
Una plataforma ciutadana reclama a Perpinyà la creació d'una regió “Catalunya del Nord"
La iniciativa impulsada per Brice Lafontaine, president d'Unitat Catalana, ha rebut el suport, entre d'altres, del líder d'ERC Oriol Junqueras
Aquest dilluns s'ha presentat a Perpinyà la plataforma ciutadana impulsada per Brice Lafontaine, president d'Unitat Catalana, per a la creació d'una regió autònoma a la Catalunya del Nord. Segons ha explicat, la reforma territorial que prepara el govern francès i que ja està en tràmit parlamentari "diluirà" la Catalunya del Nord en una macroregió amb capital a Tolosa de Llenguadoc que deixarà els nord-catalans "sense poder de decisió". "Som molts els que pensem que ens cal una col·lectivitat territorial pròpia per tenir una bona gestió econòmica i un reconeixement més clar de la nostra identitat", ha afegit Lafontaine, que ja compta el suport de personalitats del món polític i de la societat civil, segon informa ACN.
No volem excloure sinó per promoure la nostra identitatLa reforma territorial impulsada per François Hollande, que preveu la reducció del nombre de regions amb l'objectiu de simplificar l'administració i reduir costos, contempla que el departament dels Pirineus Orientals, la Catalunya del Nord, passi a dependre d'una macroregió que tindrà la capital a Tolosa de Llenguadoc. És a dir, a efectes pràctics, la Catalunya del Nord passarà de dependre de Montpeller, en l'actual regió Llenguadoc-Rosselló, a fer-ho de Tolosa. A més, la reforma també preveu que el departament dels Pirineus Orientals desaparegui l'any 2020, el que suposaria, segons els impulsors de la plataforma ciutadana, que la Catalunya del Nord es quedaria sense representació administrativa. "Volem que els nostres ciutadans s'expressin a favor de la creació d'una àrea del nord de Catalunya. L'única alternativa, entre Tolosa i Montpeller, no és bona par a nosaltres" assegura Lafontaine que ha explicat que l'objectiu de al crida és recollir tantes signatures i unir a la major quantitat possible de gent al voltant del projecte.
La mida no és el que compta!
La iniciativa defensa que la mida de les regions no és l'únic criteri a tenir en compte. Pel que fa a la grandària del nou departament, un dels arguments del govern francès per justificar la reforma, Lafontaine ha assegurat que seria més gran que, per exemple, la regió de Còrsega, que té reconeguda "la seva particularitat territorial", una figura jurídica prevista a la constitució francesa i que "la Catalunya del Nord hauria de poder tenir".
Al web www.region.cat, tothom qui ho vulgui es podrà afegir a partir d'aquest dilluns a la demanda col·lectiva que, tot i no comptar amb el suport de la classe política nord-catalana, vol créixer sumant adhesions suficients per "pressionar" el govern francès i evitar que la Catalunya del Nord "quedi diluïda" en una macroregió.
Lafontaine ha alertat que des de la creació de la regió Llenguadoc-Rosselló l'any 1982, la Catalunya del Nord "no ha parat d'empobrir-se" perquè els centres de decisió, tant polítics com econòmics, es van desplaçar a Montpeller. Una realitat que ha fet, per exemple, que les relacions transfrontereres amb Catalunya "hagin quedat reduïdes a la mínima expressió", ha lamentat.
A banda de les que es recullin al web, Lafontaine apunta que es faran actes per captar adhesions i que es faran recollides de signatures "als partits de la USAP, a les manifestacions catalanistes i allà on calgui" perquè "som molts els que pensem que ens cal una col·lectivitat territorial pròpia per tenir una bona gestió econòmica i un reconeixement més clar de la nostra identitat".