directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 15:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La Catalunya independent accelerarà els Països Catalans

Debat a l’UCE, si el procés sobiranista culminés amb èxit, demanarien que el nou estat "els tingués més en compte" i la possibilitat d'obtenir la ciutadania catalana

Comentaris 23  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

Prada de Conflent (ACN).- La UCE ha tractat aquest dijous les repercussions del procés sobiranistes a la resta dels Països Catalans. La conclusió ha estat, en línies generals, que en aquests territoris el sentiment varia entre l'esperança i la por. Esperança per fer de l'exemple català el model a seguir, i por davant el temor que, especialment a la Franja, al País Valencià i a les Illes Balears, l'ofensiva espanyolista incrementi la seva pressió sobre els sectors catalanistes. A la Catalunya del Nord, per contra, creuen que França, paradoxalment, podria ser un aliat d'una Catalunya independent per interessos econòmics. També han coincidit en el fet que Catalunya "hauria de liderar" a la resta de territoris de parla catalana.
Imatge de la roda de premsa on s'ha tractat la repercussió del procés sobiranista als Països Catalans
Imatge de la roda de premsa on s'ha tractat la repercussió del procés sobiranista als Països Catalans
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
A Espanya estan molt preocupats per l’efecte crida de la independència de Catalunya a les Illes i País Valencià

El debat que aquest dijous ha acollit la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) ha servit per conèixer de primera mà les percepcions sobre una hipotètica independència de Catalunya de la resta de territoris dels Països Catalans. Així, el debat, moderat per Vicent Partal, ha comptat amb la participació del membre del Patronat de la UCE, Joan Becat, en representació de la Catalunya del Nord, Francesc Ricart, del Casal Jaume I de Fraga, Ferran Suay, d'Acció Cultural del País Valencià, i Maria Antònia Font, del sindicat STEI de les Illes Balears.

Massa pessimisme entre els ponents al debat, en canvi la ciutadania ho comença a veure molt més clar

En línies generals, tots quatre ponents han coincidit en assenyalar que, partint de la base que als seus territoris, especialment a la Catalunya del Nord, la Franja i el País Valencià, el sector catalanista és més aviat petit, la ciutadania es debat entre la por i l'esperança davant la possibilitat d'una Catalunya independent.

Por a represàlies en els territoris ens mans espanyoles

Francesc Ricart, per exemple, ha apuntat que a la Franja molta gent té por que una Catalunya independent "radicalitzi" encara més els sectors contraris al catalanisme com ara les institucions aragoneses i les plataformes organitzades contra la llengua catalana. "Nosaltres ja hem viscut alguns efectes negatius i questa por plana entre la gent", ha assegurat. També al País Valencià intueixen aquesta reacció en un territori molt castigat per aquests sectors, ha afirmat Ferran Suay.

Però també molta esperança, tot pot ser molt ràpid si Catalunya és un estat independent

Tot i les pors, també hi ha molta esperança dipositada en el procés català. En aquest sentit, Suay ha apuntat que sectors tradicionalment contraris a la independència de Catalunya comencen a veure amb millors ulls aquesta possibilitat. Un d'aquests sectors és, per exemple, el dels empresaris que "lluny de pensar en boicots" i altres mesures de pressió reconeixen en Catalunya "un client prioritari" que cal conservar. També a les Illes Balears veuen positivament el procés català. Així, Maria Antònia Font ha assegurat que Catalunya ha de marcar "el camí a seguir" a les illes. Amb tot, Font ha reconegut que el procés que viu Catalunya "és fruit de la feina de molts anys" i que a les Illes Balears "encara queda molta feina a fer".
Que Catalunya no ens oblidi
 
Durant el debat, els ponents han hagut d'exposar una proposta a fer a Catalunya en cas d'independència. La majoritària ha estat demanar que Catalunya "no oblidés" la resta de territoris de parla catalana i estudiés la possibilitat d'oferir la ciutadania catalana a tots els ciutadans de la resta de territoris que ho volguessin. El representant del País Valencià, a m ha demanat la creació d'un organisme internacional de normalització de la llengua per garantir el dret a parlar català als ciutadans de la resta dels Països Catalans "igual que els castellanoparlants tindran garantit el dret a fer-ho en una Catalunya amb el castellà com a llengua cooficial".
 
