directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 02:35 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Junqueras: "Si per culminar el procés CiU necessita concentració, concentrem-nos"

El líder dels republicans insisteix que el principal objectiu d’ERC és la independència de Catalunya i la via ideal per aconseguir-la la consulta del 9-N.

Comentaris 50  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 13 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- El president d'ERC, Oriol Junqueras, està "absolutament disposat" a entrar al Govern si d'aquesta manera contribueix a "culminar el procés" cap a la independència. En una entrevista a l'ACN, Junqueras deixa clar que no ha rebut una oferta concreta per incorporar-se a l'executiu més enllà de les genèriques proclames que rep de CiU. En tot cas, el líder republicà avisa la federació que si ERC hi acabés entrant seria perquè existeix un acord en "tots" els temes i, per tant, CiU hauria de renunciar a buscar "socis alternatius" com els que ha trobat en el projecte de BCN World. Pel que fa als pressupostos del 2015, que ja s’estan començant a treballar, la predisposició d'ERC per aprovar-los dependrà de l'actitud de CiU amb la consulta del 9-N.

Comparteix
   

Junqueras afirma que no té sobre la taula cap proposició concreta perquè ERC s'incorpori a l'executiu.
Esquerra està disposada a fer el pas sempre que quedi clar el full de ruta a seguir. Això, segons Junqueras, té a veure amb la destinació final (independència) i la via per aconseguir-la (consulta el 9 de novembre), però també amb la manera com s'organitza el Govern. "Quan formes part d'un govern tothom vota el mateix. Per tant, no pot ser que quan CiU vol aprovar una cosa i no té el suport d'ERC la vagi a pactar amb PSC i PPC", subratlla.
 
No és la primera vegada que Junqueras critica públicament els acords als que la federació nacionalista ha arribat amb socialistes i populars (externalització del departament comercial de TV3) o amb socialistes en solitari (BCN World). Una qüestió que no es podria repetir en el futur si ERC acabés incorporant-se a l'executiu català: "si estàs en un govern vol dir que estàs d'acord amb tot i quan el soci et diu que no ho veu clar, no te'n vas a pactar amb uns altres". "No es pot anar a buscar socis alternatius cada vegada que et convé", insisteix Junqueras, que està convençut que CiU també és "conscient" d'aquesta qüestió.
 
El president d'ERC posa les mateixes condicions en cas que el Govern concentrés a més partits, per exemple a tots els que defensen la consulta del 9-N. "Un govern de concentració implica que els membres del govern no se'n van a buscar socis alternatius per aprovar coses que els socis de govern no volen", recalca.
 
Des de les eleccions europees han tornat els cants de sirena de CiU, però els republicans no han rebut cap oferta formal. "A mi no m'han dit mai de quina manera ho hauríem de fer ni de quines àrees concretes ens podríem ocupar", explica. "No m'han dit mai que per convocar el referèndum posin com a condició que entrem al Govern", insisteix un Junqueras que, en cas que rebés una pressió d'aquest tipus la "valoraria".
 
El principal objectiu pel líder d'Esquerra és la independència de Catalunya i la via ideal per aconseguir-la la consulta del 9-N. "El referèndum és el que genera més consens en la societat catalana i és la via més fàcil d'entendre per a la comunitat internacional. Per què hauríem d'especular sobre alternatives a la millor de les alternatives?", es pregunta. És per això que els republicans no renunciaran "en cap cas" a la convocatòria del referèndum el proper 9 de novembre, tal com van pactar CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP.
 
Convençut com està que "tothom" complirà amb el compromís adquirit el passat 12 de desembre -hi hagi o no un govern de concentració amb dos, tres o quatre partits-, el president d'ERC assumeix que el proper 9 de novembre hi haurà urnes en les que els catalans dipositaran el seu vot per decidir lliurement si volen o no constituir un estat independent (Junqueras només contempla una victòria abassegadora del 'Sí-Sí'). "Oi que hi ha un compromís per fer el referèndum el 9-N? Que tothom compleixi els seus compromisos", sentencia.
 
De fet, de l'actitud de CiU en la gestió de la consulta dependrà la predisposició d'ERC a negociar els pressupostos del 2015, que ja comencen a planificar-se des de l'executiu. "Absolutament sí", és la resposta de Junqueras quan se li pregunta per aquesta qüestió. "No participarem de l'elaboració d'un pressupost que no comporti simultàniament la garantia que estem fent tot el necessari per portar el país a la independència", garanteix. "O hi ha un camí molt clar, molt compromès i es compleixen els pactes o nosaltres no participarem d'una gestió que seria impossible" conclou.
 
Nou model de finançament
 
Un altre aspecte important de l'actualitat és la negociació del nou model de finançament, que encara no ha començat i que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, no preveu que assoleixi cap acord per poder disposar d'aquest nou model el 2015. "Catalunya no tindrà el finançament que necessita i es mereix fins que sigui un país independent", subratlla Junqueras. El líder republicà insta l'executiu a centrar-se en fer tot el possible per aconseguir la independència, "una causa de justícia i necessitat" i deixar de banda qualsevol negociació sobre un model de finançament que continuarà sent "injust".
 
