directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 18:35 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Escòcia encara no té el suport majoritari a la independència de Catalunya

La Queen Mary University de Londres ha analitzat aquest divendres els processos independentistes català i escocès

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

Londres (ACN).- Catalunya i Escòcia han estat aquest divendres l'objecte d'anàlisi d'una jornada de conferències a la Queen Mary University de Londres sobre els processos independentistes. Experts de l'àmbit acadèmic com el professor de la universitat d'Aberdeen Michael Keating, la catedràtica Montserrat Guibernau, els periodistes Martí Anglada o Hugo Dixon i la doctora Dolors Feliu han comparat Catalunya i Escòcia i el seu futur dins de la Unió Europea. "A Catalunya hi ha un suport majoritari a la independència que no existeix a Escòcia", ha destacat Keating. Segons ell, l'oposició de Madrid a fer la consulta fa que el debat català "se centri només en la legalitat". "A Escòcia això ja està superat", ha remarcat.
La doctora Dolors Feliu, la catedràtica Montserrat Guibernau, el professor Michael Keating, el professor David McCrone i el professor Adrian Smith.
La doctora Dolors Feliu, la catedràtica Montserrat Guibernau, el professor Michael Keating, el professor David McCrone i el professor Adrian Smith.
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Tret de sortida a la campanya electoral  Escòcia

Aquest divendres s'ha donat el tret de sortida oficial a la campanya electoral per al referèndum escocès del 18 de setembre. Una campanya en què hi haurà "molta activitat i bon finançament per als dos equips", segons ha assenyalat l'expert en Sociologia de la universitat d'Edimburg David McCrone. L'acadèmic creu que els unionistes "porten avantatge" en la campanya mediàtica, mentre que els nacionalistes "guanyen" la que es lliura sobre el terreny. 

Per a Montserrat Guibernau, catedràtica de Ciències Polítiques de la Queen Mary University de Londres, el cas escocès és una "lliçó" per a Catalunya, que "sobretot", ha dit, ha de defensar la importància de viure dins del marc de la Unió Europea. "És el que fa possible que catalans, escocesos i d'altres identitats minoritàries europees puguin expressar la seva voluntat", ha remarcat. 

"Els escocesos estan més orgullosos de la Unió Europa del que ho estan anglesos, nord-irlandesos o gal·lesos", ha assegurat l'editor de Reuters News i fundador de Reuters Breakingviews, Hugo Dixon. Al seu parer, és poc probable que els escocesos votin majoritàriament a favor de la independència, però en cas de ser així, ha vaticinat, "les probabilitats que el Regne Unit voti en referèndum abandonar la UE creixeran". 

"Suport majoritari" a Catalunya, però sense acord

Per a l'expert de la universitat d'Aberdeen Michael Keating, la "gran diferència" entre els processos independentistes a Catalunya i Escòcia és la legalitat. Mentre que "els governs de Londres i Edimburg van acordar celebrar el referèndum i respectar els resultats", ha recordat Keating, a l'Estat espanyol no hi ha hagut acord. 

"El rebuig del govern espanyol a autoritzar la consulta fa que el debat a Catalunya se centri només en la qüestió constitucional", ha lamentat Keating. I això malgrat que "hi ha un suport majoritari a la independència que no existeix a Escòcia", ha afegit. Aquest expert considera que a Escòcia el debat legal "ja està superat" i, ara, és "molt més interessant". "Tracta sobre les conseqüències, les implicacions socials, polítiques i econòmiques que la independència tindrà sobre el futur de la nació", ha explicat.

En el cas escocès, "no tot són flors i violes", ha afirmat la responsable de Serveis Consultius de la Generalitat, Dolors Feliu, perquè "la majoria d'escocesos reclamaven la 'devo-max', que és una espècie de pla Ibarretxe i, en canvi, els van oferir la independència". Feliu també ha apuntat que "el capteniment" d'estats com el Regne Unit "de vincular la democràcia als desitjos de la ciutadania es veu molt diferent" respecte al que succeeix a l'Estat espanyol, "que parla d'unitat indissoluble".

