directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 03:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Arriba #FelipeVIelBreu i ho celebren quedant-se els “papers” de Salamanca

Espanya ens ofega cada dia una mica més, ara fins i tot allò que la dictadura franquista va robar per les armes s’ho queden amb el silenci còmplice del PSOE/PSC

Comentaris 23  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- La Generalitat ha anunciat aquest dimecres que impugnarà l'acord del Patronat del Centre Documental de la Memòria Històrica de no retornar tots els 'papers' de Salamanca amb la interposició d'un recurs davant la justícia. Així ho ha anunciat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, acompanyat per membres de la Comissió de la Dignitat. Així mateix, després que el ministeri de Cultura hagi reclamat a la Generalitat que torni a Salamanca aquells 'papers' que no tenen un propietari clar, Mascarell ha alertat que és un "xantatge pur i dur" que l'Estat reclami el retorn d'aquests 'papers'.
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Mascarell veu "un xantatge pur i dur " que l'Estat reclami ara al Govern que torni els papers que no tenen propietari

El conseller de Cultura s'ha mostrat especialment enèrgic al respondre la decisió del Patronat del Centre Documental de la Memòria Històrica de donar llum verda aquest dimecres al proper enviament de 238 caixes, 350 llibres, 10 cartells, 2 làmines, 3 mapes, 4 banderes 10 pamflets i 8 targetes. Tot i que el volum de documents és inferior al reclamat pel Govern, l'Estat dóna per acabat l'enviament a Catalunya. Mascarell ha anunciat que el Govern impugnarà aquest acord: "No hi ha cap altra document que pugui arribar a Catalunya que aquells que ens correspon".

Espanya, un estat que no té el mínim democràtic exigible

Mascarell s'ha referit a l'actitud de l'Estat fent referència a "una democràcia que no treballa ni s'expressa en termes de democràcia plural plena. Aquí hi ha una gent que es pensa que és propietària que són només propietat d'uns ciutadans que la llei va establir que havia de rebre del Govern". Segons el conseller, l'aprovat aquest dimecres "és una decisió extraordinàriament greu de baixesa democràtica". Mascarell ha criticat uns mecanismes estatals "jeràrquics, autoritaris i inadmissibles".

La democràcia espanyola no ens deixa votar, i ni tant sols sap demanar perdó pels crims del franquisme i ara és queda el botí aconseguit per les armes i la violència

El conseller, acompanyat pels responsables de la Comissió de la Dignitat, ha fet èmfasi a la Comissió Mixta celebrada el 4 de març de 2013 en la qual el Ministeri de Cultura i tècnics del Departament de Cultura van acordar la concreció dels fons que s'havien de retornar a Catalunya i no es va acordar modificar el procediment en cap cas. "No és el Patronat el que determina allò que ve, sinó la Comissió Mixta", ha explicat Mascarell.

Espanya vol recuperar part dels arxius retornats a Catalunya

Per altra banda, el Ministeri de Cultura reclamarà a la Generalitat que torni aquells 'papers' de Salamanca que ja han estat enviats a Catalunya però que no tenen propietari, ja siguin particulars o organitzacions que no existeixen o no posseeixen un successor clar. El conseller ha assenyalat que està disposat a discutir "tot el que convingui sobre la llei amb els documents que no acreditem que tenen propietari". Tot i això, ha ressaltat que no es pot comparar aquests papers que la Generalitat ha anat tornant als seus propietaris (80%) amb el retorn de tots els documents que es troben a Salamanca. "No podem posar 75 anys en un costat i aproximadament un any en l'altre. No accepto la major, no és discutible ni comparable. I si això ho fan així és xantatge pur i dur", ha assegurat.

"Qui són per decidir si trobarem o no uns propietaris?" És Espanya

Mascarell ha ressaltat que primer s'ha de trobar els propietaris: "No és més important retornar-ho a Salamanca que trobar els propietaris". "Qui pot determinar des de Salamanca qui són els propietaris? Què es això?, de què parlem?", ha preguntat el titular de Cultura. Ha remarcat que la llei dicta que el Govern ha de retornar aquests documents. "Qui són per decidir si trobarem o no uns propietaris que en alguns casos ens han costat justament trobar?", ha preguntat.
 
Per la seva part, Josep Cruanyes, responsable de la Comissió de la Dignitat, ha manifestat que estan "sorpresos i indignats" per l'actitud del Ministeri de Cultura perquè "una vegada més ha incomplert la llei del retorn dels documents. L'actuació del Ministeri és arbitrària i contrària a qualsevol dret". Cruanyes encara ha anat més enllà quan ha remarcat que sembla que el Ministeri de Cultura "vulgui acabar la feina iniciada pel franquisme".
 
