directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 14:29 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Girona diu no als Borbons

Tots els grups excepte el PP i el PSC aproven una moció que posa de manifest que el títol de príncep o princesa de Girona "no representa la ciutat" i qüestiona que Elionor de Borbó hereti el títol

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

(ACN).- El ple de Girona ha volgut ser l'altaveu de la desafecció ciutadana que es viu cap a la Casa Reial. Ha estat amb una moció de mínims, però que ha deixat clar quin és l'esperit de la ciutat davant la possibilitat que Elionor de Borbó faci ús del títol de princesa de Girona. Tots els grups (CiU, CUP, ICV-EUiA i els dos regidors no adscrits) han donat suport a un punt de l'escrit que subratlla que el títol "no representa la ciutat". El PSC s'ha abstingut i el PP hi ha votat en contra. La moció també recull -i aquí el PSC sí que s'hi ha adherit- que avui al ple no hi ha "el consens polític" perquè es repeteixi la petició que l'Ajuntament va fer al 1981 perquè investissin Felip de Borbó príncep de Girona.

Comparteix
   


Etiquetes
El ple extraordinari amb tretze mocions a l'ordre del dia inicial ha servit per debatre si els grups municipals volen o no que Elionor de Borbó hereti el títol del seu pare un cop sigui proclamat rei i esdevingui princesa de Girona. A priori, hi havia dues mocions sobre el títol nobiliari: una de més radical presentada per la CUP, ICV-EUiA i el regidor no adscrit Carles Bonaventura i una altra menys dràstica presentada per CiU i el PSC.
 
Finalment, CiU, PSC, ICV-EUiA, la CUP, Bonaventura i l'altre regidor no adscrit, Carles Palomares, han consensuat una única moció, que ha estat la que han sotmès a votació del ple. El text ha constat de dos punts. El primer, que ha rebut el vot a favor de tots els grups que havien pactat el text i només el vot en contra dels dos regidors del PP, ha servit per constatar que al ple de Girona ja no hi ha "el consens polític" que hi havia l'any 1981, quan l'ajuntament en bloc va demanar a la Casa Reial que investís Felip de Borbó com a príncep de Girona.
 
El segon punt, votat per separat, no ha comptat amb el suport dels set regidors socialistes, que han decidit abstenir-se, ni els dos del PP, que hi han votat en contra. "Aquest títol (el de princesa de Girona) no representa la ciutat de Girona", conclou la moció que sí que ha rebut el suport de la resta de formacions. Així, sense entrar en detall, el ple ha aprovat una moció que qüestiona que Elionor usi el títol de princesa de Girona però no demana a la Casa Reial que no la nomeni.
 
Títols i territori
 
El portaveu del grup de govern, Carles Ribas (CiU), ha ressaltat que Catalunya ha de tenir el focus posat en un objectiu a curt termini: aconseguir que el dret a decidir sigui una realitat. Per això, tenint en compte que el país vol un estat propi, considera que no té sentit que Elionor de Borbó, de la casa reial espanyola, ostenti un títol vinculat a la ciutat.
 
En la mateixa línia, el portaveu d'ICV-EUiA, Joan Olòriz, ha apuntat que es tracta d'un títol nobiliari que no representa Girona, on la majoria del ple està bolcada en fer realitat una consulta sobre quina relació vol tenir Catalunya amb Espanya. Més dràstic ha estat el líder de la CUP, Jordi Navarro, que sosté que Girona no vol tenir res a veure amb la dinastia borbònica, "marcada per la corrupció". "Per més títols que tingui al territori, ja no té suport", ha afirmat Navarro.
 
La portaveu socialista, Pia Bosch, ha justificat el vot diferenciat entre el punt u i el punt dos perquè considera que és "evident" que al ple ja no existeix un consens sobre si l'hereu de la corona espanyola ha de tenir el títol de príncep o princesa de Girona, creu que els grups municipals no poden saber si també la majoria dels ciutadans creuen que el títol no representa la ciutat. "L'única manera de saber-ho seria consultant-ho", ha afirmat Bosch.
 
Qui s'ha oposat obertament als dos punts de la moció ha estat la portaveu del PP, Concepció Veray, que ha afirmat que espera que la Casa Reial doni continuïtat al títol en la figura d'Elionor de Borbó i ha recordat que l'ajuntament no té capacitat d'impedir-ho perquè no és una competència municipal.
 
