directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 23:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Passola: “Cal buscar el suport de les democràcies europees".

Creu que no tindria cap sentit tornar a posar les urnes al carrer i que "seria d'aficionats".

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- La presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, ha assegurat que el seu nou documental 'L'endemà' pot fer més "nosa" en algun moment determinat "a segons quin fonamentalisme 'catalanet' que existeix" que "no pas a gent que estigui en contra de la independència, perquè simplement sentirà arguments que la reafirmaran en el 'no' o li obriran escletxes en el 'sí'". En una entrevista a l'ACN, ha destacat que el documental és "molt èpic i gens autocomplaent". Passola també s'ha referit al 9-N i a la consulta assenyalant que aquesta ha de ser legal: "No podem tornar a posar les urnes al carrer, això no té cap sentit i és d'aficionats". Solució intel·ligent, una via defensada cada cop per més gent, per guanyar no calen les urnes sota legalitat espanyola.
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
"No podem tornar a posar les urnes al carrer, això no té cap sentit i és d'aficionats"
Sobre la consulta del 9-N, creu que s'ha de votar però ha remarcat que ha de ser legalment: "Ja vam fer un exercici de votació no legal i només ens en sortirem amb el reconeixement internacional; una votació legal vingui per la via que vingui es la única que ens pot permetre aquesta col·laboració internacional". La productora ha recalcat que Catalunya no pot tornar a posar les urnes al carrer, "això no té cap sentit i és d'aficionats. Hem d'insistir en que aquesta vegada hem de buscar el màxim la legalitat perquè és la garantia que tinguem el suport de les democràcies europees". S'ha mostrat convençuda que "es votarà legalment".

L’única sortida és el #sísí

Preguntada per si ha dubtat alguna vegada entre el 'sí - sí', ha assegurat que "mai" perquè "és la gran solució per arribar en aquest estat de relació perfecte amb Espanya i aquest estat intern nostre de construcció d'una societat millor".

L’endemà el proper setembre

Passola ha treballat en el guió junt amb David Cirici i Lluís Reales, mentre que la banda sonora és d'Albert Guinovart. L'estrena del documental tindrà lloc en menys d'un mes, el 5 de setembre, i és una producció de Massa d'Or Produccions en coproducció amb TVC. Es preveu que es publiqui també un llibre sobre les entrevistes incloses a la pel·lícula.

El documental 'L'endemà' "s'assembla bastant" a la idea que tenia Passola quan es va plantejar el projecte: "Volia fer una pel·lícula constructiva, festiva i que sortís de l'etapa defensiva dels catalans" perquè s'ha "entrat en l'etapa de construcció". Així mateix, volia una pel·lícula que "no fos frontista", però això "no vol dir que no sigui polèmica perquè ho serà molt". El documental pretén "explicar en funció de què preocupa als catalans com es pot fer un estat independent on les coses que no funcionaven funcionessin".

La productora ha assenyalat que la pel·lícula té un punt de vista molt clar: "No crec en la neutralitat, poses la càmera a un lloc o a un altre i canvia què vols dir, com l'equip que esculls. No crec en la neutralitat", ha reiterat per manifestar que sí que creu en el rigor i en les informacions contrastades, les dades fiables i amb les persones que hi apareixen, "que tenen un reconeixement intel·lectual molt clar i el que diuen va a missa". La pel·lícula compta amb el testimoni d'economistes com Xavier Sala-i-Martin, Germà Bel o Guillem López Casasnovas; sociòlegs com Salvador Cardús; polítics com Graham Watson, Antoni Comín, Raül Romeva, Maria Badia o Ramon Tremosa; així com representants del món de la cultura, la justícia, mitjans de comunicació... que ofereixen arguments per al procés sobiranista de Catalunya, exposant com hauria de ser un país nou.

"Vull desfer el mite de la neutralitat", ha assegurat. Passola ha considerat que "la persona que entra a sang i a foc dient que no és nacionalista però que vol una Espanya unida, gran i lliure i ataca el nacionalisme, és més nacionalista que el nacionalisme que ataca". En aquest context, ha recalcat que "el dret a decidir ha de ser bàsicament perquè hi ha molta informació" i ha presentat 'L'endemà' com a la seva contribució per "donar una informació fiable".

Un documental "èpic", però "gens complaent"

Preguntada per les possibles crítiques que rebrà el documental, ha declarat que pot fer més "nosa" en algun moment determinat "a segons quin fonamentalisme 'catalanet' que existeix" que "no pas a gent que estigui en contra de la independència perquè simplement sentirà arguments que la reafirmaran en el 'no' o li obriran escletxes en el 'sí'". De fet, ha explicat que "hi ha un independentisme al país que parla molt per les ferides i s'entén perquè són molts segles de sofriment col·lectiu". Per contra, ha dit que ella no parla per les ferides, sinó pel que els catalans són capaços de fer. En qualsevol cas, ha ressaltat que no és un documental destinat als convençuts: "No hi ha ni una estelada, ni una, i dura una hora i mitja. És molt èpic i en canvi no és gens autocomplaent, és molt crític amb nosaltres mateixos, tot i que també té molta fe", ha afegit.

