directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 07:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

The Independent’: El Govern espanyol s’amaga darrere la Constitució perquè el sí guanyaria el referèndum

El famós diari carrega contra l’Executiu de Rajoy per no deixar que el poble català decideixi lliurement el seu futur

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El diari britànic The Independent ha tocat el crostó a Rajoy pel seu no sistemàtic davant l’incontestable dret dels catalans a escollir lliurement el seu futur. En un article dedicat a comparar els processos escocès i català per la independència el diari assegura que Rajoy “no es pot permetre el luxe de celebrar un referèndum, perquè segurament guanyaria la independència” i en aquest sentit argumenta que l’Executiu s’empara a la Constitució perquè intentar evitar que la victòria del sí - pràcticament assegurada- es faci efectiva. The Independent també assegura que a Barcelona David Cameron és vist gairebé “com un heroi” pel simple fet de ser un demòcrata i no negar el dret a decidir en votació als escocesos.
Escòcia i Catalunya, nous Estats d’Europa

A l’article “Scottish independence: Why are many Catalans desperately hoping that Scotland will vote ‘yes’?" (La independència d’Escòcia: Per què tans catalans esperen que Escòcia voti sí?), The Independent parla dels dos processos nacionals més vius i importants d’aquesta tardor i els compara. El diari sustenta que el factor econòmic ha estat sense cap mena de dubte el detonant pel qual tant a Catalunya com a Escòcia els independentistes s’han multiplicat i mobilitzat amb una intensitat que, fins ara, no tenia precedent.

Perdre Catalunya és un luxe que Espanya no pot permetre’s

Precisament per qüestions econòmiques, l’article assegura que Espanya “no pot permetre’s el luxe” de perdre Catalunya i, és per això que el Govern “s’amaga darrere la Constitució” que, diu, “suposadament no permet votar als catalans”. En aquest sentit, el rotatiu compara la postura de David Cameron, tot i que fer campanya pel “no”, ha permès que els escocesos puguin triar quin volen que sigui el seu futur. Tanmateix The Independent contraposa aquesta concepció d’heroi de la democràcia i assenyala que si Cameron ha estat tan flexible, és perquè té clar que el sí, de moment, no guanyarà -al contrari que Rajoy, que hauria de tenir molt clar que el “sí” assolirà la victòria -: “Anglaterra sap que no es votarà a favor. En canvi, Rajoy sap que no es pot confiar de manera similar amb els catalans”. A més, The Independent li retreu a Cameron que hagi comparegut massa poc per parlar sobre el tema.

La Catalunya maltractada

L’article no passa per alt que Catalunya viu ofegada per Espanya i repassa el desastrós episodi de l’Estatut quan els catalans, després d’haver passat per un referèndum, van veure com Madrid retallava tot l’autogovern que Zapatero havia promès. “Això vol dir que els catalans no van aconseguir res”, sentencia. En aquest sentit, també assegura que els catalans perceben que l’Estat espanyol “els tracta com a ciutadans de segona”. A més, el diari percep que l’immobilisme dels polítics espanyols està agreujant la tensió entre Catalunya i Espanya i que “i la situació es torna cada vegada més amarga”.

Mas “s’ha convertit recentment a l’independentisme”

Ambdues campanyes se centren a hores d’ara en els indecisos i, per aquesta raó, el diari britànic subratlla que el President de Catalunya, Artur Mas “s’ha convertit recentment a l’independentisme”. Mas votarà sí-sí, informa, i assegura que “cal saber l’opinió dels catalans”, el procés diuen les declaracions citades, “és un procés pas a pas”.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.