Rajoy recorre a un dictador
El President de l’Estat Espanyol es reuneix amb el dictador de Guinea Equatorial, un Estat que no respecta els Drets Humans, per aconseguir un lloc al consell de Seguretat de l’ONU
Ahir, en el marc de la XXII Cimera de la Unió Africana que va tenir lloc a Malabo, el President espanyol Mariano Rajoy va trobar-se amb el dictador Teodoro Obiang de Guinea Equatorial per “obrir mercats en temps de crisi”. Després de 23 anys sense que un President d’Espanya trepitgés el país, la cita de Rajoy amagava l’interès de trobar suport per formar part del Consell de Seguretat de l’ONU, fins i tot allà on es vulneren els Drets Humans.
Tortura, pena de mort i inexistència de llibertat d’expressió
Rajoy ha anat a buscar el seu suport per l’ONU -una organització que teòricament treballa per garantir el respecte dels Drets Humans al món- a un Estat amb un llarg historial internacionalment conegut de violacions dels Drets Humans. Són diverses les organitzacions pro Drets Humans que han denunciat la visita del President de l’Estat espanyol i que han reclamat a Rajoy que exigeigi a Obiang la fi de la dictadura a l’antiga colònia espanyola. Amnistia Internacional concretament, ha aprofitat l’esdeveniment per reclamar que l’agenda dels Drets Humans hauria de ser al centre de la Política Internacional d’Espanya. “Mariano Rajoy no pot girar l’esquena a les víctimes de tortura, pena de mort o repressió en aquest país”, assegurava Esteban Beltrán, director d’Amnistía Internacional a Espanya.
Rajoy a la desesperada
Feia més de 23 anys que un President Espanyol no mantenia una trobada com aquesta a Guinea Equatorial. L’últim en qualitat de President va ser Felipe González, ni tan sols Aznar o Zapatero van repetir el gest. De fet, el passat mes de març durant el funeral d’Adolfo Suárez, tant el aleshores rei Joan Carles I com Mariano Rajoy van evitar fer-se la foto amb Obiang. Aquesta vegada, però, l’interès ha passat per sobre la dignitat humana.
Allau de crítiques contra la indecència
Esquerra Republicana de Catalunya ha emès aquest matí un comunicat on ha manifestat la seva “repulsa davant d'un acte que posa en evidència la nul·la voluntat del govern espanyol d'avantposar el respecte als Drets Humans als mal anomenats interessos d’Estat”. A més el comunicat afegeix que “Com a europeïstes convençuts que som, a més, no podem evitar trobar xocant que mentre l'estat francès investiga la família del dictador Obiang per blanqueig de diners, l'Estat espanyol cerqui sense vergonya el suport del dictador a les seves pretensions diplomàtiques”
L’organització internacional Human Right Whatch, en la mateixa direcció que Amnistia Internacional, també ha emès un comunicat en què cita les declaracions de Tutu Alicante, líder de l’organització EG Justice des de l’exili, dirigides als convidats, com Rajoy, lúnic mandatari europeu que ha assistit a la cimera: “El govern d’Obiang utilitza les visites de destacats líders per legitimar els seus 35 anys de desgovern”, “el mínim que poden fer a canvi és exigir al president Obiang que desisteixi de perseguir a activistes i altres persones que el critiquen”