Saül Gordillo:”Sense Internet, Catalunya no es trobaria en el moment polític actual”
Analitza l'impacte d'Internet i les xarxes socials en el procés sobiranista
Girona (ACN).- El periodista Saül Gordillo analitza a 'Sobirania.cat.10 anys de la revolta política i catalana a Internet' l'impacte que han tingut els mitjans digitals i les xarxes socials en el procés sobiranista. L'autor repassa com Internet ha donat rellevància a episodis històrics com les mobilitzacions contra la retallada de l'Estatut, la massiva manifestació de la Diada de 2012, la consulta d'Arenys de Munt o la campanya del no vull pagar. El periodista assegura que el llibre vol aportar dades que demostrin que "sense Internet no seríem on som". Gordillo ha presentat el llibre a Girona acompanyat de l'alcalde, Carles Puigdemont, i el professor de la UdG José Antonio Donaire.
Comparteix
TweetEtiquetes
Aquesta és una afirmació que resumeix l'essència del llibre que ha publicat el periodista Saül Gordillo (Crea't Edicions). 'Sobirania.cat.10 anys de la revolta política i catalana a Internet' ' vol posar noms, dades i exemples que ajudin a demostrar la gran influència que han tingut Internet, els mitjans digitals i les xarxes socials en el moment històric que viu Catalunya. "La meva obsessió era poder demostrar que sense Internet no seríem on som", reflexiona l'autor, que aquest vespre ha presentat el llibre a l'Ajuntament de Girona, acompanyat de l'alcalde, Carles Puigdemont, i el professor de la UdG José Antonio Donaire, ambdós molt actius en el món digital.
Els blogs es van convertir en les primeres eines de participació i reflexió a la xarxa
Gordillo repassa al llibre els esdeveniments clau de la darrera dècada que i com els mitjans 2.0 han ajudat a donar-los més rellevància. L'autor analitza com els blogs es van convertir en les primeres eines de participació i reflexió a la xarxa (Gordillo fa deu anys que té el seu propi blog) i com les eines han anat evolucionant fins arribar a mètodes de participació més directa i immediata com el Twitter.
Sense Internet, la Via Catalana molt més difícil
Per exemple, l'autor recorda com les manifestacions en contra del PP per les seves tesis sobre ETA després de l'atemptat de l'11-M es van anar convocant per SMS i com, anys més tard, un esdeveniment tant complex d'organitzar com la Via Catalana hagués estat impossible de fer sense l'ajuda d'Internet. El llibre recorda també episodis tant destacats com les mobilitzacions contra la retallada de l'Estatut, la massiva manifestació de la Diada de 2012, la consulta d'Arenys de Munt o la campanya del no vull pagar als peatges.
"El procés sobiranista, la seva agilitat, el seu abast, la seva capacitat de resposta i de convocatòria, seria inexplicable sense el paper organitzador i mobilitzador del ciberindependentisme", exposen en el pròleg del llibre els professors de periodisme i comunicació de la UAB Joan Manuel Tresserras i Enric Marín.
Els mitjans digitals catalans s’han avançat als mitjans de la caverna mediàtica
Gordillo apunta que la irrupció dels mitjans digitals i les xarxes socials ha esdevingut una eina clau en l'organització política de col·lectius i forces sobiranistes i independentistes. L'autor ha assegurat que aquesta "activitat i efervescència" dels "ciberindependentistes" i dels mitjans a favor de la consulta contrasta amb "el silenci" que han mantingut al llarg d'aquests anys tant els mitjans de comunicació com les persones de perfil unionista. "Al principi als activistes independentistes se'ls tractava de frikis però han anat fent taca d'oli", reconeix Gordillo.
Homenatge als "ciberindependentistes"
A banda d'aquest apartat més de crònica política i social, el llibre també conté una recopilació de 200 fitxes de persones de perfils diversos que han fet de les xarxes socials i d'Internet un lloc on comunicar pensaments i que han treballat en favor del sobiranisme. "Volia fer un homenatge i un reconeixement a alguns dels que han fet coses en clau sobiranista però també per promoure el català a Internet", reconeix l'autor. De fet, el llibre també inclou un apartat dedicat a col·lectius com Softcatalà i la Viquipèdia, i s'analitza el paper que han jugat en fer més present el català a la xarxa.
Catalunya serà independentista, mentre la xarxa sigui dominada pels independentistes
Per Gordillo, el procés que s'està vivint a Catalunya -amb Internet al darrera- és comprable a d'altres episodis que s'han vist arreu del món com la Primavera Àrab o les manifestacions i acampades del 15-M. "En el fons tot són moviments que demanen més participació i més democràcia", ha manifestat l'autor, que considera que el llibre pot ajudar a entendre el moment que va viure Catalunya fins abans de la consulta.
Notícies relacionades
- De Catalunya a Silicon Valley, comença la 6a edició de la #Catosfera 27.09.2013.
- El jutge dóna la raó al directe!cat en l'assumpte de la consulta de la Diagonal 23.02.2013.
- El periodista Saül Gordillo elabora un mapa amb els pactes municipals més curiosos del país 11.06.2011.
- El Govern cessa Saül Gordillo com a director de l'ACN 08.04.2011.