 butlletes amb una mateixa papereta, es pot provar que han sigut els 100 interns els que han votat?'García-Bragado, doncs, ha informat que de moment només es perseguirà el ciutadà que dimarts va votar en nom d'Alberto Fernández Díaz per evidenciar els forats democràtics de la consulta: 'Aquest incident és l'únic que s'ha plantejat des del punt de vista de suplantació de la personalitat. Ningú més se'ns ha adreçat.'
Avui mateix, La Vanguardia explica detalladament que també ha pogut 'vulnerar la seguretat del sistema en dues ocasions': 'Amb el consentiment d'un elector, una altra persona va utilitzar les seves dades i, utilitzant un telèfon mòbil d'un tercer, va aconseguir votar. Una altra prova, utilitzant el consentiment d'un altre elector i el mòbil d'un tercer, en aquest cas no empadronat a Barcelona, també es va emetre el vot amb èxit.' Si aquests dos electors que no han votat ells mateixos no ho denuncien a l'ajuntament, doncs, l'ajuntament no perseguirà aquests dos vots fraudulents.
García-Bragado també va mentir
A més a més de la mentida d'Hereu de dilluns al matí -quan digué que havia votat i no ho havia fet-, el portaveu municipal també ha reconegut que ell mateix va mentir quan va assegurar una vegada i una altra que l'alcalde sí que havia votat: 'Ahir vaig donar una informació errònia'.
93.000 vots i més d'un centenar de queixes
Bragado ha informat que la consulta ja suma més de 93.000 vots, 51.000 dels quals emesos per Internet (un 54% del total) i 42.000 de manera presencial (45,06%). En els dos primers dies de consulta de la Diagonal, més de 100 persones han presentat reclamació per escrit als punts de votació presencials. El tinent d'alcalde d'Urbanisme a l'Ajuntament de Barcelona, Ramon García-Bragado, ha reconegut aquest dijous que només en les primeres 48 hores de consulta ja s'han recollit aquestes queixes, la immensa majoria de les quals fan referència a la poca visibilitat de l'opció C, la que rebutja els altres dos projectes de reforma. Aquesta xifra, però, no recull encara les reclamacions i protestes fetes per telèfon, donat que segons García-Bragado, encara no estan comptabilitzades.