Concentració el 5 de juliol pels 'papers' de Salamanca
 
Cruanyes ha anunciat que la Comissió de la Dignitat ja preparava el 5 de juliol un acte a Montjuïc al Monument de Mistral per denunciar els retards del retorn dels 'papers', un acte que "ara pren més sentit que mai ".



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#24
Adela fletxa Malgrat de Mar
21 de juny de 2014, 11.53 h

#22 torna a mongolia, mongol


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Jordi fletxa Badalona
21 de juny de 2014, 10.20 h

El contingut d'aquest comentari està ocult perquè ha estat considerat inapropiat pels lectors de directe!cat
Mostra'l


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
21 de juny de 2014, 08.42 h


#21 Por favor, Valeriano, llámame si quieres hijoputa y cabrón, llámame marica pasivo, y todo lo que quieras, pero no me pongas en evidencia con eso de mongólico. Si tengo los ojos así de oblícuos y la boca torcida no es culpa mia, sinó de mi madre que intentó abortarme y me destrozó el cráneo con la aguja de hacer calceta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Valerià fletxa Setcases
19 de juny de 2014, 18.42 h

#20 torna a mongolia, mongol.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
19 de juny de 2014, 17.03 h

#19
EXCELENTE DIA DE CORPUS CHRISTI

SU MAJESTAD FELIPE VI ES PROCLAMADO REY DE LOS ESPAÑOLES, UN REPUBLICANO VA A LA CARCEL Y LA PRIMA DE RIESGO SIGUE BAJANDO.

El 'exconseller' Ausàs, condenado a 4 años de cárcel y a una multa de 195.000 euros por contrabando de tabaco
La fiscalía sostiene que el exalto cargo de ERC integraba un grupo criminal que pasaba la mercancía sin declarar de Andorra a La Seu d'Urgell para no pagar impuestos.
La Audiencia de Lleida ha condenado al 'exconseller' ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
19 de juny de 2014, 16.14 h

Administració espanyola = banda de lladregots; Varen robar els tresors d'or, plata i gemmes a Amèrica.
En perdre les colònies, han descobert la riquesa del fruit del treball dels catalans i ens el roben.
A punta de pistola, l'assassí Franco va robar els nostres documents amb la finalitat de trobar dades per inculpar compatriotes nostres.
Ara, el PPSOE (tot és la mateixa merda o almenys molt semblant), intenta aprofitar-se del delicte de l'assassí negant-se a retornar la resta de papers qu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
magos fletxa Barcelona
19 de juny de 2014, 13.17 h

Al mateix Picasso parlant d'un pintor contemporàni. quan va visitar Málaga quan passava pels carrers de la ciutat, a mida que anava passant, li anaven tancant les portes i les finestres als morros. Mai més va voler tornar Picasso a Málaga. Quan s'ha estat roï, cal saber reconeixer-ho!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
magos fletxa Barcelona
19 de juny de 2014, 13.15 h

totes les vidrieres de La Catedral de Lleó les van vendre a un multimilionari americà. claustres d'esglésies romàniques estan en cases de luxe dels EEUU. Només cal pensar amb Cuixar. així quantitat d'obres d'art de tota La Pell de Brau. Abans de criminalitzar a les persones que van salvar obres d'art i són als museus, pensin en que s'ha fet durant molts anys amb les obres d'art d'aquest país.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
magos fletxa Barcelona
19 de juny de 2014, 13.09 h

El no valorar el que ara sí es valora, demostra la falta de cutura i formació del país. Durant molts anys, no es va valorar cap mena d'art. ara, amb més cultura i més consciència sembla que tota la vida s'ha tingut cultura i consciència. NO! Gràcies a persones com Prat de la Riba, Joan Ainaud de Lasarte, Rubió i Tudurí i molts altres que tot recorreguent el país han salvat de l'oblit veritables obres d'art, ara es poden contemplar als Museus. No voldria oblidar tot el que s'ha cremat... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
magos fletxa Barcelona
19 de juny de 2014, 12.59 h

Explicaré allò que li va passar a un exvot. Eren els anys de la Revolució Industrial. Molts empresaris anglesos tenien fàbriques junt amb inversors catalans a les costes catalanes a part de Sant Martí de Provençals “La Manchester Catalana” o, “La Manchester Espanyola”. També havien vingut industrials de Brussel•les. Un d’aquests industrials era amant de fer caminades per les muntanyes tot seguint el litoral del Maresme català i va fer diferents excursions. En una d’aqueste... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.