directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 08:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El PSC proposa un sistema electoral segons “bufi el vent”

Un doble vot que permeti compensar territorialment, obrint la porta a veritables arbitrarietats, un sistema electoral de crisi permanent

Comentaris 13  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- El PSC fa la seva proposta en ferm de sistema electoral. Els socialistes han enviat aquest a la resta de partits una fórmula que estableix un sistema basat en l'alemany i amb doble vot. D'una banda, hi hauria 57 districtes territorials que escollirien el seu diputat de manera uninominal, i un altre que triarien els catalans residents a l'exterior. El repartiment inicial de diputats entre els partits es faria en base al recompte nacional, però el PSC proposa també un sistema per "compensar" tant aquells partits que no tinguin excés d'escons uninominals com els territoris amb menys pes. La fórmula, però, no deixa preestablerts quants diputats hi haurà d'haver de manera fixa per a cada demarcació.

Comparteix
   


Etiquetes
El PSC es vol garantir la supervivència independentment del resultat electoral

Des que es va tancar formalment la ponència sobre la llei electoral i els partits van decidir continuar reunions discretes per poder arribar a un acord, aquesta és la primera proposta que fa una formació de manera ferma i pública. Segons els socialistes, el seu suposa un sistema més proporcional, més directe, equilibrat territorialment i senzill per a l'elector. 

Amb la formula PSC, distribuir els escons serà feina d’experts!!!

La fórmula del PSC comença per fer un recompte nacional per establir el nombre total de diputats que cada partit aconseguiria de forma inicial, abans de les correccions compensatòries. Així, si una formació aconsegueix un determinat percentatge de vots a tot Catalunya, se li atorgarien el mateix percentatge de diputats d'entre els 116 que es reparteixen en aquest recompte inicial. Cada formació, però, haurà d'incloure els diputats uninominals per a cobrir el nombre que li pertoca. 

Distribuir escons segons bufa el vent, un sistema en crisi pitjor que l’actual

La resta de diputats s'escullen del recompte del segon vot que fan els ciutadans, que trien una papereta amb una llista tancada d'un partit determinat. I és que els ciutadans podrien participar amb un doble vot. D'una banda, hi hauria 58 diputats uninominals, 57 dels quals serien escollits per districtes d'uns 130.000 habitants de mitjana, i un altre que triarien els catalans que viuen a l'exterior. La proposta socialista deixa així en mans d'un sistema de majories quasi la meitat del Parlament. 

La resta de diputats fins a 116, correspondrien al repartiment d'escons que s'hauria fet en base al recompte nacional. Així, queda un coixí de 19 escons -fins als 135 actuals- que servirien, segons el PSC, per fer "correccions" de proporcionalitat, territorialitat i equilibri. D'una banda, d'aquí sortirien els diputats que algun partit podria necessitar si ha aconseguit més escons uninominals que els que el recompte nacional li atorga com a totals. Així, si un partit, per exemple, obté 22 diputats uninominals als districtes però la fórmula de repartiment d'escons en funció dels vots aconseguits pel partit a tota Catalunya li n'atorga 20, els dos que li falten s'acollirien a aquest coixí sobrer. La resta que quedi, servirien per fer un repartiment proporcional entre els partits que no han tingut uninominals de més, i estarien obligats a destinar-los a diputats dels territoris que tinguessin infrarepresentats en funció dels seus resultats. 

El PSC encara es pensa que és majoritari al Baix llobregat

Tot i que el recompte de vots inicial es fa amb un únic recompte a tot Catalunya, la proposta del PSC estableix set demarcacions -Girona; Lleida, Pirineu i Aran; Tarragona i Ebre; Catalunya Central; Metropolitana Est; Metropolitana Oest; i Barcelona ciutat-, i cadascuna d'elles es divideix en districtes més petits per escollir els uninominals. Els partits, a més, presentarien les candidatures de partit de forma territorialitzada, com passa ara amb les quatre províncies, per poder tenir una llista de la que escollir els diputats en els repartiments d'escons sobrers. 

Les discrepàncies

El PSC assegura que les negociacions encara no s'han produït de manera decisiva. Però ja avancen que, tot i estar disposats a modificar aspectes de la proposta, no votaran cap llei ni sistema que no contempli el doble vot i que no suposi un augment en la proporcionalitat. 

