directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 11:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

#CatalansWantToVote Els Bordegassos defensen a Roma el dret dels catalans a decidir el seu futur

Els castellers de Vilanova i la Geltrú carreguen i descarreguen un quatre de set al coll del Gianicolo

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Roma (ACN).- Els Bordegassos de Vilanova i la Geltrú han carregat i descarregat a les dotze del migdia un quatre de set al costat d'una pancarta, 'I Catalani vogliono votare', a la piazza Garibaldi, al coll del Gianicolo, amb una vista única del mil·lenari centre històric de Roma de fons. El cap de colla, Pau Ortiz, ha reivindicat els castellers com un reflex fidel de la societat catalana "que ara reclama el dret a decidir". El vicepresident d'Òmnium Cultural, Joan Abellan, s'ha mostrat des de la capital italiana "molt emocionat" davant aquesta expressió cultural simultània que resumeix allò que millor fa el país "fer pinya per aixecar castells que representen els nostres somnis".
Els Bordegassos han obert plaça carregant i descarregant un quatre de set que ha permès desplegar la pancarta, propòsit essencial en aquesta exhibició que han fet a Roma. Després han seguit amb un tres de set, un quatre de set, un dos de sis i un cinc de set. 

"Estem en plena temporada", explica Miquel Olària, president de la colla, que aclareix que no ha calgut una preparació específica per als castells però sí moure's molt per aconseguir ajudes per finançar el viatge, el primer que fan des de l'esclat de la crisi.

La meitat de la colla a l'atur 

La primera vegada que Òmnium Cultural va intentar comptar amb els Bordegassos, aquests no van acceptar. "Gairebé la meitat dels castellers està sense feina, no era possible afrontar la despesa del desplaçament", recorda Olària. La segona vegada, fa poc més d'un mes, les ganes de ser part d'aquests castells simultanis varen vèncer. 

El pressupost que la colla va dissenyar va ser de 100 euros per persona. "També en van fer un de 60 euros per les persones que realment no poguessin arribar als 100". Olària explica que, a banda de la part finançada per Òmnium, han comptat amb una ajuda de l'Ajuntament de Vilanova i una altra, de 2.000 euros, gràcies a la campanya 'apadrina un pilar'. 

La iniciativa ha convençut a 200 persones per donar un mínim de 5 euros a canvi d'una fotografia on els castellers mostren la mateixa escena que han representat aquí, el pilar de quatre amb el lema. 

'8 apellidos bascos' i 20 hores d'autobús 

El gruix de l'expedició va sortir divendres a les cinc de la tarda en dos autobusos. Van arribar a la una de dissabte a la capital italiana, 20 hores de viatge. Durant el trajecte van veure la comèdia de moda '8 apellidos bascos' i també la darrera de Martin Scorsese, 'the wolf'. Quan la gent va començar a despertar-se, van posar la ràdio italiana. 

Va ser "llarg" i "cansat" però la sensació d'arribar a Roma va revifar la delegació de Vilanova tant bon punt van posar el peu a terra. Tota la tarda passejant per   un circuit que ha liderat una voluntària del Casal Català de la ciutat. "Sempre pels exteriors, per no pagar entrades", aclareix Olària. Així van visitar la plaça de la basílica de Sant Pere i també el Coliseu. I van aixecar castells 'de guerilla' -"sense avisar ningú"- en els dos emblemàtics punts. 

Castells 'de guerrilla'

El Casal Català de Roma va intentar que l'ajuntament consentís que l'exhibició castellera es fes al costat del Coliseu, "però està terminantment prohibit", diu Núria Tenes, vicepresidenta de l'entitat, inaugurada aquest mes d'abril. Però això no ha impedit que els Bordegassos aixequessin ahir algunes construccions davant l'entusiasme dels turistes. "Els carabinieri de la plaça de Sant Pere van venir a comprovar qui érem i què feiem, però van reaccionar molt bé".

