directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 21:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

The Economist denuncia el maltractament del català a Espanya

El català, el basc i el gallec no reben la consideració que es mereixen per part de l’estat segons el mitjà

Comentaris 25  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 12 vots )
carregant Carregant

The Economist es fa ressò de la reivindicació històrica per la llengua dels catalans i catalanes i argumenta que les veus espanyoles que han arribat a dir que el català no és una llengua són totalment injustificables. De fet, subratlla que el català era llengua literària abans que el castellà. A més el mitjà toca el crostó a l’Estat espanyol i contrasta la situació lingüística de l’Estat Espanyol on es privilegia el castellà, amb altres Estats europeus, on el multilingüisme “és un deure per a la bona ciutadania”. “Espanya no només necessita multilingüisme, sinó un multilingüisme entusiasta, recomana The Economist a Espanya, “els castellano-parlants haurien d’estar orgullosos d’apendre altres llengües del seu país”, conclou.
Foto que ilustre article
Foto que ilustre article
© FOTO: The Economist

Comparteix
   


Etiquetes
Per un país de tots, multilingüisme
 
A l’article “How to make a country for everybody” (com fer un país per a tothom), el mitjà  especialitzat en economia fa una crònica social sobre l’estat de les llengües de les regions històriques a l’Estat Espanyol i es fixa sobretot en la situació del català, que titlla de controvertida. Els castellano-parlants, que sovint es muden a Catalunya per feina, diu, són reticents a haver d’aprendre català per treballar o a haver d’escolaritzar els seus fills en català i els catalans estan ressentits del ressentiment per la seva llengua. En aquest sentit, The Economist recomana un multilingüisme entusiasta a l’Estat Espanyol, i admet que aquest multilingüisme pot costar diners, però, tot i així, diu “segur que és més barat que la separació d'un país”, i afegeix, “La solució més barata és simplement una qüestió d'actitud: tots els espanyols haurien de deixar de tractar el gallec, el basc i el català com a llengües regionals. Són llengües d'Espanya, i prou” 
 
Els espanyols haurien d’estar orgullosos del català
 
L’article també observa el menyspreu cap al català -i també el basc o el gallec- i explica, per exemple, que hi ha qui nega que el català sigui una llengua. En aquest sentit sentencia: “El català és una llengua real, i de fet ja era una llengua literària abans que el castellà hagués emergit de la foscor”.
 
A més la notícia també convida als castellano-parlants a aprendre català, els suggereix escoltar una compareixença d’Artur Mas i diu “Si parles espanyol, fixa't que és més fàcil de llegir aquesta notícia (BTV) que entendre el discurs curós i pausat del president català”. Sosté que el català és ben fàcil d’entendre pels castellano-parlants si se saben algunes paraules “crucials” i diferents del castellà com “només”, “amb”.
 
L’actitud arcaica i imperial d’Espanya
 
The Economist compara l’actitud poc progressista -una vegada més- d’Espanya amb altres països europeus com Luxemburg, Bèlgica o Suïssa on el multilingüisme és un valor de la bona ciutadania. En aquest sentit, el mitjà es fa ressò de l’expulsió dels tres diputats d'ERC al Congrés per haver parlat en català l’abril de 2013 - recordant el mític "Senyories, ahir un tribunal va dictar a Catalunya que un únic alumne que demani el canvi de llengua al castellà obliga a canviar d'idioma a tota l’aula” de Joan Tardà- i parla de la “Espanya indivisible” a la qual, clarament, li retreu la seva que no cuidi les “llengües regionals” i només privilegiï el castellà. 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#25
TECNOTAPI [][][][][][][][][][][][][] TECNOTAPI [][][][][][][][][][][ TECNOTAPI ][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][][] fletxa ESTAT ESPANYOL MISERABLE, DECADENT, CORRUPTE I DEGENERAT = INCOMPETÈNCIA IRRESPONSABLE I PARÒDIA ESPÈRPÈNTICA DE DEMOCRÀCIA = SIMULACRE D'ESTAT DE DRET = NIU DE CORRUPCIÓ I DE FANFARRONERIA CRETINA
3 d'agost de 2014, 12.46 h



Tu , GALLINETA HERMAFRODITA COVARDA, ets el desgraciat d'en Miguel Romualdo, el "DENUNSIADORT ENLOQUESIDU" que sota el nom de Luis Mur ens amenaçava de denunciar-nos a tots a la guàrdia civil, un poruc que per exhibir la seva ESTUPIDESA POROSA i RIDÍCULA s'amaga sota els mes diversos noms:

Santi de Palamós (el que desafiava a hòsties els catalans fins que algú li va recollir el guant i ell va còrrer a amagar-se sota el llit com una GALLINETA ESPANTADA),

àlies “SEA STORM (somni... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
F.Ibló fletxa ESTAT ESPANYOL MISERABLE, DECADENT, CORRUPTE I DEGENERAT = INCOMPETÈNCIA IRRESPONSABLE I PARÒDIA ESPÈRPÈNTICA DE DEMOCRÀCIA = SIMULACRE D'ESTAT DE DRET = NIU DE CORRUPCIÓ I DE FANFARRONERIA CRETINA
3 d'agost de 2014, 12.42 h



