La diplomàcia catalana espera una reacció de la comunitat internacional si l'Estat impedeix votar el 9N
Albert Royo assegura que si "hi ha un mandat clar a favor de la independència" Europa buscarà una solució "pragmàtica" a la qüestió catalana
Prada de Conflent (ACN).- El secretari general de Diplocat, Albert Royo, que aquest divendres ha visitat la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), ha assegurat que si el 9N "hi ha un mandat clar en favor de la independència" la UE buscarà "una solució pragmàtica per donar resposta a la nova realitat". Royo, que no espera "cap pronunciament explícit de suport" al procés català per part de cap estat europeu, ha assegurat que si el 9N és un èxit de participació i guanya el sí no veu la manera "com el govern espanyol pretén bloquejar aquest procés sense posar en perill el seu prestigi democràtic". Amb tot, el responsable de la diplomàcia catalana ha reclamat una reacció de la comunitat internacional si l'Estat impedeix el 9N.
El responsable de la diplomàcia catalana ha explicat que es mantenen "vies de comunicació obertes" amb la major part de governs europeus perquè estiguin informats del procés que es viu a Catalunya. L'"objectiu de tenir aquests canals oberts és fer arribar la nostra versió dels fets a les contraparts internacionals", ha afegit. També ha apuntat que aquests contactes han servit per demanar "neutralitat" als diferents països deixant-los clar que el procés sobiranista a Catalunya és absolutament democràtic.Royo ha explicat que l'activitat diplomàtica s'està centrant gairebé exclusivament a Europa "perquè la qüestió catalana és molt europea". En aquest sentit, ha afegit que cap Estat que no sigui europeu, ni els Estats Units, "faran res" fins que vegin la reacció de la Unió Europea.
Tot i els contactes, Albert Royo ha reconegut que de moment no han rebut ni esperen suports explícits al procés. El que sí espera, ha assegurat, una reacció internacional enèrgica si l'Estat prohibeix celebrar la consulta del 9N. Amb tot, Royo ha avançat que no creu que l'Estat arribi a aquest punt perquè això suposaria "posar en perill el seu prestigi democràtic" davant la comunitat internacional.
Pel que fa al posicionament de la UE sobre la qüestió catalana, Royo ha assegurat que si fins ara no s'ha pronunciat és perquè en els seus estatuts no es contempla la possibilitat que un territori inclòs en un dels estats membres s'independitzi. En aquest punt però, Royo ha assegurat que si el 9N "hi ha un mandat clar en favor de la independència" l'organisme europeu "buscarà una solució pragmàtica per donar resposta a la nova realitat":
Per últim, Royo ha afegit que si el 9N hi ha una mobilització ciutadana multitudinària això modificarà la percepció que molts estats tenen de la qüestió catalana perquè ja després del l'11 de Setembre de l'any passat molts estats "van començar a veure amb uns altres ulls" les reivindicacions del poble català.