
El Cercle d’Economia aposta per una Catalunya submisa a Espanya
El seu president demana a Mas una segona oportunitat per al diàleg, exigeix al president allò que no li exigeix al president Rajoy
Sitges (ACN).- ''No és veritat que el temps s'acaba'' perquè el ''el temps polític es crea'' i per això hi ha possibilitat de donar ''una segona oportunitat al diàleg col·lectiu'', segons ha reflexionat Anton Costas, president del Cercle d'Economia en el transcurs de la seva intervenció de benvinguda al president, Artur Mas, que ha inaugurat les 30ena edició de la Reunió Cercle d'Economia. Costas ha demanat Mas aquesta ''segona oportunitat'' per donar resposta al ''problema català'' i també al ''problema espanyol'' que no són excloents, ha dit Costas. El president del Cercle ha negat que representi la ''tercera via'' i ha defensat que l'opció que assumeix el Cercle és informar al màxim de les opcions en litigi.
Un lobby de pressió al servei del govern espanyolEl discurs de presentació del president Anton Costas s'ha centrat en tres eixos, l'eix econòmic i industrial, l'eix de la formació, i l'eix polític, el que el president del Cercle com el triangle de la ''santíssima trinitat''.
En relació amb els eixos econòmics i industrial i de formació el discurs no hi hagut sorpreses tot i que en l'àmbit formatiu ha posat sobre la taula una proposta concreta destinada a ''reciclar'' professionalment al col·lectiu de persones sense formació que estan a l'atur i que al no tenir cap titulació ''són difícilment absorbibles'' en alguna activitat econòmica que pugui generar un volum important d'ocupació.
Costas ha posat el Cercle a disposició del Govern per facilitar que aquests joves entre 25 i 30 anys es puguin formar en tasques d'eficiència energètica de l'estoc d'habitatge buits que hi ha a Catalunya.
''Problema català' però cap pressió al govern espanyol
En l'eix polític, Costas ha reconegut l'existència d'un ''problema català'', que respon no a la construcció política d'un grup de determinats polítics sinó que es justifica de la necessitat de més autogovern d'una part important de la societat catalana.
El president del Cercle ha defensat que el paral·lelament al problema català hi ha un problema espanyol en relació amb les institucions democràtics que té possibilitat de resoldre's dins del marc d'una reforma constitucional. Costas ha dit que els dos problemes no eren ''excloents''.
Consulta amb la boca petita
El president del Cercle ha tornat a defensar la consulta, sempre que sigui en el marc legal'' i que estigui ben informada cosa que farà que la consulta sigui ''valida''. El president ha demanat informació sobre ''el dia després'' de la consulta.
El portaveu del Cercle ha assenyalat que la millor manera de resoldre els problemes es ''consultar als ciutadans'' i aquesta lògica també es pot aplicar en el ''problema espanyol'' que també requereix de reformes en profunditat que passarien per modificacions constitucionals que donarien més marge a la consulta.