Passola ha manifestat que el gran repte de la pel·lícula era oferir un projecte entretingut, divertit i positiu i ha destacat haver-ho aconseguit amb uns actors i una història de ficció paral·lela a les explicacions dels experts. "M'he divertit amb uns actors joves creant situacions metafòriques divertides", ha ressaltat, qui ha apuntat que és un musical perquè hi ha molta música amb la banda sonora de Guinovart. En aquest sentit, ha ressaltat que el difícil equilibri entre el rigor intel·lectual i la festa està aconseguit.

La directora del documental ha afirmat que el seu treball té "unes dosis d'objectivitat altes però sempre" des del seu punt de vista que no amaga: "Crec que la independència del país no és només la solució per fer un país millor, més ric, més culte i més equilibrat socialment sinó per fer una Espanya millor. L'única solució que té Espanya en molts aspectes és que Catalunya s'independitzi perquè per primera vegada es mirarà a si mateixa i veurà allò que ha de resoldre". Ha posat com exemple que Espanya "no ha tingut una economia productiva, no ha fet una revolució industrial, ha tingut un sistema feudal fins molt tard i una visió molt monolítica, entre d'altres. En aquesta línia, Passola ha remarcat que "serà molt sana la independència de Catalunya".
 
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
Ni oblit, ni perdo!!! fletxa Republica de Catalunya
17 d'agost de 2014, 20.21 h

#10 ets molt tonto, el rei dels tontos


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Emilio fletxa Terrassa
17 d'agost de 2014, 20.20 h

Esto se está desinflando, ya empiezan a mentalizar a la gente desde diferentes instituciones que el 9N no habrá referendúm.

A Artur Mas le está saliendo redonda la jugada, él tan sólo pretende alargar la legislatura lo máximo que pueda y si la puede acabar mejor.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Emilio fletxa Terrassa
17 d'agost de 2014, 20.13 h

#6

Eres muy tonto.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Artur fletxa Barcelona
17 d'agost de 2014, 06.58 h

CATALUNYA

UN POBLE, UN PAÍS, UNA NACIÓ, UN ESTAT LLIURE, SOBIRÀ I INDEPENDENT


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
ARA ÉS L'HORA fletxa https://twitter.com/Araeslhora
16 d'agost de 2014, 20.59 h

https://www.youtube.com/watch?v=06n9l7Xpvys


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Estoy Sumado (Mensajes Para Los Restados) fletxa Vallès Occidental -nos vamos acercando-
16 d'agost de 2014, 18.34 h

Passola dice que la consulta debe realizarse bajo la legalidad, venga de donde venga y en eso estoy totalmente de acuerdo, porque como todos sabemos, desde la legalidad española sólo nos llegará el castigo, en cambio desde la catalana nos llegará la solución. En lo que discrepo de Passola, es en esa confianza casi ciega que pone en manos de los países europeos, pues Europa, no como conjunto, pero sí como diferentes naciones ya nos ha traicionado y abandonado a nuestra suerte varias veces... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
16 d'agost de 2014, 17.51 h

http://dbalears.cat/actualitat/balears/erc-1.html

Bones notícies també a les Illes Balears. Visca les Iles Balears. Amb la independència guanyam!


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
jordibcn fletxa Barcelona
16 d'agost de 2014, 17.18 h

No senyora el que seria d´aficionats és no fer res el 9 N , ens han dit que no i com som obedients no ho farem , això és el que proposa..


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Synera fletxa Barcelona
16 d'agost de 2014, 17.13 h

DUI. DUI. DUI. DUI. DUI. DUI
(Als USA als hi va anar molt bé)

FETS:

I) Dictamen de la Cort Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010:

- Declarem que no hi ha cap norma en el dret internacional que prohibeixi o estigui en contra de les declaracions unilaterals d’independència

- Declarem que quan hi ha una contradicció entre la legalitat constitucional d’un estat i la voluntat democràtica d’un poble part d’aquest estat, preval sempre la voluntat democràtica d’aquest p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Internacionalitzem i Guanyem fletxa ....................................
16 d'agost de 2014, 16.12 h

https://www.youtube.com/watch?v=Dfzd1aw7Rlc Why

Why Catalonia wants to be independent from Spain? Per què Catalunya vol independitzar-se d´espanya? Expliquem-nos al món i Guanyem el suport de l´opinió pública internacional. De nosaltres dep÷en que Catalunya se salvi o desaparegui per sempre com a poble.

SOLS EL POBLE SALVA AL POBLE Sí i Sí


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.