Descartades les rodalies del Coliseu, que haguessin donat la fotografia més il·lustrativa de Roma, l'Ajuntament va proposar al Casal Català fer-ho a la plaça Garibaldi, al cim del coll del Gianicolo. Des d'aquí es veu tot el casc antic del centre històric de la ciutat eterna.

Robatori als autobusos 

La pitjor part del viatge no seran les 20 hores de tornada que ara els esperen sinó la desagradable sorpresa d'aquest matí. Una lladres han entrat als autocars amb què han viatjat aquesta nit, aparcats al costat de l'hotel, i, segons ha explicat un periodista de Canal Blau que forma part de l'expedició, els han pres alguns objectes personals que havien deixat al seu interior.

Discreció amb el significat dels castells

Òmnium Cultural ha coordinat aquest projecte en col·laboració amb l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i a través dels casals catalans distribuïts per tot el món. La recent obertura del casal romà va permetre sumar aquesta ciutat a l'exhibició ja pràcticament en temps de descompte.

Les directrius que l'associació va donar als casals catalans, encarregats de gestionar la petició dels permisos, passaven "per no donar detalls" del contingut de les pancartes que havien de desplegar per impedir qualsevol problema en l'obtenció dels permisos, revela Tenes. El casal tampoc ha especificat a l'ambaixada espanyola, curiosament situada a escassos metres de la plaça Garibaldi, el significat dels castells.

Roma ha obert les portes a la delegació catalana perquè des de l'ajuntament es "va entendre" la participació en una jornada castellera que inclou 8 grans ciutats europees com un bon patrocini per un destí turístic que rep de mitjana la visita de 100.000 persones diàriament. Sense demanar diners a canvi, han acceptat tancar la plaça al trànsit des de les nou del matí i fins a les tres de la tarda. 

'La gran bellesa' dels castells

L'exhibició castellera s'ha fet al costat de l'ambaixada espanyola, que es troba davant la fontana dell'Acqua Paola, un comença la pel·lícula de 'La gran bellesa' amb l'escena de la mort d'un turista japonès. 

Sota el monument hi ha la pressó de Regina Coeli, la més famosa de Roma, al barri del Trastevere. Anys enrere les dones dels interns pujaven fins a la fontana per comunciar-se a crits amb els seus marits. La policia permetia aquests crits sempre que es limitessin a informacions de caràcter urgent i fosin breus i concises.   

En total, 5.000 castellers de 71 colles han omplert places d'aquestes ciutats, de Barcelona i 41 pobles de Catalunya en l'acció 'Catalans want to vote. Humans towers for democracy'.
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Synera fletxa Barcelona
8 de juny de 2014, 21.10 h

La merla torna de Pedralbes a on ha cantat la partitura a la funcionaria delegada del gobierno dels invasors que viu al barri que no li correspon gràcies a que paguem els altres. Com cada dia, com cada nit.

Aquí teniu la partitura:


DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI, DIU i DIU
ALS USA ELS HI HA ANAT MOLT BÉ

FETS:

I) Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les dec... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
8 de juny de 2014, 20.48 h

http://www.youtube.com/watch?v=LxL04cOxuoU

http://clistenes.files.wordpress.com/2010/04/sacro-imperio-romano-germano1.jpg
http://www.elblogdesociales.com/wp-content/uploads/2010/07/europa1000.jpg


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Pepe Gutierrez fletxa Hospitalet independentista
8 de juny de 2014, 18.19 h

#1

No hi ha anat,,estava cardant amb la Leti


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
8 de juny de 2014, 16.36 h



#1 No, no hi ha anat. No està detingut i ho ha celebrat anant de putes (NO amb la teva mare, sinó amb putes NETES i SANES)


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
8 de juny de 2014, 14.39 h




EL CASTELLER DETENIDO POR QUEMAR CONTENEDORES EN BARCELONA POR LO DE CAN VIES NO HA PODIDO IR, ?VERDAD?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.