Open Democracy: “Si Espanya no negocia una separació, amistosa podria esdevenir un Estat de segona”
La pàgina assegura que Espanya podria perdre tot allò que la fa geoestratègicament rica si no accedeix a negociar en bons termes amb Catalunya
La prestigiosa pàgina de debat sobre política internacional, OpenDemocracy, recomana al Govern d’Espanya que millori les relacions a Catalunya si no vol perdre-hi més del que perdrà amb la independència de Catalunya. OpenDemocracy recorda a Rajoy que, a més de perdre la seva comunitat més rica, la seva segona ciutat i el seu port principal, també perdria una de les seves úniques connexions per carretera i ferrocarril amb la resta d’Europa - l’accés pel País Basc queda descartat després que la UE rebutgés el corredor central- i que tot plegat podria desposseir a Espanya del seu lloc entre les principals potències de la UE, i rebaixar-la a una condició de segona. Un fet molt humiliant per a una nació que des de fa segles es considera una potència mundial.
Un bon revés a RajoyL’article “Catalonia vs Spain, a clash of two nationalisms”, tal com recull Ara o Mai, a insta a Rajoy a negociar amb Catalunya, perquè si no una independència en termes poc amistosos, podria ser molt costosa per a Espanya, sentencia. El dur anàlisi ha estat publicat a la pàgina nord-americana OpenDemocracy, una pàgina de debat sobre política internacional de gran renom que compta amb col·laboradors de la talla de Kofi Annan, George Soros, Paul Rogers (Global Security) o Mary Kaldor (Human Security), entre molts d’altres.
Un equivalent a la població de Dinamarca s’ha manifestat per la independència de Catalunya mentre Catalunya és maltractada per Espanya
OpenDemocracy recorda que entre l’onze de setembre de 2012 i 2013, una població total de 7,5 milions, una mica més que la de Dinamarca, va manifestar-se per reclamar la independència de Catalunya. Així mateix, també posa l’accent en la diversitat de perfils que s’estan sumant a la causa nacionalista, en especial els nous-catalans procedents de la resta d’Espanya i l’estranger.
A més, el mitjà de debat es fa ressò de l’immobilisme categòric en contra de permetre la consulta del Govern espanyol en paral·lel a la seva manipulació dels drets culturals i lingüístics dels catalans i el maltractament econòmic. També contrasta la situació amb la posició del govern britànic, que ha acceptat la celebració del referèndum escocès encara que la seva posició sigui la del no.
Els polítics i els mitjans de comunicació de Madrid s’han passat de la ratlla
L’article, signat per Patrice de Beer, no només es fixa en la posició antidemocràtica del govern de Rajoy, sinó que també fa notar que els polítics espanyols i els mitjans de comunicació de Madrid van tan passats de rosca que han sobrepassat els límits del que és èticament acceptable, comparant els independentistes amb nazis, insultant al President Artur Mas i amb absurdes amenaces d’enviar l’exèrcit a Barcelona.
El procés és imparable
D’aquesta manera, afirma l’article, Rajoy està donant ales a ERC, que unes noves eleccions probablement portarien al poder a una coalició liderada pels republicans. Fins i tot afirma que Rajoy està paralitzat per l’ala radical del seu partit liderada per Aznar, mentre que els socialistes espanyols són conscients que no tornaran a guanyar sense els vots catalans. Finalment, assegura que el cas Pujol no afecta el procés perquè en, en primer lloc, Jordi Pujol no és de bon tros el més corrupte dels polítics espanyols o catalans, i perquè, malgrat tot, potser els catalans prefereixen ser governats – per bé o per mal – pels seus propis parents i amics.