Comentari 23 de http://www.directe.cat/noticia/356230/duran-sapunta-al-podemos-doliu , on aquesta GALLINA COVARDA que canvia continuament de nom, va dir:

CAGAluña histórica mierda pinchá en un palo
30 de juny de 2014, 08.44 h
Querido Paco,
Según conversación que mantuve ayer con Jorge ya sé que éste se va fuera unos días así que alguno de vosotros se pondrá en contacto conmigo, o yo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
F.Ibló fletxa ESTAT ESPANYOL MISERABLE, DECADENT, CORRUPTE I DEGENERAT = INCOMPETÈNCIA IRRESPONSABLE I PARÒDIA ESPÈRPÈNTICA DE DEMOCRÀCIA = SIMULACRE D'ESTAT DE DRET = NIU DE CORRUPCIÓ I DE FANFARRONERIA CRETINA
3 d'agost de 2014, 12.40 h



#22 Ara que ja sé on trobar-te, MIQUEL - ROMUALD, no et facis el xulet, perquè t'agafaré per l'orella i et faré empassar tots els insults que profereixes.

Tots sabem que ETS TU qui s'amaga a sota del llit on la teva mare satisfá els seus clients, TU ETS EL FILL DE PROSTITUTA, i et menjaràs un cagarro de gos per cada mala paraula que has pronunciat. Ja en tinc dues bosses de plàstic plenes esperant-te. . .



Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Lorenzo Espinàs fletxa Palafrugell, Gerona, ESPAÑA.
3 d'agost de 2014, 08.23 h

#15 Cómo se puede ser tan HIJO DE LA GRAN PUTA EMBUSTERO, para afirmar que el catalán en España está maltratado?

Me pregunto yo, en el Rosellón francés, con Francia que tiene 220 años de democracia cuando España solo tiene 35 años, allí está el catalán en total protección, difusión y en representación legal en esa región francesa como lo está en España?

Venga, HIJOS DE LA GRAN PUTA, id con la monserga a vuestra PUTA madre y dejad de una puta vez y sois personas normales y co... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Internacionalitzem i Guanyem fletxa ...................................
2 d'agost de 2014, 14.24 h

https://www.youtube.com/watch?v=Dfzd1aw7Rlc

Why Catalonia wants to be independent from Spain? Per què Catalunya vol independitzar-se d´espanya? Expliquem-nos al món i Guanyem el suport de l´opinió pública internacional. De nosaltres dep÷en que Catalunya se salvi o desaparegui per sempre com a poble.

SOLS EL POBLE SALVA AL POBLE Sí i Sí


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
2 d'agost de 2014, 14.06 h

CORRUPCIÓN Las cuentas ocultas del ex president de la Generalitat
La Policía calcula que la familia Pujol controla sólo en Andorra 'al menos 500 millones de euros' En los últimos meses habrían acelerado el trasvase de dinero del Principado a Luxemburgo
Habrían actuado así al considerar 'quemado' el primer paraíso fiscal
Según el informe policial, la tenencia de fondos en Andorra 'viene de muy atrás'
El dinero procede de 'todo tipo de acciones presuntamente delictivas'
Cita el... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
2 d'agost de 2014, 10.34 h



#14 Ara un breu historial de que ens ha enviat aquesta gallineta covarda del Miguel Romualdo:

és el "DENUNSIADORT ENLOQUESIDU" que sota el nom de Luis Mur ens amenaçava de denunciar-nos a tots a la guàrdia civil, un poruc que per exhibir la seva ESTUPIDESA POROSA i RIDÍCULA s'amaga sota els mes diversos noms:

Santi de Palamós (el que desafiava a hòsties els catalans fins que algú li va recollir el guant i ell va còrrer a amagar-se sota el llit on es prostitueixen tan ell com la s... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
2 d'agost de 2014, 10.30 h



#14 Recordem el comentari 23 de http://www.directe.cat/noticia/356230/duran-sapunta-al-podemos-doliu , on el Miquel Romualdo embrutia el nom de TECNOTAPI insultant greument CATALUNYA :

CAGAluña histórica mierda pinchá en un palo
30 de juny de 2014, 08.44 h
Querido Paco,
Según conversación que mantuve ayer con Jorge ya sé que éste se va fuera unos días así que alguno de vosotros se p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
2 d'agost de 2014, 10.27 h



#14 Hola, Miguel Romualdo, la gallineta covarda, trèmula i espantadissa que li agrada fer veure que és un home però és una travestida segons indeica la seva preferència per usar noms de femella.




Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Dr. Benway fletxa República Catalana ||*||
2 d'agost de 2014, 09.32 h

#12 Gràcies, company, però això de boinapitecus no es meu, és d'un altre company S'ha de ser just.. El montatge sí que és meu (o al menys no recordo haver-lo llegit). Salut i vencerem ||*||


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.