directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 19 de març de 2024 11:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Raimon defensa la independència de pensament

El cantautor rep el 46è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes tot afirmant que "No em sento que sóc dels meus quan volen que sigui com ells voldrien i no com saben que sóc"

Comentaris 19  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- El cantautor valencià Raimon ha rebut aquest dimarts al Palau de la Música el 46è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, que li ha atorgat Òmnium Cultural. Al recollir el guardó, Raimon ha assegurat: "No em sento que sóc dels meus quan els meus volen que jo sigui com ells voldrien i no com ells saben que sóc". El cantautor ho ha manifestat després que digués fa poc més d'un mes que no és independentista perquè no ho té clar. Per la seva part, la presidenta d'Òmnium Cultura, Muriel Casals, ha ressaltat en la seva intervenció que Catalunya aixeca castells per demanar que es pugui votar el 9 de novembre.
El jurat va decidir atorgar el premi a Raimon com a reconeixement a la seva obra en llengua catalana i va destacar la importància d'una trajectòria de més de 50 anys, que ha contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans. Anna Sallés, representant del jurat, va recalcar en la roda de premsa d'anunci del premiat que Raimon omple amb escreix les característiques "d'una gran trajectòria artística, cultural i cívica" i ha destacat el seu paper com a difusor de la llengua.
 
Després de rebre el premi, Raimon ha destacat que amb ell "s'està premiant a tota la gent que va començar un fenomen inexistent abans de finals dels anys 50 i que ha contribuït a configurar en gran part dels ciutadans la sensibilitat, el gust per la música i la poesia, un cert compromís de país i un compromís social".
 
Ha fet referència a "tot l'immens talent que va contribuir a que el fenomen de cançó popular nova tingues un prestigi incontestable". El cantautor ha dit que això "va començar i créixer en unes condicions perverses de dictadura i d'intent de fer desaparèixer una cultura i una llengua i tot un poble amb un especial repressió sobre les capes populars". Raimon ha assegurat que se sent part "del món que va fer possible un fenomen poètic i musical. Jo sóc d''eixe món' i vull compartir el premi amb els que són d''eixe món'".
 
Una pugna entre "el meu jo i el seu col·lectiu"
 
Raimon en un moment del discurs ha afirmat que més d'una vegada al llarg d'aquests anys ha sentit "de manera intermitent i en segons quins períodes amb freqüència un estat d'ànim que podria descriure amb la frase: "Jo no sóc dels meus". "M'ha fet pensar així gent que he estimat i estimo i que m'han demostrat estimar-me. No em sento dels meus quan els meus volen que sigui com ells voldrien i no com ells saben que sóc. Aquesta pugna entre el meu jo i el seu col·lectiu em fa pensar de vegades que no sóc dels meus". De fet, Raimon fa poc més d'un mes a una entrevista al programa 'El suplement' de Catalunya Ràdio que no és independentista perquè no ho té clar: "Des de València això es veu d'una altra manera, i jo sóc d'allà i sé les repercussions que pot tenir; per tant, no ho tinc clar, tinc una certa perplexitat. Tinc molts dubtes".
 
 
En el seu discurs, Casals ha remarcat que el premiat d'enguany és "un creador que ha sabut unir de manera excel·lent, original i transformadora l'alta cultura i la cultura moderna de masses, a partir del rigor i la cerca constant d'una manera pròpia i única de cantar, des de la tradició literària i des de les arrels populars de la nostra música". "Som de la nació que Raimon canta i musica, de la nació que -en les seves paraules- ve d'un silenci antic i molt llarg", ha assenyalat la presidenta d'Òmnium.
 
Casals: "Aixequem castells per demanar que puguem votar el 9-N"
 
Casals ha remarcat: "Ara ja no som plens de nit, ara som plens d'esperança i de serena obstinació per conquerir democràticament un futur sense amenaces". "És per això que ara aixequem castells per demanar que els catalans puguem votar el proper 9 de novembre", ha dit la responsable d'Òmnium Cultural. "I unim així", ha afegit, "cultura i democràcia".
 
L'acte ha comptat amb un espectacle creat expressament per l'ocasió a partir de la figura i l'obra de Raimon. En la part artística, amb música de Gemma Humet, Toni Xuclà i Coral Sant Jordi; la poesia d'Ivan Benet i Marta Marco, i la dansa de Nathalie Labiano. Enric Sòria ha glossat la figura de l'artista valencià i l'acte ha finalitzat amb el Cant dels Segadors.
Han assistit al Palau de la Música el president de la Generalitat, Artur Mas; la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert; l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, del conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, a més dels expresidents Jordi Pujol i José Montilla.
 