Ple de mocions
 
El ple extraordinari d'aquest dilluns ha estat un ple només de mocions. En concret, a l'ordre del dia n'hi havia tretze, tot i que finalment n'han retirat dues i n'hi ha hagut quatre que s'han agrupat en dues resolucions.
Entre les mocions, n'han aprovat una demanant que els espanyols puguin exercir el dret a decidir en un referèndum si volen perpetuar la monarquia o, en canvi, volen una república. Aquest punt sí que ha rebut el suport del PSC que ha assegurat estar fermament a favor del dret a decidir.
 
CiU s'ha abstingut en aquest punt perquè considera que l'organització política de l'estat espanyol no incumbeix Catalunya, en vies de tenir estat propi. La resta, excepte el PP que hi ha votat en contra, hi ha votat a favor. La moció ha prosperat amb tretze vots a favor, deu abstencions i dos vots en contra.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
Ferran fletxa Mataro
19 de juny de 2014, 18.56 h

#15 torna a mongolia, mongol


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
19 de juny de 2014, 17.27 h

EXCELENTE DIA DE CORPUS CHRISTI

SU MAJESTAD FELIPE VI ES PROCLAMADO REY DE LOS ESPAÑOLES, UN REPUBLICANO VA A LA CARCEL Y LA PRIMA DE RIESGO SIGUE BAJANDO.

El 'exconseller' Ausàs, condenado a 4 años de cárcel y a una multa de 195.000 euros por contrabando de tabaco
La fiscalía sostiene que el exalto cargo de ERC integraba un grupo criminal que pasaba la mercancía sin declarar de Andorra a La Seu d'Urgell para no pagar impuestos.
La Audiencia de Lleida ha condenado al 'exconseller' de Go... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Dr. Benway fletxa Terrassa
18 de juny de 2014, 13.36 h

#13 Quan els vegin un parell o tres de cops en acció serà la millor propaganda per la independència. La prova ets tu mateixa. Fas fàstic i pena i ets ridìcul. Els de C's i UPyD son els Analcleto de la política. A europa ón més seriosos.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
18 de juny de 2014, 09.19 h

#12

UNA VEZ MAS, RIDICULO DE MASS EN EUROPA

UPyD y C's desactivan a CDC en Europa
Los liberales aceptan en su grupo del Parlamento Europeo a los cuatro eurodiputados de UPyD y a los dos de Ciudadanos, pese a la oposición de CDC y de PNV -los únicos que han votado en contra-. El líder del grupo se compromete a defender "la integridad territorial" de los Estados de la UE. De esta forma, el mensaje secesionista de los nacionalistas catalanes y vascos queda debilitado en Europa.

El Grupo de ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Estoy Sumado fletxa Mensajes Para Los Restados
18 de juny de 2014, 03.51 h

Yo también digo NO a los Borbones, pero emito un SÍ+SÍ a la República Catalana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Estoy Sumado fletxa Mensajes Para Los Restados
18 de juny de 2014, 03.50 h

Si yo fuera el Jean Paul de la Segona Hora de RAC1, me quejaría si fuese de Girona por haber vetado la entrada de "bombons" con lo buenos que están rellenos de wisky.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Synera fletxa Barcelona
17 de juny de 2014, 23.50 h

Bravoooo!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Dr. Benway fletxa Terrassa
17 de juny de 2014, 23.21 h

Un monarca espanyol hauria de tenir títols espanyols: Comte de Barcelona, Princep de Girona, etc se li haurien de treure.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Catalonia - More Than Just A Community fletxa .....................................
17 de juny de 2014, 18.53 h

http://www.youtube.com/watch?v=3SbgGMtmSss

Tots i cadascú de nosaltres som els millors embaixadors que té Catalunya.

Difonguem el nostre missatge al món sencer, expliquem als turistes qui som i què volem els catalans. Quan viatgem a l'estranger presentem-nos com a catalans, difonguem videos sobre la independència de Catalunya en anglès i d'altres llengües, aprofitem qualsevol oportunitat per fer-nos conèixer c... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Synera fletxa Barcelona
17 de juny de 2014, 07.42 h

Cal recabar firmes per demanar al Parlament que faci una Llei per retirar el títol de Comte de Barcelona al rei d'Espanya. Ês un dret de conquesta que no han merescut els Borbons. I els soposats drets de conquesta són abolibles pel poble, com tots els drets. Només faltaria! Son o no una democràcia? Doncs això!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.