"El govern espanyol no ha complert mai els pactes. Ni amb l'Estatut del 1979, ni amb el del 2006, ni amb el finançament ni amb les infraestructures. Quan algú no ha complert mai, quina confiança es mereix?", opina. Algú es creu que el govern espanyol millorarà el finançament de Catalunya sense buscar paral·lelament tants mecanismes com li siguin necessaris per retallar aquest finançament?", afegeix.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#50
Asterix fletxa Galia
25 de juny de 2014, 23.39 h

#49 i jo toco la flauta


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#49
BEJOTA fletxa BCN
25 de juny de 2014, 15.13 h

# 48

JO COPIO I ENGANXO DE'L QUE ESTÁ PUBLICAT.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#48
Asterix fletxa Galia
25 de juny de 2014, 12.39 h

#47 no et creus ni les teves propies mentides.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#47
BEJOTA fletxa BCN
23 de juny de 2014, 12.51 h

En una entrevista a la cnn.

Mas reconeix que el suport a la secessió no assoleix la meitat de la població catalana.



"He llegit que ni tan sols la meitat vol separar-se d'Espanya", li plantegen. Al que Mas respon: "Bé, això és veritat". També evita contestar en ser preguntat sobre els motius per a la secessió.


N.B. SR. JUNQUERAS:NO CAL FER EL RIDICUL.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#46
23 de juny de 2014, 10.11 h

De totes maneres EL NOU ESTAT EUROPEU que pogui ser Catalunya , ja te un problema que cuan sigui ESTAT JUNQUERAS I ARTUR MAS Volem ferOFICIAL LA LLENGUA CASTELLANA hosigui la llengua Española Voldran seguirperjudican la LLengua Catalana NO me fa alegria anar a un NOU ESTAT amb politics corruptes i de Dretes com son els de C.I.U. ...ESPANYA ENS ROBA ...Pero tambe hufan els politics catalans corruptes i lladres su queden tot els he no tornen mai res i estan en la poli... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#45
mario fletxa barna
23 de juny de 2014, 09.54 h

M'agrada que demostreu el nivell d'entendre la política que es fa a Catalunya aquets últims mesos. Si us plau poseu-vos les piles... L'interès per tots nosaltres ha de ser CATALUNYA i que consti que el TRIPARTIT va fer més per CATALUNYA que en 30 anys va fer CIU, i ara també. ERC ÉS, per CAYALUNYA i pels CATALANS , l'objectiu és absolutament clar i CATALÀ i em sobta que parleu com ho feu. En aquests moments, la pinya és fonamental.
ITERO, no es voten o ajunten partits de dretes o esque... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#44
22 de juny de 2014, 22.51 h

Quina llastima que C.I.U. I E.R.C. no arribin mai a fer CAP PACTA CONTRA LA POBRESA a Catalunya tampoc els socialistes fam res per busca elpacta per la Pobresa NO es fa res per combatre LA MALNUTRICIO INFANTIL que patin a Catalunya . No es fa res per crea llocs de treball no esfa res per ajuda a les familias al ATUR No hufa NI C.I.U. NI E.R.C. Aquesta es la realitat QUI TE GANA LA TE ARA Qui hu pasa malament husapa ara qui pasa gana la pasa ara i no poden esperar han... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#43
Jordi de Granollers fletxa VALLES ORIENTAL
22 de juny de 2014, 22.45 h

SI ..E.R.C. entra al GOVERN CATALÀ sabeu que tornaren a tindra SI unaltra .. TRIPARTIT nomes que ara seran tres partits politics de DRETES . Si per que cal mirar els canvis que fa E.R.C. de fer politicas D´ESQUERRES a ara ferles de Dretes Aixo es diu no tenir principis .. TRIPARTIT Altra cop al Govern Català el moment que JUNQUERAS se junti amb ... ARTUR MAS Y JOSE ANTONIO DURAN I LLEIDA Seran los Tres Mosqueteros que robaran ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#42
Jordi de Granollers fletxa VALLES ORIENTAL
22 de juny de 2014, 22.36 h

36 ) Eres tan tan listo jilipollas tan tonto que vols imitar algu hi no te dons conta de una cosa Quel que vols imitar copiar no escriu tanbe com tu , si vols deixar malament algu mira de fer igual que el si no ja es veu que eres un miserable covard i toca collons .. C.I.U. a totes les eleccions te vot de castig no sel vota tan per la seve politica Anti--social SI E.R.C. se junta amb C.I.U. se castigaran a tots dos es lo unic que dic es la pura veritat E.... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#41
Jordi de Granollers fletxa VALLES ORIENTAL
22 de juny de 2014, 22.02 h

36 ) .EN Una cosa tes molta rao que no me agrada res els de C.I.U. Son com el P.P. Fam les mateixes politicas LIBERALS Hosigui Anti--socials . NO me agrada una dreta C.I.U. que abaixa impostos als rics i treu diners els pobres . C.I.U. ,, P.P. Y SOCIALISTES Ban fer la terrible REFORMA LABORAL Que tan ma,la fet a molts treballadors que ara estan al atur patin molt . SI E.R.C. Entres al Govern Català seria lo pitjor que ferian es perjudicarian els m... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.