La trajectòria de Raimon
Des que va començar a cantar en públic el 1961, Raimon Pelegero i Sanchis (Xàtiva, 1940) ha publicat una cinquantena de discs, ha actuat en una vintena de països i sempre s'ha caracteritzat per la seva defensa de la llengua i la cultura dels Països Catalans. De gran reconeixement internacional, el cantautor va aportar a la Nova Cançó un estil personal i original. El reconeixement està dotat amb 15.000 euros i el guardó del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, obra d'Ernest Altés.
Raimon va començar a cantar en públic a València al mateix temps que neix a Barcelona el moviment dels Setze Jutges. El seu estil inconfusible el va fer destacar no només dins del moviment de la Nova Cançó, sinó també dins del panorama musical estatal de l'època. Va llicenciar-se en Història a la Universitat de València i va cantar per primera vegada a la capital catalana l'any 1962 al Fórum Vergés.
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#19
12 de juny de 2014, 00.14 h

#17 Les veritats a mitges equivalen a manipulació de les dades i imatges falses de la realitat. Quants vots van treure a Catalunya PP i Cidadanos?
Votant el 9 de novembre sabrem quantes persones defensen cada opció!!! NO HI HA ALTRA MANERA DE SABER-HO. I si guanya la teva opció, doncs l'enhorabona i maguantaré perquè jo soc demòcrata!!! Però tu no ho ets de demòcrata perquè et penses que perdrà la teva opció i per no perdre no vols que es voti.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Almogaver fletxa La figuera
11 de juny de 2014, 20.50 h

Home, el bejota fent hores extres!! Ves a enoticies que es el teu habitat #17


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
BEJOTA fletxa bcn
11 de juny de 2014, 18.34 h

Els 1.401.421 vots que van aconseguir ERC, CiU i ICV en són pocs en relació amb els 5.317.789 catalans cridats a les urnes. Tot just un 26% del cos electoral. "De cara a Europa, això no és força suficient", apunta. "Encara han d'aparèixer un milió de vots independentistes més", sosté.

.ICV ,No ÉS INDEP.(AL MENYS ELS VOTANS).


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
11 de juny de 2014, 16.25 h

http://www.youtube.com/watch?v=vdwJjdRDc60

Qui ha dit que la història només l'escriuen els grans líders, reis o personatges poderosos? L'11 de setembre un torrent de persones va travessar Catalunya i va fer trontollar l'ordre establert des del 1714, i les seves conseqüències, i avui en dia estem segurs de que estem canviant la història aquella història que des de Felip V, Primo de Rivera, F. Franco i tants altres h... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
11 de juny de 2014, 14.25 h

#14

¿QUE ES UN GRANO EN EL CULO DE UN NAZIONALISTA SEPARATISTA?



UN TUMOR CEREBRAL


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Evarist fletxa Barcelona
11 de juny de 2014, 13.03 h


#6
#10
#11
#12 què us passa avui, franquistes mal reciclats? Per què esteu tan neguitosos, tan nerviosets? Que potser us en comenceu a adonar que heu perdut definitivament? Potser ja enteneu que Catalunya DEIXARÀ DE SER ESPANYA PELS SEGLES DELS SEGLES i us haureu de despabilar solets amb la vostra corrupció i les vostres acomplexades fastuositats?


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
11 de juny de 2014, 12.59 h



#12 Raimón de la izquierda radical !!!!! el PSUC como izquierda radical !!!!!


Tu has bebido, nene, o es que tu inconmensurable ignorancia te hace creer que el PSUC era la izquierda radical y tu mierda de C's es el centro??

Mira que hay que ser pazguato, panoli, ignorante, fantasioso y despistado para decir lo que tu has dicho.

El PSUC fué siempre, desde mediados de los 70 EUROcomunista, qie de radicales no tenian absolutamente nada !!

Y C's sois el ÚLTIMO DISFRAZ DE LOS FRANQUIST... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Lolo Marchena fletxa Badalona
11 de juny de 2014, 12.23 h

Vamos, que NO !!!. Un tío con sentido común, equilibrio y amante de la unidad entre las personas con la independencia del pensamiento de cada individuo como consagra.

Un liberal como yo. El viene de la izquierda radical y yo siempre he sido del centro sin saber que esa condición mía era la más liberal y la de mayor grado democrático en una persona, pero en definitiva un LIBERAL.


VOTA CIUTADANS !!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
11 de juny de 2014, 11.21 h

¿QUE ES UN GRANO EN EL CULO DE UN NAZIONALISTA SEPARATISTA?



UN TUMOR CEREBRAL


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
11 de juny de 2014, 11.16 h

Yo no soy independentista", dice Raimon, en una conversación hoy, en 'El Suplement' de Catalunya Ràdio. "Está claro que lo que ha habido hasta ahora no ha funcionado, pero puede haber otras formas de estructurarse como país. Lo que es importante es hacer uso de las libertades posibles y poder votar, respetando a las minorías", añade el premio de Honor de les Lletres Catalanes.
Y en síntesis añade: "Yo soy valenciano. ¿Qué repercusiones podría tener la independencia de Catalunya en el... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Temps d’amnistia, de corrupció i d’estafes

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.