Votar el 9N i eleccions plebiscitàries
La clau de tot plegat la tindrem a la reunió que el president Mas convocarà un cop el TC suspengui la llei de consultes i el decret de convocatòria
La vicepresidenta del Govern, Joan Ortega (UDC), no ha estat a l'altura del moment. Tant ahir, com avui a Rac 1, ha encès les xarxes socials amb la seva ambigüitat sobre què passarà un cop el govern espanyol presenti recurs contra la llei de consultes. De fet, ni tan sols ha mencionat el compromís del President, Artur Mas, de convocar els partits que van aprovar la pregunta i la data si s’arriba a aquesta situació, per tal de decidir què es fa. Una cosa és acatar el TC i la legalitat espanyola i l’altre decidir què és el millor per a Catalunya: si fer igualment la consulta malgrat la prohibició i les dificultats i que al món li costi entendre el resultat, o bé, convocar un procés constituent mitjançant unes eleccions amb un sol punt a l’ordre del dia que aconsegueixi una majoria democràtica i incontestable de cara a Europa i el món.
Joana Ortega, un cop més s’ha equivocat: només hauria d’haver recordat el compromís del President Mas, convocar els partits partidaris de la consultaAmb això, evitava l’emprenyada de la ciutadania i posar dubtes sobre el procés. Menys parlar o xerrar - com diuen alguns- i més pensar a guanyar, sense tant de protagonisme.
La clau està en el compromís del president Mas: convocar una reunió amb els partits que van donar suport a la pregunta
1.- Aquesta és la força, si alguns deien que era impossible l’acord, perquè no serà possible amb la llei impugnada.
2.- Votem el 9N sí o sí? I convertim el 9N en la foto que farà mal a Espanya, milers de persones davant els col·legis electorals amb les paperetes de vot a la mà, la festa de la democràcia prohibida per Espanya.
3.-El 9N es converteix en l’acte unitari d’inici de campanya de les eleccions constituents, una llista dels parits partidaris del #SíSí i que vulguin amb el suport de l’ANC i Òmnium i representants de la societat civil.
Les tres coses són possibles i alhora són guanyadores. No per fer una consulta amb el no d’Espanya i el boicot dels partits contraris - i per tant d’alguns dels grans ajuntaments del país- aquesta és la millor opció, i més amb una doble pregunta de dificultat afegida.
Amb un govern constituent podríem crear una nova legitimitat -inexpugnable per a Espanya- i, per tant, podríem fer tranquil·lament un veritable referèndum d’autodeterminació, amb l’aval d’Europa i del món democràtic.