Homs compara la serenitat de Lluís Companys amb la de la Catalunya actual
El conseller de la Presidència ha inaugurat a El Tarròs el Centre d'Interpretació del president màrtir
Tornabous (ACN).- El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha inaugurat aquest divendres el Centre d'Interpretació de Lluís Companys, a El Tarròs, al municipi de Tornabous (Urgell). Després de visitar-lo, Homs ha destacat la serenitat amb què va morir Companys i l'ha comparat amb la que els catalans afronten la consulta del 9 de novembre. El conseller ha destacat que el president màrtir va utilitzar la paraula 'serenitat' en diversos discursos i la va emprar fins la seva mort. També ha destacat el fet insòlit que Lluís Companys hagués estat afusellat tot i ser escollit a les urnes. Homs ha considerat insòlit que ara, novament, "Catalunya hagi de reivindicar el seu dret a votar".
El poble natal de Lluís Companys ha fet realitat el major homenatge al seu fill il·lustre, el Centre d'Interpretació que explica la vida del president màrtir. L'espai incorpora l'última tecnologia audiovisual, pantalles tàctils i un entorn que immergeix el visitant dins el pensament del president republicà.L'acte ha congregat, a més del conseller Homs, les màximes autoritats del territori, el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, i representants de les comarques de Ponent i el Pirineu. Amb aquest espai la demarcació de Lleida reivindica el seu lloc en la història de la segona República, marcada també pels orígens de Francesc Macià a les Borges Blanques, on ja té dedicat un centre d'interpretació. En el cas del que s'ha inaugurat aquest divendres sobre Lluís Companys, han calgut 5 anys per fer-lo realitat. Es va presentar el 2009 i el juliol de 2010 es va posar la primera pedra.
Durant l'acte inaugural, el conseller de la Presidència ha volgut fer un clar paral·lelisme entre períodes històrics. Aquest any 2014, ha destacat, "simbòlic per molts aspectes" la inauguració d'aquest espai coincideix amb la commemoració del Tricentenari, del qual se'n destaca la pèrdua de les llibertats catalanes, el 1714, recuperades en part durant la segona República, i perdudes de nou. Ara, diu Homs "cal resoldre les coses importants de manera positiva" per "la memòria del nostre president escollit democràticament".