Girona, Tarragona i Lleida les perjudicades, el PSC vol castigar les circumscripcions on desapareix

Des de CiU, en una primera reacció ràpida de la proposta del PSC, ja han avançat que ni el fet de tenir un recompte nacional per repartir els escons inicialment ni el fet de no preestablir un nombre determinat per demarcació territorial els agrada. De fet, asseguren que la fórmula socialista podria suposar una pèrdua d'entre 6 i 8 escons per a Girona, Tarragona i Lleida respecte dels que tenen actualment. 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
Jordi Font fletxa Barcelona
25 d'abril de 2014, 09.38 h

I com exemple aquesta mateixa notícia: trobeu més important destacar el suposat interès partidista del PSC en fer aquesta proposta (cosa que fan sempre tots els partits) que no el posar sobre la taula l'elecció nominal de diputats territorialitzats i un sistema de doble vot com fa anys que proposen tots els estudiosos del tema? I que podria ser un element molt positiu per acostar la política als ciutadans


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Jordi Font fletxa Barcelona
25 d'abril de 2014, 09.31 h

És una llàstima que la gran majoria de notícies generen comentaris en forma de desqualificacions, insults i eslògans simples, sovint allunyant-se de la notícia original. En lloc d'opinions i discussions amb arguments seriosos i interessants molts cops acabem arreplegant una col·lecció de frases que no serveixen més que per satisfer la necessitat d'esbravar-se del que les escriu, manifestant les seves idees contundents prèvies adaptades a l'ocasió (o ni tan sols) que ofereix la notíci... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
25 d'abril de 2014, 09.21 h

http://www.youtube.com/watch?v=LxL04cOxuoU

http://clistenes.files.wordpress.com/2010/04/sacro-imperio-romano-germano1.jpg
http://www.elblogdesociales.com/wp-content/uploads/2010/07/europa1000.jpg


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
En Capablanca fletxa Serra de l´Obac
25 d'abril de 2014, 09.12 h

Només faltaria que ara, després de 30 anys de no posar-se d´acord, es faci una llei electoral entre CiU i PSOE per tal de consolidar el bipartidisme, inexistent a Catalunya. TONGO!!
Si feu això, uns i altres ja podeu apretar a córrer, perquè us perseguirem fins i tot després de morts.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Sidro fletxa Barcelona
25 d'abril de 2014, 08.41 h


#8 Veieu una mostra més de l'estupidesa espanyola, el comentari sense cap relació amb la notícia d'aquest poca-solta. Pures ganes de molestar. Per idiotes maleducats com ell és pel que els catalans no podem veure espanya ni en pintura, perque nosaltres no som tan xabacans, tenim una estètica molt superior a la d'ells, que no ens permet fer el pallús indesitjable com fan ells.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
25 d'abril de 2014, 08.32 h

Un desalmado en las redes
Carles Mañé Marimon dice haber 'metido la pata' tras sus mofas a los militares muertos

En su cuenta de Facebook también se encuentran comentarios similares sobre el Yak-42

Los dos guardias civiles asesinados por ETA en 2007 también fueron blanco del sujeto


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
24 d'abril de 2014, 23.39 h


Sóc fill d'andalusos criat a Girona, els pares i germans/es votaven primer PSUC fins a mitjans dels 80 i després PSC. Jo, quan vaig poder votar, els anys 90, era l'ùnic de la família que votava ERC. Doncs bé, avui tota la família menys una germana votem Esquerra Republicana perquè els greus errors i la mala fe dels governs de Madrid, tant els del PP com els del PSOE, ens han convençut.

I com nosaltres, suposo que n'hi a cents. Els immigrants i, sobre tot, la 2ª i 3ª generacions, no... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
joan fletxa tarragona
24 d'abril de 2014, 23.08 h

Com que hi ha qui creu que això de la Llei Electoral és clau per la sobirania del poble de Catalunya,ens ho hem de prendre molt seriosament
Del PSC actual no podem per desgràcia esperar cap solució per Catalunya,millor seria que el pacte fos entre CiU i ERC,junt amb IC i les CUP.I encara millor,si ademés hi intervinguessin,representants de la societat civil


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Synera fletxa Barcelona
24 d'abril de 2014, 22.56 h

FASES de la MORT.

1. Negació: procés pel qual la persona nega que aquesta hagi de
ser la seva sort.
2. Ira: Fase on la persona va contra tot i es pregunta perquè li ha hagut de tocar precisament a ella.
3. Negociació: Moment en el qual el pacient intenta canviar el seu destí mitjançant promeses a si mateix o a una divinitat.
4. Depressió: Fase d’enfonsament psicològic.
5. Acceptació: Moment que la persona accepta o es resigna amb la seva sort.

SEGONS The Wall Street Journal, Espan... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Synera fletxa Barcelona
24 d'abril de 2014, 22.50 h

DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI
ALS USA ELS HI HA ANAT MOLT BÉ

FETS:

I) Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest pob... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.