directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 14:01 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Espanya ens deixa sense biblioteques

Posa en perill el model català al aplicar malament una directiva europea sobre drets d’autor

Comentaris 27  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- Les biblioteques públiques, excepte les dels municipis que no arribin als 5.000 habitants, hauran de pagar un cànon per cada llibre que deixin en préstec en concepte de drets d'autor. Una mesura del govern espanyol que té el seu origen en una directiva de la UE i que preveu que siguin "les entitats municipalistes les que se'n facin càrrec". En una entrevista a l'ACN, la cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat, Carme Fenoll, ha assegurat que estaran "en peu de guerra per mirar que es gestioni de la forma més acurada" i ha criticat que afectarà els pressupostos municipals. Fenoll ha anunciat que el Govern demanarà al Ministeri de Cultura que assumeixi aquest cànon a les biblioteques.
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Sense avis i amb nocturnitat el Govern espanyol aplica malament la directiva europea per perjudicar la llengua catalana

El govern espanyol va aprovar aquest decret el passat 18 de juliol i s'havia de començar a aplicar als primers d'agost. "El sector bibliotecari pensa que és interessant arribar a un acord per establir un cànon i compensar el préstec als autors", ha assenyalat, al temps que ha apuntat que l'important "serà arribar a un acord que no vagi en detriment dels pressupostos de les biblioteques i que sigui cobert per l'administració que més pugui o li sigui més fàcil pagar". En aquest sentit, ha declarat que de moment el decret contempla que se'n facin càrrec les entitats municipalistes. 

Cada dia amb Espanya una punyalada contra Catalunya

Fenoll ha lamentat que la decisió està pressa i que estan poc informats. "Ara s'estudia com es vehicularà i qui recollirà les dades per calcular els imports perquè el decret contempla tres variables". Els centres hauran de pagar 5 cèntims per cada usuari, 16 per cada obra adquirida per la biblioteca i, a partir del 2016, 0,4 cèntims cada cop que es presti un llibre. La Generalitat calcula que unes 300 biblioteques se'n veuran afectades i hauran d'aportar les seves dades i fer un càlcul anual i "serà complicat. Sóc més partidària que això ho regulés el Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO) i el Ministeri de Cultura i s'apliquessin unes taxes planes acordades amb les associacions d'autors perquè no fos tan difícil el càlcul any per any". 

Amb Espanya la cultura catalana està amenaçada de mort

Fenoll ha indicat que estan conformes en què s'ha d'arribar a un cànon que compensi pel préstec perquè s'incomplia una Directiva Europa, però "s'ha de fer de forma ajustada i que no repercuteixi en contra de les biblioteques i que aquestes puguin comprar tot el necessari i que es gestioni d'una forma el més eficient possible". 

En aquest context, ha alertat que estaran "en peu de guerra per mirar que es gestioni de la forma més acurada possible". Davant les dificultats de la mesura creu que "no es podrà implantar d'avui per demà", però que a poc a poc "sí servirà per començar a donar passos". Fenoll ha declarat que demanaran des del Departament de Cultura que "ho intenti assumir el Ministeri de Cultura" perquè "fa uns quants anys que no dota de pressupost directe per compra de fons a les biblioteques" i d'aquesta forma "ajudarien a les biblioteques". 

Fenoll ha lamentat la desinformació que s'està patint perquè la mesura "s'ha aprovat sense avisar un 1 d'agost". De fet, ha explicat que els bibliotecaris demanen més informació i els escriptors alguns se'n mostren favorables i altres contraris. Ha destacat que a partir d'ara caldrà un treball amb societats d'autors. 

"L'últim que voldríem és que els usuaris paguessin directament"

Preguntada per si aquest cànon pot afectar d'alguna forma als usuaris, ha dit que no directament. "L'últim que voldríem és que els usuaris paguessin directament pel préstec i pel col·lectiu bibliotecari és totalment inviable, però aquests diners són públics i sortiran d'alguna administració. Estem intentant lluitar perquè les quantitats siguin justes i no vagin en detriment dels pressupostos municipals". 