El periodista Martí Anglada ha participat en aquesta jornada de conferències a Londres, on ha recordat els suports internacionals que el procès independentista català ha rebut tant de governs com de mitjans de comunicació internacionals, entre d'altres 'The Wall Street Journal' o 'The Guardian'. Anglada també ha destacat que "no hi ha un sol govern occidental que s'hagi mostrat a favor de mantenir l'status-quo" a l'Estat espanyol. 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
dhfölKHDFAHDSLFHlsdhflJHDSFÖkhsdfölkDÖFJ fletxa dkfjhsadlfjkhaldkjfhalsdjkhflaksdhflaksdhflaksdhflaksjdhfl
1 de juny de 2014, 00.43 h

#9 caracul


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
31 de maig de 2014, 17.20 h

Un casteller de Barcelona, l'únic pres preventiu per Can Vies.

Aquest divendres al vespre han quedat en llibertat 26 dels 27 detinguts per les protestes que ha ocasionat el desallotjament de Can Vies. Tots excepte una de les persones que van quedar detingudes, que ha quedat en presó preventiva. Es tracta d'en Sergi, un jove de 30 anys que, segons ha informat el periodista Bertran Cazorla al seu compte de Twitter, és veí de Sants, auxiliar d'infermeria i membre dels Castellers de Barcelona.... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
31 de maig de 2014, 13.16 h

-no hi ha cap govern que... No 'un sol govern'
-el capteniment...es veu molt diferent de com passa a... No 'respecte al que succeeix'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
31 de maig de 2014, 11.09 h

Coixet: "No creo que a una Cataluña independiente las cosas le fueran mejor"
La cineasta niega cualquier apego patriótico y afirma que España "me da tan igual como Cataluña". Proclama su desprecio por el nacionalismo

La más internacional de las directoras de cine catalanas, Isabel Coixet, se ha mostrado más que escéptica ante el entusiasmo independentista del nacionalismo catalán, al que ha acusado de "papanatismo" y de usar el fervor secesionista en beneficio de una determinada "oliga... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Perepunyetes fletxa Benicàssim
31 de maig de 2014, 10.07 h

I per què els escocessos han de tenir un suport majoritari a la independència de Catalunya? O volíeu dir "Escòcia encara no té el suport majoritari a la independència que sí que té Catalunya?". Alerta amb els titulars, sisplau.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
31 de maig de 2014, 09.59 h

Catalunya - Escòcia: El nostre procés es completament diferent, el fem en base a DRET, no pas contra ningú. L'Estado, tot just comença a despertar. Ara començaran a sonar cants de sirena, amb grans propostes de reforma constitucional dels dos grans partits "nacionales" + Duran... com a tàctica dilatòria. Guanyar temps... amb una estratègia de fons: d’Independència res. Em recorda el Tractat d’Utrecht de 1713 en que "el Cas de Catalunya" es deixava per tractar més endavant, junt a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Synera fletxa Barcelona
31 de maig de 2014, 09.41 h

#3 Clar, ara fa de senyora amb els quartos dels altres.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Synera fletxa Barcelona
31 de maig de 2014, 09.39 h

La cadernera, la cadernera!

Diu diu diu diu diu diu diu diu diu diu diu diu diu diu diu diu

Passa cap a Pedralbes a cantar-li la partitura a la delegada que viu al barri que no es podria permetre!

Adéu, adeu!

Diu diu diu diu diu diu diu diu diu diu diu diu diu diu diu..........


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Synera fletxa Barcelona
31 de maig de 2014, 07.22 h

Aquí teniu la partitura:


DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI, DIU i DIU
ALS USA ELS HI HA ANAT MOLT BÉ

FETS:

I) Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
31 de maig de 2014, 05.32 h

Ni un sol gobern al mon s"ha mostrat favorable a mantenir el "statu quo" actual d'Espanya. Cap ni un.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.