Optimisme a la Catalunya del Nord

La intervenció amb un caire més positiu ha estat la de Joan Becat, membre del Patronat de la UCE i geògraf. A banda de donar per feta la independència, ha assegurat que una Catalunya independent podria trobar un aliat en França a l'hora d'aconseguir afinitats per ser reconeguda com a estat. En aquest sentit, Becat ha recordat que França té molts interessos econòmics a Catalunya i que un hipotètic estat independent "a tocar de la frontera" encara faria més intensa aquesta relació. És per això que s'ha mostrat convençut que a la llarga, França, que és un dels membres amb més pes a la UE, podria jugar un paper molt important i fer de contrapès a l'oposició de l'estat espanyol.
 
 
A l'hora de les propostes, Becat només ha demanat que Catalunya "esdevingui un estat com cal" seguint l'exemple de països com Suècia o Finlàndia. Un estat, ha afegit, que, com fa França amb els països de parla francesa, liderés el que ha anomenat la catalanofonia, és a dir, a la resta de territoris dels Països Catalans amb qui comparteix llengua i cultura.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#23
A nation on the move fletxa Freedom Catalonia 2014
22 d'agost de 2014, 22.05 h

https://www.youtube.com/watch?v=8hv57IoMh60

Guanyem-nos la independència, internacionalitzant la nostra causa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
22 d'agost de 2014, 18.01 h



#21 Segurament deu ser perquè veuen com TOTS ELS TEUS SOUFFLÉS ES DESINFLEN, NO?



Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
22 d'agost de 2014, 16.32 h

#19

Se os ve un poco desesperados y nerviosos. . . . .


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
22 d'agost de 2014, 14.29 h

1. Amb la manifestació del 2010 la independència va entrar a l'agenda política.

2. Amb la manifestació del 2012 vem provocar un avançament d'eleccions i que el dret a decidir fos al programa d'uns quants partits.

3. Amb la via catalana del 2013 vam aconseguir posar data i pregunta a la Consulta.

4. Si el 2014 ens quedem a casa, oblidem-nos del 9N, de plebiscitàries, d'una DUI o de qualsevol pas endavant en el procés. Per contra l'èxit de la V és determinant en el nostre camí cap a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
22 d'agost de 2014, 12.05 h

todos sabemos cómo las gasta esta gentuza de los medios españolistas, no cejarán hasta hundir la reputación de la clase política catalana, y luego la vasca, galega,etc. El objetivo último de todo este movimiento táctico de los españoles , no es otro que embarrar , enlodar todo el Proceso Constituyente, y más ahora que llega la Diada , en la que pretenden que no vaya nadie a las concentraciones, manifestaciones, etc. para dar a entender que nadie está ya por la Independencia, que todo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
22 d'agost de 2014, 11.27 h

Morgan Stanley ve un 'interés enorme' por España y prevé nuevas inversiones industriales en el país.

http://www.elmundo.es/economia/2013/11/12/528242696843412b4b8b4581.html


Spain Is the ‘Next Germany’: Morgan Stanley

Spain is set to usurp Germany as the strongman of Europe, due to the increasing competitiveness of its exports, say Morgan Stanley analysts, who think fiscal rebalancing will continue in the country despite its current political turmoil.

http://www.cnbc.com/id/10045... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Lluís fletxa Girona
22 d'agost de 2014, 09.48 h

No ens precipitem, que ja tenim prou feina... Col·laboració, la que calgui, però cada societat decideixi per ella mateixa què vol ser.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
22 d'agost de 2014, 08.16 h

-podria fer un paper molt important. No "jugar"


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Estoy Sumado (Mensajes Para Los Restados) fletxa Vallès Occidental -nos vamos acercando-
22 d'agost de 2014, 03.57 h

El miedo que mostraban los representantes de los diferentes territorios, en cuanto a que si Catalunya se independiza, la presión españolista se recrudecerá, es el que precisamente les hará reaccionar. Sobretodo si a Catalunya le va bien económica y socialmente, estos territorios llamarán ala puerta de la República Catalana en espacios de tiempo no demasiado prolongados, pues si España no vira el rumbo y por el contrario, ataca sin cuartel, los ciudadanos se verán reflejados en los cata... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Estoy Sumado (Mensajes Para Los Restados) fletxa Vallès Occidental -nos vamos acercando-
22 d'agost de 2014, 03.26 h

España se desintegrará, si no cambia el rumbo tomado y yo creo que acabará sucediendo, pues pretenden oponer las Autonomías al Gobierno Central. Hoy mismo ha saltado a los medios, la noticia de que el ministro Soria (canario él) ha manifestado, que la consulta que prevé celebrar el Gobierno Canario en referencia a las prospecciones petrolíferas de las que se quejan los ciudadanos y el mismo Presidente Paulino Rivero, es ilegal. Caray, la misma calificación que dan a nuestra consulta. ¿... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.