Societat Civil, nacionalisme espanyol amb por a la democràcia
L’entitat antisobiranista s’ha presentat aquest Sant Jordi amb un dispendi inaudit per a una entitat de quatre socis, suposadament desvinculada dels partits unionistes, però que hi han acudit en massa.
El Teatre Victòria ha acollit aquest Sant Jordi més de 1.200 persones, el gruix de l’acte l’han protagonitzat els seus tres impulsors -Josep Ramon Bosch, José Domingo i Joaquim Coll -, que han fet una crida a la mobilització de la “majori a silenciosa”, assegurant que “el silenci és sinònim de covardia”. Les idees força han estat una crida a la llibertat davant d’un populisme que “ha escrit les pitjors pàgines de la història recent”, que pregona que Espanya ens roba, quan el cert és que “Espanya ens estima i l’estimem”. El punt fort ha vingut de la mà de Joaquim Coll que ha insistit en el fet que un ciutadà d’esquerres no pot ser independentista. Segons @societatcivil una ciutadà d’esquerres no pot ser independentista, però pot anar de la mà de l’extrema dreta violenta que representa Santiago Abascal
Pobresa d’arguments contra la democràcia del dret a decidirColl ha defensat la unitat de l’unionisme més enllà de les ideologies, "cal acabar amb l’hegemonia que els sobiranistes han bastit gràcies a la nostra desunió”, ha dit, tot i haver negat instants abans l’existència d’una hegemonia sobiranista a Catalunya. L’acte ha estat la confirmació d’un darrer intent d’unificar els contraris a la democràcia del dret a decidir per intentar trencar la societat catalana, un intent també de buscar votants i simpatitzants d’esquerres per a la causa de l’unionisme. Comprovar com l’argument del federalisme d’esquerres pot asseure en una mateixa taula a militants del PSC amb personatges de l’extrema dreta com Santiago Abascal, és una mostra de la pobresa d’arguments dels contraris a la democràcia del dret a decidir.
Una mala còpia de l’ANC
Malgrat que asseguren rebutjar ser "el contrapunt" de l’ANC, el cert és que el seu relat demostra el contrari. Partir un país és normal? demanava a l’audiència el president de l’entitat, José Rosiñol, que ha volgut destacar que “el problema no és nacional sinó que és un problema amb els nacionalistes” i també que l’entitat presenta un projecte de futur i no de reacció “davant la imposició dels nacionalistes i del seu discurs unívoc”. Bosch ha acabat el seu discurs entonant: Ara és l’hora catalans ara és l’hora de la feina, de fer una Espanya gran, sense angoixes ni cadenes”.
Objectiu: avortar la consulta
Els tres principals impulsors de l'entitat, han fet una crida a la "mobilització per evidenciar que som molts els que estem per evitar la il·legalitat, la desfeta i la ràbia" i que "no estem disposats a renunciar a participar en la vida econòmica, política, cultural i fins i tot esportiva d'Espanya". "Seguirem anomenant compatriotes a la resta dels espanyols", ha dit Domingo. Coll, per la seva part, ha estat fortament aplaudit quan ha dit que "volem que la consulta sigui innecessària, perquè és estúpid votar si un es tira per la finestra".
Coll aixeca crits entre el públic de “són uns nazis”
Joaquim Coll, al seu torn, ha assegurat que el govern està manipulant l’imaginari col·lectiu i que CiU i ERC fan onejar estelades en llocs públics i eliminen símbols i topònims espanyols de places i carrers i ha afirmat que “la llibertat avui és estar en contra d’un projecte falç, trampós i sense legitimitat d’orígen”.
Amb el suport del PPC, C's, PSC, UPyD i VOX
Tot i que els partits contraris al sobiranisme havien pactat no enviar cap primera espasa de les seves direccions a l'acte, la presentació de Societat Civil Catalana ha comptat amb cares conegudes, segones files, dirigents i militants del PPC, el PSC, C's, Vox i UPyD. Gent com Joan Rangel (PSC); Carmen de Rivera, Matías Alonso o Carina Mejías (C's); Andrea Levy i Maria Ángeles Esteller (PPC); Ramón de Veciana (UPyD); i Santiago Abascal (Vox), han segut a les primeres fileres del teatre.