directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 05:43 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Demolidor informe del Centre Maurits Coppieters sobre el repartiment a l’estat espanyol dels fons comunitaris

Catalunya aporta uns 2.000 milions d'euros anuals a les arques europees i és la comunitat de l'Estat espanyol que més contribueix a la Unió Europea i la que menys rep.

Comentaris 41  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 15 vots )
carregant Carregant

Brussel·les (ACN).- Així ho constata un informe del Centre Maurits Coppieters, el 'think tank' de l'Aliança Lliure Europea (ALE). El text assenyala que dels fons europeus que Espanya rep de Brussel·les (6.343 milions l'any 2011), Catalunya només en veu uns 181 milions. De fet, Catalunya té el pitjor saldo negatiu de l'Estat en relació a la UE, seguida de la Comunitat de Madrid. El saldo fiscal català en relació a la Unió Europea va ser de 1.828,6 milions d'euros negatius l'any 2011, segons l’informe. En el seu darrer estudi, anomenat "El saldo fiscal de les nacions sense estat amb la Unió Europea", la fundació analitza les dades relatives a pagaments i ingressos de les regions que conformen l'Estat espanyol, el Regne Unit i Bèlgica. Els autors de l'informe alerten de "la manca de transparència" dels criteris "polítics" a l'hora de repartir les inversions europees entre els diversos territoris de les nacions sense estat a Europa.

Comparteix
   


Etiquetes
Catalunya, seguida de Madrid i València, és la comunitat més perjudicada pel repartiment que l'Estat fa dels Fons Comunitaris Europeus rebuts per Brussel·les, que en el període 2007-2013 van ascendir a 44.401,9 milions d'euros. Les transferències corresponen, sobretot, a les partides del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), del Fons Social Europeu (FSE) i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER). De la seva banda, els altres dos països analitzats en l'informe -Regne Unit i Bèlgica- van rebre, respectivament, 14.019,8 i 1.831,3 milions d'euros.

Pel que fa als recursos aportats, Catalunya també és la primera de la llista estatal. Contribueix anualment amb 2.010,0 milions d'euros a la Unió Europea. Una xifra calculada a partir dels anomenats Recursos Propis Tradicionals (gravàmens, primes, aranzels), l'IVA i els recursos de la Renda Nacional. En canvi, és la comunitat que menys rep en transferències comunitàries europees: 181,4 milions d'euros l'any 2011, seguida de Madrid. En canvi, Extremadura i Andalusia són les més beneficiades, amb un saldo de 219 milions i 15,9 milions.

Pel que fa a Bèlgica i el Regne Unit, l'informe assenyala que Flandes va aportar 2.369,3 milions d'euros el 2011, més que Catalunya, i en va rebre 127,76 milions, el que li suposa un saldo negatiu de 2.241,6 milions d'euros, el més elevat de tots els territoris analitzats. Escòcia aporta 1.122 milions i en rep de la UE 213,75, el que implica un saldo negatiu de 908,3 milions d'euros. 

L'informe classifica els diversos territoris europeus analitzats en quatre grups, segons el volum d'inversió europea que reben i el seu PIB per càpita. Flandes, Euskadi, Navarra o Escòcia reben "un finançament europeu amb correlació al seu nivell de riquesa per càpita". Els investigadors situen Catalunya i la resta de països catalans, juntament amb Valònia, Irlanda del Nord i Cantàbria com a "regions que reben molt per sota d'allò que els correspondria". En el grup dels que reben "per damunt del que els correspon per PIB per càpita" situen Galícia, Castella la Manxa i Andalusia, i finalment com a regions que reben finançament "extraordinàriament alt", assenyalen Extremadura i Brussel·les, tot i que aquesta última té una situació excepcional per ser capital. 

De l'informe també es desprèn que l'Estat espanyol és el cinquè que més recursos aporta als comptes comunitaris. Encapçala la llista Alemanya -que és el país més poblat- amb un 19% del total pressupostari, seguida de França, Itàlia i el Regne Unit. En l'altre extrem es troba Malta -el país de la UE amb menys habitants-, que contribueix a la caixa europea amb 67 milions d'euros anuals.

Respecte als ingressos procedents dels fons comunitaris, Espanya va rebre l'any 2011 6.343,1 milions d'euros, front als 261,6 que van destinar-se a Bèlgica i els 2.002,8 del Regne Unit. En total, el saldo fiscal de l'Estat amb la Unió Europea va ser de 4.703,2 milions d'euros negatius.

El Centre Maurits Coppieters assenyala que Irlanda del Nord, Valònia, País Valencià, Illes Balears i Catalunya tenen un finançament europeu "especialment baix en relació al seu nivell de renda" i presenten uns saldos fiscals "especialment negatius, si es té en compte el seu grau de desenvolupament econòmic". Els investigadors, Jaume Garau i Félix Pablo, consideren que "regions amb graus de desenvolupament molt similars, reben un finançament europeu molt diferent".

A més, posen de manifest que "cinc de les sis regions europees que reben un finançament europeu més baix en relació a la seva renda tenen situacions polítiques excepcionals". I citen els casos d'Irlanda del Nord, Valònia i els Països Catalans, "amb llengua i cultura diferenciada de la majoritària al seu estat". Amb tot, l'estudi deixa clar que "no es pot parlar de l'existència d'una correlació clara entre l'estatus polític de 'nació sense Estat' i la seva relació financera amb la UE".

