directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 06:02 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas, amb el repte final a l’horitzó

La jungla del procés a setze setmanes del dia D. Alguns personatges d’aquests set dies: Carles Boix, Josep Lluís Bonet, Jordi Graupera, Josep Huguet, Montserrat Nebrera i Milagros Pérez Oliva.

Comentaris 24  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

Miquel Perez Latre (@Granollacs) Arxiver i Historiador.-Cal dir-ho, aquesta setmana el president Mas ha jugat amb habilitat extrema les seves cartes, a fi de deixar en evidència la intransigència i l’immobilisme de Mariano Rajoy: emplaçant-lo a renegociar data i pregunta des d’una televisió internacional el mateix dia en que el fonamentalisme constitucional espanyol engendrava un nou manifest ultra contra el 9-N. Evidentment, Rajoy es va apressar a negar qualsevol negociació amb Catalunya, fet que va retratar perfectament la seva actitud davant del món. El que vindrà d’aquí unes setmanes, però, en el moment de la suspensió de la Consulta, serà l’autentica prova del lideratge d’Artur Mas. Aquests són alguns dels personatges clau de la setmana.

Comparteix
   


Etiquetes
Boix, Carles(professor de polítiques i afers públics de la Universitat de Princeton).
Prohom del procés.

Aquest membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) ens ha ofert aquesta setmana noves etiquetes conceptuals per definir el gran moment culminant dels propers mesos: d’una banda, els consultistes, aquells que volen anar a una consulta tant sí com no, d’acord amb la legalitat catalana i desacatant l’espanyola, per posar el trencament de la llei ara vigent a Catalunya el més a prop possible del pur exercici democràtic; de l’altra banda, els eleccionistes, partidaris d’unes plebiscitàries que permetin no incórrer en cap il·legalitat fins al mateix moment de la Declaració d’Independència. El risc, que la divisió entre consultistes i eleccionistes posi en perill seriós l’entesa dins el bloc sobiranista. El desllorigador: caldrà que el president Mas faci sortir un altre conill del barret com el de la data i la pregunta?
 
Bonet, Josep Lluís (president de Freixenet).
Als llimbs.

Són gent amb un enorme poder. Precisament per aquest motiu encara sobta més la seva capacitat per allunyar-se de la realitat. Diu el diari semi-gratuït comtal que aquest important empresari “descarta la independencia”, simplement que “no la contempla”. En llegir-lo em criden l’atenció dues coses fonamentals: la primera, que parli com si fos el president del Govern o el líder de la majoria parlamentària, descartant/no contemplant escenaris polítics que, se suposa, en un país normal decideix la gent i/o els seus representants. La segona, abans de llançar els tòpics de rigor escandalosament irreals sobre el diàleg, que la profunda raó adduïda per fonamentar la seva percepció/ordre als seus conciutadans és que “formamos parte de un conjunto, que es España”. Nivell impressionant, com el del seu cava.
 
Graupera, Jordi(periodista i filòsof).
Consultisme necessari.

La seva és una de les veus més potents (i escadusseres) del panorama mediàtic a favor de la Consulta tant sí com no. Aquesta setmana l’hem pogut llegir en un article brillant on retrata els fonaments arbitraris de l’Estat espanyol i la necessitat de dur la Consulta fins al final per retratar-lo. L’últim paràgraf mereix una menció especial pel seu valor pedagògic: “I caldrà que Artur Mas (sí, ell) posi les urnes als col·legis. Sobretot si vol legitimitat de cara endins. Demostrar que pot complir amb la pregunta i que per tant podrà complir amb la resposta. Comprengueu: desobeir l’arbitrarietat de l’Estat, (tan legalista com falsa i prevaricadora), és l’única manera civilitzada i oberta de mostrar un amor autèntic cap a l’estat de dret, la democràcia i la dignitat de la dissidència. Si ens pleguem a aquesta Espanya la condemnem a ser així.”
 
Huguet, Josep(exdiputat i exconseller d’Esquerra Republicana).
Canvis en profunditat.

Tots els partits històrics d’aquest país demanen una profunda renovació en els quadres dirigents, les formes i l’organització. Josep Huguet, enretirat del primer pla de la política activa, ens va oferir fa uns dies als blocs del directe.cat una reflexió molt lúcida sobre la necessitat que Esquerra aprofiti també les properes eleccions municipals, si és que vol esdevenir el punt de confluència, la força central de la majoria d’esquerres del país, per obrir-se de bat a bat i deixar pas a l’empenta de nova gent ben connectada amb els moviments socials, amb el carrer en el sentit més ampli. És temps de generositat. Només un canvi de lideratge en la cúpula no serà suficient per convertir Esquerra, d’una manera consistent, en el primer partit de Catalunya. I el procés necessita que els de davant siguin molt, molt sòlids.
 
Nebrera, Montserrat (catedràtica de Dret Constitucional a la UIC).
Un pas coherent?

Qui Josep Piqué va portar com a independent al Partido Popular de Catalunya i es va enfrontar el 2008 (gairebé amb èxit) al lideratge d’Alicia Sánchez Camacho, ha estat escollida per àmplia majoria com a candidata de CiU a l’alcaldia de Sant Just Desvern per a les eleccions municipals de maig de 2015. És cert que Montserrat Nebrera havia anat marcant un perfil d’insistència en la regeneració democràtica i les estructures de partit convencionals que l’havia portat, fins i tot, a col·laborar activament amb formes de participació des de baix com les que representa l’ANC. Ara, després del fracàs del seu segon projecte personal, “Alternativa de Govern”, l’adhesió a un altre partit polític és del tot coherent amb la rectificació de la ruta inicial?
 
