directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 12:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Quatre anys més tard, l'Estat espanyol autoritza el retorn d'una segona partida dels 'Papers de Salamanca'

La decisió es va prendre el 2006 · El ministre Molina es va comprometre el 2008 a retornar-los de manera 'immediata' · Encara faltarà una tercera remesa per retornar

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Quatre anys després d'acordar la devolució de la documentació catalana, el Ministeri de Cultura espanyol ha autoritzat aquest dilluns el trasllat i entrega d'una segona remesa de fons documentals de particulars i entitats pertanyents als 'Papers de Salamanca', que encara seguien a l'Arxiu General de la Guerra Civil de la ciutat espanyola. La resolució autoritza el retorn de 272 caixes amb documents i 462 llibres. El seu destí serà l'Arxiu de Sant Cugat i els propietaris, segons la Llei, podran recuperar els originals o si ho volen deixar-los en dipòsit. La que s'autoritza ara no es tracta de la darrera remesa, ja que segons les fonts consultades en quedaria una altra d'un volum similar per entregar a Catalunya i completar el procés de restitució. Ara per ara no se sap quan s'autoritzarà el retorn d'aquesta darrera remesa, i això que el ministre espanyol de Cultura es va comprometre el 2008 a retornar-los 'immediatament'.

Comparteix
   


Etiquetes
El darrer enviament de papers va ser el desembre de 2008, quan van arribar a Catalunya les darreres set caixes de 'papers de Salamanca' propietat de la Generalitat, que es van quedar a l'Arxiu General de la Guerra Civil al gener del 2006.

La devolució de les set caixes de la Generalitat tancava la primera fase del retorn de 'papers de Salamanca', que va continuar amb la digitalització de la resta de documents propietat de privats i entitats (prop de 2 milions) que es trobaven al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca.

Quatre anys de retard

Els documents havien d'haver retornat a Catalunya al 2006, però l'Ajuntament de Salamanca va presentar un recurs a l'Audiència Nacional espanyola per impedir-ho. Aquesta va determinar que els papers havien de ser traslladats al Principat juntament amb la resta de caixes, però la devolució va començar fins el 2008, en què l'exministre de Cultura espanyol, César Antonio Molina, es va comprometre amb el conseller de Cultura, Joan Manuel Treserras, a fer efectiu el retorn de manera 'immediata'. Malgrat l'enviament dels propers dies, el drama dels 'Papers de Salamanca' no sembla tenir final.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.