directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 08:24 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Un acte emotiu commemora els 50 anys dels fets del Palau de la Música

Els seus protagonistes ho recorden com 'una batalla guanyada'

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

50 anys després dels Fets del Palau, unes 1.700 persones han recordat el que va ser un dels episodis de la resistència franquista. L'acte, iniciat amb la projecció d'un documental sobre els fets, s'ha centrat en una tertúlia entre l'expresident Jordi Pujol, l'advocat i polític Josep Espar i Ticó, i l'historiador Josep M. Solé i Sabaté. Pujol i Espar i Ticó han recordat com van viure els fets i l'expresident ha dit que 'aquella batalla' la van 'guanyar' perquè 'es va salvar l'honor del país'. L'actriu Carme Sansa ha llegit el poema 'El cant espiritual', de Joan Maragall, i Lluís Millet ha glosat el significat d'El cant de la senyera, que els cantaires de l'Orfeó Català i el públic han entonat.
palau música
El públic assistent a l'acte de commemoració del 50 anys dels Fets del Palau.

Comparteix
   


Etiquetes
L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, i l'advocat i polític Josep Espar i Ticó van ser dos dels protagonistes dels Fets del Palau del 19 de maig de 1960, un dels episodis de la resistència franquista a Catalunya.

En aquells dies, el règim havia prohibit entonar El cant de la senyera previst en el programa d'un acte d'homenatge al poeta Joan Maragall celebrat al Palau i on hi assistiren alguns ministres de Franco. Aquell dia l'Orfeó no va interpretar l'himne, però una part del públic sí que ho va fer en resposta a la prohibició. Entre el públic hi havia agents secrets que van acabar detenint alguns dels joves que havien organitzat la protesta. Uns dies després, entre aquests detinguts hi havia Jordi Pujol.

L'expresident ha afirmat que en contra del que alguns puguin pensar, aquells fets 'van acabar bé'. Pujol ha afirmat que malgrat alguns van anar a la presó i el règim va continuar molts anys, 'aquella batalla es va guanyar' perquè es va 'salvar l'honor del país' i 'la confiança' en ells mateixos.

Al seu torn, l'advocat i polític Josep Espar i Ticó ha recordat que aquella va ser una 'acció totalment premeditada' i 'd'una responsabilitat 'enorme'. Pujol ha afegit que tot i que avui Catalunya 'en molts aspectes està millor', 'segueixen essent del tot necessaris' valors 'bàsics' com el del 'patriotisme, la generositat, la il·lusió, l'enamorament del país, la disponibilitat, l'esperit de servei i el sacrifici'.

Per acabar l'acte commemoratiu, l'actriu Carme Sansa ha llegit el poema El cant espiritual, de Joan Maragall, i Lluís Millet ha glosat el significat d'El cant de la senyera, que finalment els cantaires de l'Orfeó Català i el públic, dret, han entonat.

Entre els 1.700 assistents a l'acte, hi ha hagut personalitats com Lluís Noguera, Francesc Guardans, Helena Cambó, Xavier Trias, Oriol Pujol, Glòria Ramon, Francesc Homs, Marta Ferrussola, Núria Feliu, Juan Manuel González Labrador i Muriel Casals.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
19 de maig de 2010, 19.27 h

Ecs votant. Algunsconvergents sota la "tenebrosa dictadura" eren alcaldes, jefes locales del movimiento, governadors provincials...mentre els "xitxarel·los d'ERC eren a l'exili o sota terra com en Companys.

Per cert, al Palu és on ara hi foteu la mà, no? a cobrament revertit?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 44
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
19 de maig de 2010, 18.12 h

Els que hem viscut una bona part de la nostre vida sota la tenebrosa dictadura només podem dir...qué grans comparats amb els xitxarel.los que ara okupan la majoria d'institucions politiques catalanes "gràcies" a ERC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 22   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.