Pérez Oliva, Milagros(periodista d’El País).
Fum periòdic.

Som en el conte de Pere i el Llop: com més vegades parlen de l’arribada imminent de la tercera via, més la desacrediten, més evidencien la seva inviabilitat. Aquesta setmana hem gaudit d’un altre article inscrit en l’intent de l’antic diari de referència de l’esquerra espanyola de falcar l’statu quo. Segons Pérez Oliva, les posicions del govern espanyol i del sobiranisme català “se basan en la dialéctica del ‘Ellos contra nosotros’, donde ellos son los malos y nosotros los buenos, un discurso con el que se alimentan mutuamente en sus respectivos territorios de influencia emocional.” Com gairebé sempre, darrerament, a “El País”, una caricatura deformadora dels nostres propòsits; ells no són els dolents: defensen els interessos d’una elit emparats en la capacitat d’imposició demogràfica de la Gran Castella; nosaltres no som ni millors ni pitjors: simplement, tenim interessos diferents i molt contradictoris amb el seu model de dominació.

Podeu seguir altres reflexions de l'autor del Bestiari del procés al seu bloc Per a bons patricis.
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#24
29 de juliol de 2014, 12.12 h





#23 Te conosco, niña, y a mi tu no me engañas: lo que tu vas a comé a los bares és ¡¡¡¡ LA POLLA DE LOS CAMAREROS !!!!

¡¡¡mamona!!!! ¡¡¡¡MAMONAAAA!!!!!

Pué no conosco yo ni naa al Miguel Romualdo, el sarassa ese que trabaja en la secsion comersiá de TECNOTAPI,




Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
25 de juliol de 2014, 13.06 h

otras veces, me gusta irme después de comer a los bares de los pueblos y ciudades que visito, siempre que vengo de vacaciones o fin de semana, o escapadas a cataluña, y me gusta mucho entrar en sus bares y tirarme pedos disimuladamente, y pongo aquello de grana y oro, luego me quito a un lado, o me pongo a jugar en las tragaperras, que claro está, se encuentran en el otro extremo de donde yo estaba y me peí. Hay que ver la cara de los butifarras cuando me peo en su puta cara, pedos silencio... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
20 de juliol de 2014, 19.55 h



#15
#16 ANAL-CLETO FLATULENCIO

PARA QUE NO SE TE NOTE

QUE ERES TONTO DEL ZIPOTE

MEJOR QUE GUARDES SILENCIO !!!!!!!!!!!!!




JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA !!!!!!!!



Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Jo fletxa Catalunya
19 de juliol de 2014, 20.09 h

#18 Estic completament d'acord amb tu i per això la presència de més policia i GC a Catalunya: fer-se veure i atemorir als catalans de votar. No ho aconseguiran.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Jo fletxa Catalunya
19 de juliol de 2014, 20.08 h

#13 de votar, es votarà. Es votarà la pregunta que va anunciar el President Mas o alguna altra pregunta incloent alguna proposta d'Espanya. El pitjor que pot fer Espanya és prohibir la consulta perquè demostrarà a tot Europa que no és un estat democràtic:

1 - En la democràcia, la voluntat de la gent està per sobre de la llei. és a dir, les lleis s'han de modificar per adaptar-se a la voluntat de la gent i no al revés.

2 - Segons els unionistes, no es pot fer la consulta perquè la ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
scolanus fletxa barcelona
19 de juliol de 2014, 17.48 h

#17 com sempre falsejament de càlcul. no tinc ganes B) sumar dins el resultat els votants de la CUP C)suma un 12% de votants del PSC que son sobiranistes D) en cas de ser la consulta definitiva els partits petits es sumaran amb els grans això fa pujar el nº de vots positius ,plataformes SSoliraditat,Reagrupament i bastans mes .De tot aquests la verdadera suma es aproximada dins la forquilla del 50% al 56%.I ert don per segur que lo únic que tenim com a data sense dubtes son el votants de P... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Anna Cris fletxa Catalunya
19 de juliol de 2014, 17.32 h

Haurem d'anar a per totes, its now or never,com diu L'Emili, això ja està molt aprop, i GÜNYAREM. ......Que ningú tingui por és la unica carta que tenen ells,el de fer por,

VISCA LA REPUBLICA CATALANA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
BEJOTA fletxa BCN
19 de juliol de 2014, 13.39 h

Els 1.401.421 vots que van aconseguir ERC, CiU i ICV en són pocs en relació amb els 5.317.789 catalans cridats a les urnes. Tot just un 26% del cos electoral. "De cara a Europa, això no és força suficient", apunta. "Encara han d'aparèixer un milió de vots independentistes més", sosté.

.ICV ,No ÉS ind.(al menys els votans).

n.b. res de res i COM AL QUEBEC:MARXA D'EMPRESES.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 17
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
19 de juliol de 2014, 13.35 h

Pobre hombre , cada vez de acerca más la fecha y le ignoran más ,la propia Ángela Merkel ni sabe quien es ni quiere saberlo , ahora mendiga una entrevista con Rajoy y se ofrece a negociar las preguntas , tiene q ser muy triste estar en su propio partido a las órdenes de Pujol , perder la mitad de los votantes q tenía , atado por junqueras q manda más q el y siendo un pobre infeliz en Europa , dinde ni le reciben ni le hacen caso , le entrevistan en la CNN , con la torre de Madrid de fond... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 17
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
19 de juliol de 2014, 13.21 h




YA VIENEN EL CANGUELOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

NO HABRA CHARLOTADA EL 9_N Y MASSS SEGUIRA EN EL PODER OCULTANDO LA CORRUPCION DE LOS PUJOL


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 19
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.