directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 13:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

La Internacional Liberal recolza la consulta sobre el futur del poble de Catalunya

L'aliança que agrupa els partits liberals de tot el món demana un diàleg real entre els governs català i espanyol, dona suport al dret a decidir dels catalans i proposa l'exemple d'Escòcia

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

La Internacional Liberal ha expressat el seu suport a la consulta per a que els catalans i les catalanes expressin la seva voluntat sobre el futur de Catalunya. El text, aprovat aquesta tarda al 59è Congrés d'aquesta organització, que s'ha celebrat aquest cap de setmana a Rotterdam (Holanda), expressa preocupació per la manca d'un diàleg real entre el govern espanyol i el govern català, recolza qualsevol decisió que prengui el poble de Catalunya sobre el seu futur assenyala el referèndum pactat entre Escòcia i el Regne Unit com el millor model de solució pel cas català. També subratlla que qualsevol negociació entre els dos governs no ha d'implicar en cap cas la renúncia del poble de Catalunya al seu dret a decidir expressat democràticament, i reclama que la Unió Europea ha de ser prou flexible i forta alhora per tal d'oferir una alternativa viable als pobles europeus que vulguin expressar-se.
El president Mas a la reunió de l'internacional liberal a Amsterdam
El president Mas a la reunió de l'internacional liberal a Amsterdam

Comparteix
   


Etiquetes
 La democràcia de les urnes

Més de 75 partits i entitats de 64 països han participat en el congrés de la Internacional Liberal, que ha experimentat un relleu en la presidència, en la que l'holandès Hans Van Balen ha estat succeït per l'andorrà Juli Minoves. La representació catalana ha estat integrada per la Fundació Llibertat i Democràcia, vinculada a Convergència Democràtica, encapçalada pel vicepresident de la Internacional Liberal i diputat al Congrès dels Diputats, Jordi Xuclà, i a la que ahir al vespre s'hi va sumar el president de la Generalitat i de CDC, Artur Mas. També n'han format part el vicepresident del Partit Liberal Demòcrata Europeu, Marc Guerrero, i Roger Albinyana com a membre del secretariat internacional de CDC.
 
El president Mas va participar al sopar de gala del congrés, on va compartir taula amb Mark Rutte, ministre-president d'Holanda, que va ser l'encarregat de fer el discurs d'obertura del sopar; i també amb Sigmundur Gunnlaugsson, primer ministre d'Islàndia; Guy Verhofstadt, president del grup liberal-demòcrata al Parlament Europeu i candidat a la presidència de la Comissió Europea; Slobodan Petriovic, primer ministre de Kosovo; Mohamed Laenser, ministre d'Urbanisme i Territori del Marroc; i Chafik Rachadi, vicepresident del Parlament del Marroc, entre d'altres.

 Cap vot en contra

El suport a la consulta i a una solució democràtica i dialogada al procés català està inclòs a la ponència "The World Today". La proposta catalana es va aprovar sense cap oposició. El president Artur Mas ha felicitat els responsables de la iniciativa, i ha subratllat que "el suport dels nostres socis de partits liberals, demòcrates i reformistes de tot el món mostra que a tot arreu s’entén que la forma civilitzada de resoldre els conflictes és votant". "La majoria del poble de Catalunya proposa una via sensata i pacífica, i per això tantes persones i organitzacions d'orígens molt diferents han coincidit en que el plantejament que fem des de Catalunya és pertinent i de sentit comú" ha afirmat el president.
 
"En el nostre camí estem molt i molt ben acompanyats per molta gent de fora de Catalunya, que no entenen com s'impedeix votar un poble que ha expressat el seu desig de fer-ho a les urnes el novembre de 2012, en mobilitzacions massives cada Onze de Setembre i que ho expressa diàriament de mil maneres: volem votar, i votarem. Ho entén gairebé tothom", ha afegit Artur Mas. El president ha destacat "la gran tasca de Hans Van Balen al capdavant de la IL en la promoció arreu del món dels valors de la llibertat, la democràcia, els drets humans, el lliure mercat i la solidaritat", i també "la seva comprensió i profunda amistat envers Catalunya i la seva causa que, com va dir el president Companys, és també la causa de la llibertat". En aquest sentit, Artur Mas ha assenyalat que "amb en Juli Minoves aquest conjunt de valors estan en les millors mans possibles".

 El text aprovat pel 59è congrès de la IL diu així:

 "Liberal International expresses concern over the lack of real dialogue between the Government of Catalonia and the Government of Spain to discuss a negotiated road-map over the future of Catalonia. Liberal International will support any decision taken by the Catalan people to decide their own future. The democratic model set by the Government of the United Kingdom and the Government of Scotland, where an agreement was reach between the two governments to hold a Referendum to decide the political future of the Scottish people, should be used as a positive example in the discussions between the Governments of Catalonia and the Government of Spain. Nevertheless, any potential or future discussions between the two governments should never imply the renunciation of the right of the Catalan people to decide their own future, granting that this is always set up through democratic means. The European Union has to be flexible and strong to offer a viable alternative for those peoples that want to democratically express themselves within it".
 (La Internacional Liberal expressa la seva preocupació per la manca de diàleg real entre el govern de Catalunya i el govern d'Espanya per discutir un full de ruta negociat sobre el futur de Catalunya. La Internacional Liberal donarà suport a qualsevol decisió presa pel poble de Catalunya per decidir el seu propi futur. El model democràtic establert pel govern del Regne Unit i el govern d'Escòcia, en el que s'ha arribat a un acord per celebrar un referèndum per decidir el futur polític del poble escocés, ha de ser utilitzar com un exemple positiu en les converses entre els governs de Catalunya i Espanya. Tanmateix, qualsevol potencials o futures converses entre els dos governs mai han d'implicar la renúncia del dret a decidir del poble català a decidir el seu propi futur, sempre que sigui per mitjans democràtics. La Unió Europea ha de ser flexible i forta per oferir una alternativa viable a aquells pobles dins la Unió que de manera democràtica volen expressar-se).

