directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 18:04 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Santiago Vidal confirma que deu jutges estan redactant la Constitució d’una Catalunya independent

Aquest diumenge el diari El Mundo avançava el contingut de l’esborrany. Vidal assegura que és una iniciativa pròpia que compta amb el suport de diputats catalans i entitats com l'ANC

Comentaris 36  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 13 vots )
carregant Carregant

El diari El Mundo publicava ahir una article que revelava com serà “la Constitució secreta” de Catalunya en base a una conversa amb el jutge Vidal. Avui el magistrat ha confirmat a Catalunya Ràdio que deu jutges catalans estan elaborant l'esborrany d'una futura Constitució pròpia per a una Catalunya independent. Vidal ha explicat que no es tracta d’un encàrrec oficial ni del govern, ni del Parlament, ni de cap partit polític, sinó que és una iniciativa pròpia que tiren endavant amb l'ajuda d'alguns diputats catalans i d'algunes entitats civils: “Hi ha alguns diputats d'alguns partits polítics, algunes entitats sobiranistes com ANC, Catalunya sí, Procés Constituent... Nosaltres estem treballant per iniciativa pròpia, no per encàrrec oficial de ningú, però amb el coneixement de tota aquesta gent.” Vidal també ha confirmat que la futura Constitució parla d'un sistema de República per a Catalunya.
L’esborrany segons El Mundo
 
El diari explica que després de tres mesos de treball l’esborrany de la Constitució té 9 títols, 17 capítols i gairebé 100 articles, assegura que l'esborrany és succint però que traça “un retrat complet - i bastant fantasiós – de com s'articularia la Catalunya independent”. Revela que es tractaria d'una república a l'alemanya amb limitació d’ocupar càrrecs públics durant un període màxim de dues legislatures. També inclou la proposta de que una agència independent controli totes les adjudicacions de contractes de l’administració, la creació d’ una Agència Catalana de Tributs que recaptaria tots els impostos. També assenyala que el text, que reconeix la propietat privada, introdueix una excepció, que segons el magistrat “estarà subjecta a que compleixi una funció social real i permetrà l'expropiació de les propietats especulatives”.
 
Una Carta Magna radicalment diferent de l'espanyola
 
Malgrat que el magistrat ha insistit en que la iniciativa no és un encàrrec oficial o de cap partit, El Mundo assegura que “ Vidal i els seus nou col·legues - jutges i catedràtics -van rebre unes pautes molt específiques. Havien redactar una Carta Magna breu, flexible i fàcil d'entendre.”, en aquest sentit, el diari explica que van prendre com a referència les constitucions de Noruega i Dinamarca o Islàndia, i assegura que “tres experts islandesos van volar a Catalunya per assessorar els savis sobre com involucrar al poble en l'aprovació de la Carta Magna”. També afirma que s’inspira en la Constitució dels EUA perquè permet una “interpretació evolutiva” de la llei de lleis.
 
República federal, confederal, associada a Espanya o independent

Per altra banda el rotatiu madrileny apunta que els savis “han descartat una tercera via: crear una mena de Commonwealth amb Joan Carles I en el lloc d'Isabel II , que exerceix de reina de països independitzats com Austràlia o el Canadà”.

Pel que fa a la relació amb Espanya l’esborrany contempla quatre alternatives: que sigui un estat federal, confederal, associat a Espanya o independent, en funció del resultat del referèndum.
 
Un document secret en mans d’El Mundo?
 
Segons el diari “els savis treballen a la penombra, no mantenen contactes formals amb els partits polítics que els van reclutar. Ni tan sols els han passat un paper amb els seus avenços: s'estén el temor a “filtracions interessades”, i el seu objectiu és lliurar el seu text a finals d'any.
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#36
eli fletxa sabadell
29 d'abril de 2014, 13.42 h

No esperava menys d`aquest magistrat, Si senyor tots els catalans amb aquest grup de magistrats!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
Marcel fletxa BCN
29 d'abril de 2014, 11.33 h

Només la idea d'un esborrany de la Constitució catalana serà suficient fer tremolar als que la pretenen blindada, sent el millor camí per obrir la porta a modificar l'espanyola. Quan es doni a conèixer serà una referència no només per a la ciutadania catalana que l'acceptarà de immediat, sinó també per a la majoria d l'espanyola que la reclamaria en bona part per si. La millor iniciativa d'una societat madura i democràtica que pretén facilitar la seva aprovació als ulls del món. ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
mario fletxa barna
29 d'abril de 2014, 09.46 h

BONA ESPERANÇA!, i desesperació dels tontos del cul que ja sabem qui són i que continuen fent nosa. MENTRE ELS CONTESTEU NO ENS ELS TREUREM DE SOBRE, ja està bé que els doneu més protagonisme que als comentaristes que volem que les coses es valorin com CAL. Si us fixeu en els comentaris ja us adonareu i si no feu cas d'aquest androides també ho farfeu .
VISCA CATALUNYA LLIURE D'AMDROIDES! BENVINGUTS ELS COMENTARIS SANS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
Jo fletxa Catalunya
29 d'abril de 2014, 09.25 h

#30 Si.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
Gemma fletxa Hospitalet de Llob
29 d'abril de 2014, 08.16 h

Molt bé!
S'ha de treballar per crear un pais mês just i transparent.
Amb polítiques socials pels membres del mateix.
Estem cansats de corrupció.
I manipulació de dades.
I que no es faci politica per ajudar-nos els uns els altres.
Els Catalans ens hem de proteguir i ajuda, si no estem perduts.
Fem pinya!
Units ningú ens vencerà.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
Synera fletxa Barcelona
29 d'abril de 2014, 01.21 h

DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI
ALS USA ELS HI HA ANAT MOLT BÉ

FETS:

I) Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest pob... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
ff fletxa gg
29 d'abril de 2014, 00.32 h

#29

DEPESO?

AH, LA DOCTORA RAHOLA


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
Jo fletxa Catalunya
28 d'abril de 2014, 23.57 h

#24 Tranquil, que d'aliats en tenim i de pes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
28 d'abril de 2014, 23.01 h


Anit vaig somiar que tornava a Mander... no, perdó, vull dir que vaig somiar que el sisè article da la Constitució de la República de Catalunya dèia així:

Tot aquell que fassi pùblica apologia del racisme, del franquisme, del feixisme, falangisme o nazisme, serà cremat a la Plaça Major del seu poble, amb una foguera de llenya verdenca per allargar el suplici

Em vaig despertar tot suat pensant en el pobre Aragoneses

Les faves amb xoriç són dures de païr i fan somiar malament


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
vaya tela fletxa barcelona
28 d'abril de 2014, 22.19 h

#6 Hasta el día de hoy, ni el congreso, ni el senado, ni la casa del real (el rey juro fidelidad al régimen y al movimiento) han condenado todavía los crímenes del franquismo durante la dictadura y no dejan que propuestas de ley para investigar y aclararlos salgan adelante, ademas de permitir que determinados sectores y partidos políticos puedan andar a sus anchas sin respetar la ley de partidos, que entre otras cosas rechaza la violencia y las coacciones hacia otros partidos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.