Descobreixen un mecanisme que podria ser clau per evitar el desenvolupament del càncer de mama
L'estudi està impulsat per investigadors de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya i es publica a la revista 'Nature Materials'
Barcelona (ACN).- Un estudi dut a terme per investigadors de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i impulsat per l'Obra Social 'la Caixa' ha revelat un mecanisme fonamental del càncer de mama. Els investigadors han descobert que les molècules que fan possible que la cèl·lula mamària s'adhereixi al seu entorn, anomenades integrines, actuen diferent quan les cèl·lules són cancerígenes. En aquests casos, les integrines provoquen l'enduriment dels teixits del voltant formant nòduls que són un símptoma que indica un possible tumor mamari incipient. L'investigador de l'IBEC, Pau Roca-Cusachs, ha destacat que "si s'aconsegueix prevenir aquest mecanisme es podria retardar o inclús prevenir el càncer de mama".
Comparteix
TweetEtiquetes
Fins ara es desconeixia el mecanisme a través del qual les cèl·lules mamàries són capaces de detectar i reaccionar a la rigidesa del teixit que les envolta. Tampoc es coneixia perquè aquestes cèl·lules reaccionen de forma diferent en condicions sanes o tumorals.
Ara els investigadors de l'IBEC juntament amb els seus col·laboradors del 'Barts Cancer Institute de la Queen Mary Unviersity' de Londres, han detectat el mecanisme molecular a través del qual les cèl·lules mamàries poden adherir-se i adaptar-se al seu entorn. Aquestes molècules s'anomenen integrines i interactuen diferent amb els teixits del voltant segons si són sanes o cancerígenes.
En el cas de les cèl·lules de mama sanes, les propietats adhesives de les integrines fan que les cèl·lules mamàries redueixin la força que apliquen al seu torn si aquest és més rígid del normal. De tal manera que eviten que el teixit s'endureixi més i que s'acabi formant un nòdul.
D'altra banda, les cèl·lules cancerígenes de mama expressen un tipus diferent d'integrines, amb unes propietats adhesives "modificades". Aquestes altres integrines "modificades" fan que les cèl·lules apliquin més força, enlloc de reduir-la, si el teixit del seu voltant s'endureix. D'aquesta manera, creen un mecanisme de retroalimentació que finalment podria conduir a la formació dels nòduls durs característics dels tumors de mama.
Segons ha explicat l'investigador principal de l'IBEC, Pau Roca-Cusachs, "si s'aconsegueix prevenir aquest mecanisme es podria arribar a retardar o inclús prevenir el càncer de mama". Roca-Cusachs ha destacat que els canvis que provoquen les integrines "modificades" podrien ser la causa de l'aparició de diverses malalties i que conèixer aquest mecanisme "obre les portes àmpliament a noves teràpies" .
"De fet, el més fascinant és que l'enduriment anormal del teixit es presenta no només en el càncer de mama, sinó també en molts altres tipus de càncers que també tenen alteracions en diverses integrines, com ara el càncer de pàncrees o de pell", ha dit l'investigador.
Després d'aquest descobriment, el següent pas del grup de recerca és investigar si el control de les integrines permetria controlar el desenvolupament de teixit cancerigen. Si és així, això tindria "un gran potencial per al desenvolupament de teràpies encaminades a prevenir les alteracions malignes en la rigidesa del teixit".
El director de l'IBEC, Josep Samitier, s'ha mostrat molt esperançador amb aquesta descoberta i ha explicat que aquesta investigació obra la porta a "nous sistemes de diagnòstic i de seguiment d'aquesta patologia".
L'article 'Rigidity sensing and adaptation through regulation of integrin types' ha estat publicat aquest diumenge per la revista científica 'Nature Materials'.