 La Internacional Liberal, fundada a Oxford el 1947, agrupa més de 109 partits liberal-demòcrates i reformistes i entitats de 82 països d'arreu del món. Els principis que els agrupen son la defensa dels drets humans, d'eleccions multipartidistes lliures i democràtiques, la justícia social, la tolerància, l'economia social de mercat, el lliure comerç, la sostenibilitat ambiental i un fort sentit de la solidaritat internacional. Des del 1975 n'és el representant català la Fundació Llibertat i Democràcia, fundada per Ramon Trias Fargas i vinculada actualment a Convergència Democràtica de Catalunya.
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
Synera fletxa Barcelona
28 d'abril de 2014, 07.57 h

Fases d'en Gandhi:

1)ignoren
2)riuen
3)ATAQUEN
4) Guanyes

Som a lla 3. És evident.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Synera fletxa Barcelona
27 d'abril de 2014, 19.59 h

DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI
ALS USA ELS HI HA ANAT MOLT BÉ

FETS:

I) Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest pob... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
eli fletxa sabadell
27 d'abril de 2014, 17.30 h

Amb España mai hem tingut diales, no saben que es , aquí les coses s´han de ver i punt. Sinó veieu la histori de la España i veureu que sempre ha sigut així, casposa, intransigent i encara vivint del siglo de oro, no s´ha avançat ni unpunt. Que espot esperar de una nació aixi?, doncs allunyar se´n


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
27 d'abril de 2014, 13.20 h

Vaya colección de paletos mafiosos forrados en suiza


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
27 d'abril de 2014, 12.53 h


#6 Tu també tens problemes psiquiàtrics? què us fan, als espanyolistes que carbureu tan malament?

Per cert, cal suposar que la teva gran ignorància és la que fa que escriguis Leincheistein on suposo que volies dir Liechtenstein, però, és clar, què li vols demanar a un analfabet i malalt mental com tu? Au, maco, a l'escola a aprendre, i quan ja no siguis tan immensament ignorant podràs opinar amb la gent gran.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Artal Soria fletxa Sant Adrià del Besós.
27 d'abril de 2014, 11.03 h

jajajajajajajajajajajajajaja, jajajajajajajajajajajajajaja, jajajajajajajajajajaja. Mira ya tiene a cuatro compañeros más para compartir cuentas bancarias con dinero negro robado al pueblo catalán en Leincheistein y en Ginebra. Eso es el partido liberal y sus dirigentes mangantes, a demás de representar al 5% solamente de la cámara europea. Osea que su repercusión tsunámica es como si un ser humano cualquiera se tira un pedo en mitad del Atlántico, igualito.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
27 d'abril de 2014, 09.15 h

http://www.youtube.com/watch?v=LxL04cOxuoU

http://clistenes.files.wordpress.com/2010/04/sacro-imperio-romano-germano1.jpg
http://www.elblogdesociales.com/wp-content/uploads/2010/07/europa1000.jpg


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
27 d'abril de 2014, 01.10 h

#2 aqui podeu veure un exemple d'aquella gent amb qui no volem estar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
jcc fletxa bcn
26 d'abril de 2014, 22.20 h

És l’antítesi de l’Espanya que no escolta. Votar és una opció democràtica quan afecta a les vides de les persones i el seu futur col•lectiu. Va encontra de l’Espanya del no.

http://jordicolomines.blogspot.com.es/2014/04/no.html

Cal votar i cal fer-ho per dignitat personal i col•lectiva. Cal no posar-se nerviós i estar convençuts que trobarem la forma de votar si la força Espanya ho impedeix el 9 de novembre.

http://jordicolomines.blogspot.com.es/2014/03/votar-per-dignitat-... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
26 d'abril de 2014, 20.36 h

ME HE ENTERADO HOY QUE HACE UN TIEMPO EN TVEN3 , UN PAYASO LLAMADO JORDI MOLINS, Y EN EL PROGRAMA SINGULARS PEDIA AYUDA A LOS FRANCESES Y A LOS CHINOS CONTRA ESPAÑA EN CASO DE INDEPENDENCIA " . . . PORQUE ELLOS TIENEN LA BOMBA ATOMICA".

ADEMAS, PRONIA CEDER EL PUERTO DE TARRAGONA A LA ARMADA CHINA.

NO, NO ES POLONIA. YO TAMBIEN LO HE CREIDO ASI AL PRINCIPIO, ES EN SERIO, ES DE VERDAD.

ESTA SUBTITULADO EN INGLES PARA QUE EN EL EXTRANJERO QUE TANTO OS GUSTA, SE PUEDAN REIR A MANDIBULA BATIEN... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 20
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.