La BBC destaca la majoria existent a Catalunya a favor de la independència
La BBC repassa els moviments secessionistes a Europa i en destaca el procés català, molt per endavant dels altres moviments com l’escocès o el basc
Aquest setembre els escocesos decidiran el futur de la seva nació a les urnes i la resta de moviments independentistes segueixen de ben a prop els seus passos. La cadena britànica BBC repassa les diverses regions d’Europa que també volen la independència i destaca el secessionisme català per la seva llarga història i el creixement de la força de la seva base social. “La base política de suport a la independència de Catalunya s’ha ampliat des del tradicional domini exclusiu de l’esquerra per abraçar també la centre-dreta”, explica el mitjà.
Al contrari del que afirma Rajoy la independència no està passada de moda
La BBC publica avui l’article “Scottish independence: Europeans with an eye on Edinburgh” en què fa un repàs de les regions europees que, amb diverses intenstitats, fan un clam per a la seva autodeterminació. Catalunya obre l’article, seguida del País Basc i Flandes i també fa un cop d’ull a la situació de Padània, Veneto, Bretanya, Còrsega o la lluita dels hongaresos de Romania.
Catalunya, un nou Estat d’Europa
Amb afirmacions com “Les autoritats regionals de Catalunya tenen una llarga història de de lluites amb el govern central per una major autonomia” o “molts catalans creuen que la seva llengua, cultura i identitat no estan ben representades a Espanya” l’article destaca la situació de Catalunya com un dels moviments més importants que actualment es viu al continent europeu.
La cadena britànica també contrasta el fet que, a diferència d’Escòcia, a Catalunya l’exercici de votar en referèndum és titllat d’il·legal pel president del Govern Central, Mariano Rajoy. Així mateix, la BBC també assenyala que el Govern de Rajoy podria vetar l’entrada d’Escòcia a la UE com una estratègia d’advertència als independentistes catalans.
“Els nacionalistes bascos estan esperant el moment oportú, observant i esperant a veure què passa amb el referèndum català"
L’article de la BBC també explica la situació de la nació basca la qual, diu, és molt similar a la catalana: fonamentada sobretot en una llengua i una identitat nacional diferent de la de l’Estat i amb una evolució de la seva autonomia respecte al poder central. Tot seguit, es torna a contraposar el “savoir faire” britànic amb l’espanyol i afirma que el govern basc ha pressionat l’Estat durant més de 15 anys per aconseguir un referèndum que sempre ha estat denegat.
Notícies relacionades
- El #YesScotland és possible 09.06.2014.
- I si l’ANC rebés una donació milionària com la que ha rebut #YesScotland? 22.04.2014.
- El País s'enfanga per anar contra el procés 01.03.2014.
- #9N2014 el #SíSí ha guanyat al món 13.12.2013.
- 'Yes Scotland': Escòcia mira a Catalunya 21.09.2013.