#YesScotland Passi el que passi a Escòcia, Catalunya hi guanya
Un mes per "l'oportunitat democràtica" de decidir el seu futur. El 'no' manté el lideratge a les enquestes del referèndum independentista però el 'sí' convenç més als indecisos
Londres (ACN).- Escòcia enceta la recta final del referèndum. Els col·legis electorals obriran les portes a les 7 del matí del proper 18 de setembre, d'aquí exactament un mes. De moment, ja hi ha un total de 4,1 milions de persones registrades per votar, una "xifra rècord", segons el govern escocès, que ha fet una crida a tots els ciutadans perquè exerceixin el seu dret a participar en aquesta "oportunitat democràtica" de decidir el seu futur. Les últimes enquestes mantenen el lideratge del 'no', tot i que també apunten a una tendència dels indecisos, prop d'un 14%, a optar pel 'sí'. La campanya 'Yes Scotland' ha aconseguit recentment el suport d'un dels principals acadèmics al país, Sir Tom Devine.
Comparteix
TweetEtiquetes
Després de 307 anys d'unió amb Anglaterra, i només després de 17 de la consulta que va restablir el seu autogovern, Escòcia votarà el proper 18 de setembre si vol ser un estat independent. I ho farà amb l'aval legal i polític de Londres, ja que els primers ministres David Cameron i Alex Salmond van firmar el 15 de novembre del 2012 el pacte pel referèndum, conegut com l'Acord d'Edimburg.
La campanya pel referèndum escocès arriba aquest dilluns al seu tram final, quan comença el compte enrere real, amb només 30 dies perquè obrin els col·legis electorals. Els ciutadans podran votar des de les 7 del matí, hora local, fins a les 10 del vespre, i la Comissió Electoral ha previst la impressió de més paperetes del compte per evitar que cap centre es quedi sense.
Exemple a Europa de democràcia que posa molt nerviós el govern espanyol
Les últimes dades oficials del govern escocès indiquen que 4,1 milions de ciutadans ja s'han registrat per votar en el referèndum, una xifra rècord, d'acord amb l'executiu. Tenen dret a vot tots els ciutadans residents a Escòcia, també els de nacionalitat de la UE o la Commonwealth amb residència escocesa. A més, i per primera vegada, podran votar els joves a partir dels 16 anys, i no dels 18, com és habitual en els comicis britànics.
"El 18 de setembre la gent d'Escòcia té l'oportunitat democràtica més gran i emocionant que aquest país ha vist mai", va assegurar el primer ministre escocès, Alex Salmond, al fer públiques les xifres. "Ja hi ha 4,1 milions de persones inscrites per votar, i això és un nombre rècord en qualsevol elecció. Però volem que sigui més elevat. Volem que tota la gent d'Escòcia estigui representada", va indicar el líder de l'SNP. Salmond pretén que votin col·lectius que tendeixen a obviar les eleccions normals. "Cadascú de nosaltres té una veu igual d'important en escollir el futur d'Escòcia", va indicar, recordant també el dret de votar dels immigrants residents legalment al país.
Perfectament pot guanyar el Sí
Una enquesta d'ICM publicada al diari 'Scotsman' aquest diumenge assegurava que a un mes del referèndum el 'no' té el suport del 55% dels escocesos, dos punts menys que en el sondeig anterior, mentre que el 'sí' té el del 45%, un augment del 2%. Quan es tenen en compte els indecisos, un 14%, el 'no' obté un 47% i el 'sí' un 38%. En general, a més, els sondejos apunten que un de cada dos indecisos tendeixen a optar pel 'sí' quan confirmen el sentit del seu vot. Un altre sondeig publicat aquest diumenge per Panelbase situava el 'sí' en un 42%, un punt mes que en l'enquesta anterior, i el 'no' en un 46%, dos menys. El gruix d'indecisos, en aquest cas, era del 12%.
Nou debat
La campanya electoral arribarà a un nou punt d'inflexió dilluns vinent, 25 d'agost, quan la BBC emetrà en directe el segon debat cara a cara entre el primer ministre escocès, Alex Salmond, i el líder de la campanya 'Better Together' (Millor Junts), l'exministre britànic laborista Alistair Darling. En el primer enfrontament entre els líders del 'sí' i del 'no' un 56% dels escocesos van determinar que el guanyador havia estat Darling.
L'economia, i en especial el tipus de moneda que podria utilitzar una Escòcia independent, van ser alguns dels temes principals del debat. El govern britànic ha rebutjat permetre a un nou estat independent utilitzar la lliura esterlina, tot i que Salmond manté que en tindrien tot el dret. Amb tot, el propi primer ministre escocès ha admès que no va saber explicar prou bé els seus plans de política monetària, i s'ha compromès a fer-ho en el proper debat. D'altra banda, ha instat Darling a confirmar si creu que Escòcia podria ser un estat independent econòmicament viable.
Notícies relacionades
- The Independent’: El Govern espanyol s’amaga darrere la Constitució perquè el sí guanyaria el referèndum 16.08.2014.
- El #YesScotland és possible 09.06.2014.
- I si l’ANC rebés una donació milionària com la que ha rebut #YesScotland? 22.04.2014.
- 'Yes Scotland': Escòcia mira a Catalunya 21.09.2013.
- La BBC amb el referèndum d'Escòcia 02.09.2013.