Els autors de l'informe també defensen que, malgrat que els mecanismes de repartiment dels Fons Europeus queden establerts per Brussel·les, "els governs dels estats disposen d'un important marge de maniobra per tal de decidir la quantia d'ajudes europees que finalment s'assigna a cada regió". Asseguren que els recursos "no obtenen els resultats òptims", ja que la redistribució regional es fa a través dels estats membres.

Tenint en compte les dades analitzades, conclouen que la Política Regional Europea "no ajuda a harmonitzar les diferències, sinó que les fa encara més grans", perquè "els Estats perverteixen la filosofia de la Unió, desvirtuant els principis de les Polítiques de Cohesió". En un any "decisiu", perquè Brussel·les prepara la nova etapa d'inversions per al període 2014-2020, els investigadors del Centre Maurits Coppieters fan una crida a la Unió Europea per "replantejar" aquest sistema.
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#41
10 de maig de 2014, 13.40 h

-no votéis a la extr.derecha española (psoe,pp,upyd,ciudadanos,iu,etc ) votad a las formaciones que luchan por la Independencia de los pueblos ocupados por el estado español !!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#40
10 de maig de 2014, 13.29 h

no votéis a la extr.derecha española (psoe,pp,upyd,ciudadanos,iu,etc ) votad a las formaciones que luchan por la Independencia de los pueblos ocupados por el estado español !!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#39
Synera fletxa Barcelona
9 de maig de 2014, 22.01 h

DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI, DIU i DIU
ALS USA ELS HI HA ANAT MOLT BÉ

FETS:

I) Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
Resolt fletxa Catalunya
9 de maig de 2014, 20.53 h

#33 Doncs veig que sí que era per ràbia i impotència. Rabia, doncs!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
F.Ibló fletxa ESTAT ESPANYOL MISERABLE, DECADENT, CORRUPTE I DEGENERAT = INCOMPETÈNCIA IRRESPONSABLE I PARÒDIA ESPÈRPÈNTICA DE DEMOCRÀCIA = SIMULACRE D'ESTAT DE DRET = NIU DE CORRUPCIÓ I DE FANFARRONERIA CRETINA
9 de maig de 2014, 20.06 h




#34 Mira que parlar de "paletos" precisament tu, ANACLETA ARAGONESES . . .


Que no ho veus que TOTS ET CONEIXEM EN AQUEST FORUM ?

A veure si el diumenge tinc temps de recordar als amables lectors catalans algunes de les teves CRETINES ANALFABETADES.

. . . riurem una estoneta . . .



Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
F.Ibló fletxa ESTAT ESPANYOL MISERABLE, DECADENT, CORRUPTE I DEGENERAT = INCOMPETÈNCIA IRRESPONSABLE I PARÒDIA ESPÈRPÈNTICA DE DEMOCRÀCIA = SIMULACRE D'ESTAT DE DRET = NIU DE CORRUPCIÓ I DE FANFARRONERIA CRETINA
9 de maig de 2014, 20.04 h




#31 Aquesta estúpida mania, digna de DEFICIENTS MENTALS, que tens, ANACLETA ARAGONESES, de repetir mil vegades la mateixa estupidesa de "nacionalistes catalans nazis", es gira en contra els espanypolistes i sou tan PATOSOS que no us n'adoneu.

La història demostra que el ni el nazisme ni el FALANGISME ni el FRANQUISME han tingut mai arrelament a Catalunya, i no han passat d'aconseguir convèncer un 0,5% de la població, ben al contrari d'Espanya, on han estat escandalosament majoritaris d... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
F.Ibló fletxa ESTAT ESPANYOL MISERABLE, DECADENT, CORRUPTE I DEGENERAT = INCOMPETÈNCIA IRRESPONSABLE I PARÒDIA ESPÈRPÈNTICA DE DEMOCRÀCIA = SIMULACRE D'ESTAT DE DRET = NIU DE CORRUPCIÓ I DE FANFARRONERIA CRETINA
9 de maig de 2014, 20.02 h




#31 EIN VOLK (DER KASTILLAN VOLK) EIN REICH (SPANIEN! ÜBER ALLES!) EIN FÜRER ODER "CAUDILLO" (FRANCO, AZNAR, ETC) ...





Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
9 de maig de 2014, 19.51 h

#32

Tu y tu colega CNI ya habeis entendido lo de las abejas (no, Maya,no las de verdad). Os he puesto un monton de links , todos de la caverna NAZionalista para que os entereis d euna vez y no hagais mas el ridiculo, SO PALETOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOS.

QUE RISA ME DABAIS Y QUE RISA ME DAIS


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 20
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
9 de maig de 2014, 19.39 h

#32

AUN EN EL LEJANO SUPUESTO QUE DEMOSTRARAS TENER ALGUNA CAPACIDAD COGNITIVA, ME LA TRAERIA MUY FLOJA LO QUE TU PUDIERAS "PENSAR" (SIC).


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 16
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
Resolt fletxa Catalunya
9 de maig de 2014, 19.16 h

#28 Va enumera'n un parell almenys, no voldria pensar que això ho dius per ràbia i impotència.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.