El PSC proposa un sistema electoral segons “bufi el vent”
Un doble vot que permeti compensar territorialment, obrint la porta a veritables arbitrarietats, un sistema electoral de crisi permanent
Barcelona (ACN).- El PSC fa la seva proposta en ferm de sistema electoral. Els socialistes han enviat aquest a la resta de partits una fórmula que estableix un sistema basat en l'alemany i amb doble vot. D'una banda, hi hauria 57 districtes territorials que escollirien el seu diputat de manera uninominal, i un altre que triarien els catalans residents a l'exterior. El repartiment inicial de diputats entre els partits es faria en base al recompte nacional, però el PSC proposa també un sistema per "compensar" tant aquells partits que no tinguin excés d'escons uninominals com els territoris amb menys pes. La fórmula, però, no deixa preestablerts quants diputats hi haurà d'haver de manera fixa per a cada demarcació.
El PSC es vol garantir la supervivència independentment del resultat electoralDes que es va tancar formalment la ponència sobre la llei electoral i els partits van decidir continuar reunions discretes per poder arribar a un acord, aquesta és la primera proposta que fa una formació de manera ferma i pública. Segons els socialistes, el seu suposa un sistema més proporcional, més directe, equilibrat territorialment i senzill per a l'elector.
Amb la formula PSC, distribuir els escons serà feina d’experts!!!
La fórmula del PSC comença per fer un recompte nacional per establir el nombre total de diputats que cada partit aconseguiria de forma inicial, abans de les correccions compensatòries. Així, si una formació aconsegueix un determinat percentatge de vots a tot Catalunya, se li atorgarien el mateix percentatge de diputats d'entre els 116 que es reparteixen en aquest recompte inicial. Cada formació, però, haurà d'incloure els diputats uninominals per a cobrir el nombre que li pertoca.
Distribuir escons segons bufa el vent, un sistema en crisi pitjor que l’actual
La resta de diputats s'escullen del recompte del segon vot que fan els ciutadans, que trien una papereta amb una llista tancada d'un partit determinat. I és que els ciutadans podrien participar amb un doble vot. D'una banda, hi hauria 58 diputats uninominals, 57 dels quals serien escollits per districtes d'uns 130.000 habitants de mitjana, i un altre que triarien els catalans que viuen a l'exterior. La proposta socialista deixa així en mans d'un sistema de majories quasi la meitat del Parlament.
La resta de diputats fins a 116, correspondrien al repartiment d'escons que s'hauria fet en base al recompte nacional. Així, queda un coixí de 19 escons -fins als 135 actuals- que servirien, segons el PSC, per fer "correccions" de proporcionalitat, territorialitat i equilibri. D'una banda, d'aquí sortirien els diputats que algun partit podria necessitar si ha aconseguit més escons uninominals que els que el recompte nacional li atorga com a totals. Així, si un partit, per exemple, obté 22 diputats uninominals als districtes però la fórmula de repartiment d'escons en funció dels vots aconseguits pel partit a tota Catalunya li n'atorga 20, els dos que li falten s'acollirien a aquest coixí sobrer. La resta que quedi, servirien per fer un repartiment proporcional entre els partits que no han tingut uninominals de més, i estarien obligats a destinar-los a diputats dels territoris que tinguessin infrarepresentats en funció dels seus resultats.
El PSC encara es pensa que és majoritari al Baix llobregat
Tot i que el recompte de vots inicial es fa amb un únic recompte a tot Catalunya, la proposta del PSC estableix set demarcacions -Girona; Lleida, Pirineu i Aran; Tarragona i Ebre; Catalunya Central; Metropolitana Est; Metropolitana Oest; i Barcelona ciutat-, i cadascuna d'elles es divideix en districtes més petits per escollir els uninominals. Els partits, a més, presentarien les candidatures de partit de forma territorialitzada, com passa ara amb les quatre províncies, per poder tenir una llista de la que escollir els diputats en els repartiments d'escons sobrers.
Les discrepàncies
El PSC assegura que les negociacions encara no s'han produït de manera decisiva. Però ja avancen que, tot i estar disposats a modificar aspectes de la proposta, no votaran cap llei ni sistema que no contempli el doble vot i que no suposi un augment en la proporcionalitat.
Girona, Tarragona i Lleida les perjudicades, el PSC vol castigar les circumscripcions on desapareix
Des de CiU, en una primera reacció ràpida de la proposta del PSC, ja han avançat que ni el fet de tenir un recompte nacional per repartir els escons inicialment ni el fet de no preestablir un nombre determinat per demarcació territorial els agrada. De fet, asseguren que la fórmula socialista podria suposar una pèrdua d'entre 6 i 8 escons per a Girona, Tarragona i Lleida respecte dels que tenen actualment.