Sobre si aquestes mesures obren la porta a que s'hagi de pagar a les biblioteques, ha manifestat que el ciutadà ja està pagant les biblioteques i el carnet amb els diners públics. "Seria l'últim que voldria i les biblioteques del país són les coses que funcionen més bé del sistema cultural", ha apuntat. "La gratuïtat és una bona mesura fins que arribem a nivells culturals equivalents dels del nord", ha afegit.
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#27
fgdfg fletxa dfsdfasf
11 d'agost de 2014, 19.16 h

QUI UTILITZA LA BIBLIOTECA ÉS PER QUE NO VOL COMPRAR-SE ELS LLIBRES. AIXÒ POT SER PER DIVERSOS MOTIUS. FALTA DE RECURSOS ECONÒMICS, FALTA D'UNA BONA RELACIÓ ENTRE LA L' INTERÈS PEL LLIBRE - PREU, O PER QUE JA ESTA DE VOLTA I SATURAT DE LLIBRES.
CREC QUE EN GENERAL, SI ES PRETÉN QUE L'USUARI ACABI A LA LLARGA PAGANT, POT COMPORTAR UNA DISMINUCIÓ D'USUARIS A LES BIBLIOTEQUES SENSE QUE COMPORTI UNA MAJOR VENDA DE LLIBRES A LES LLIBRERIES. AIXÒ SI, EN PODRIEN SER L'EXCEPCIÓ LES BIBLIOTEQU... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
fgdfg fletxa dfsdfasf
11 d'agost de 2014, 19.05 h

"serà arribar a un acord que no vagi en detriment dels pressupostos de les biblioteques i que sigui cobert per l'administració que més pugui o li sigui més fàcil pagar". En aquest sentit, ha declarat que de moment el decret contempla que se'n facin càrrec les entitats municipalistes. --------> SEGONS AIXÒ, NO S'EN HAURIA DE FER CÀRREG L'ADMINISTRACIÓ CENTRAL?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
11 d'agost de 2014, 07.33 h





Espanya és la REGIÓ d'Europa amb més analfabets com l'Anacleto Aragoneses, per metre quadrat.




Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
10 d'agost de 2014, 15.53 h




#23 LA REGIÓ EUROPEA MÉS DEPRIMIDA ÉS ECSPANYA.

ESPANYA ÉS LA REGIÓ ON ES POT TROBAR UN SEMIANALFABETISME MÉS GENERALITZAT , UNA CORRUPCIÓ MÉS FORTA I UNA HERENCIA . . . N A Z I . . . MÉS VIUA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
10 d'agost de 2014, 13.10 h

MARCA REGION CATALANA ¿ULI, QUE HAY DE LO MIO?

El cariño de Pep Guardiola por Hoeness, el presidente evasor.
El catalán ha pedido ver en la cárcel al ex presidente de honor del Bayern, Uli Hoeness
Está condenado a tres años y medio de cárcel por evadir impuestos
Llegó a reconocer que ocultó 27,2 millones de euros en cuentas bancarias suizas
Algunos sectores de Alemania critican duramente la actitud de Guardiola

http://www.elmundo.es/loc/2014/08/09/53e4f283ca4741b9728b4586.h... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
10 d'agost de 2014, 10.44 h




#12 Cómo puedes llamarles franquistas a los PEORES ENEMIGOS DE FRANCO, los INDEPENDENTISTAS ? eres un MAMARRACHO BORRACHO más ignorante que un ASNO



Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
10 d'agost de 2014, 10.40 h





#10
#11 A ese Felipe VY que pretende ser rey de los españoles HABRÁ QUE METERLO EN LA CARCEL, porque el rey oficial es Felipe Sesto.

Anacleto Flatulencio Argoneses, haznos un favor: NO BEBAS MÁS ANÍS EL MONO, COÑO !!!







Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
10 d'agost de 2014, 09.59 h

-posa en perill el model català perquè aplica malament... No 'al aplicar'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Dr. Benway fletxa República Catalana ||*||
10 d'agost de 2014, 09.11 h

#10 La Voz de su Amo. Qui no te intel·ligència per res més, es passa la vida penjant els copiar i enganxar que li passa un altre (CNI o Manos Fachas, ves a saber). No t'has adonat que gaierbé el sabem de memòria? Fins i tot podria ser que aquest imbècil fos el pacient d'un centre psiquiàtric i ni tant sols sàpiga el que està fent.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
10 d'agost de 2014, 00.18 h

JA molts politics Catalans que diuen que la Unio Europea es fantastica , buenu aixo hu manda aquesta Unio Europea que ami no me agrada com no me agrada Espanya cap dels dos mai han fet res de bo per Catalunya ni la nostra llengua catalana .. A la aqui teniu la llei de la Unio Europea no tot lo que fa la Unio Europea es tan fantastic veritat je je


Valora aquest comentari:   votar positiu 18   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.