#11S2014 Ofrena de Mas al Fossar de les Moreres on no s’hi enterra cap traïdor
El president Mas iniciarà els actes oficials de l’Onze de Setembre d’aquest 2014 amb una ofrena floral al Fossar de les Moreres la vigília de la Diada
El Govern i el Parlament han presentat la programació "excepcional" i conjunta que han preparat per a la Diada d'aquest any. Les novetats, emmarcades en la commemoració del Tricentenari, portaran al president de la Generalitat, Artur Mas, a protagonitzar, junt a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, una ofrena al Fossar de les Moreres, el dia 10 de setembre a les vuit del vespre. Homs ha subratllat que l’ofrena al Fossar de les Moreres “on no s’hi enterra cap traïdor”, era una assignatura pendent del país “de retre homenatge a totes les persones que durant 300 anys han contribuït que siguem aquí”, i també a la història col·lectiva. “En un any com aquest té tot el sentit”, ha dit Homs.
Aquest escenari no havia estat mai inclòs en la programació institucional i, tradicionalment, acollia la visita i els discursos dels sectors més independentistes de l'espectre polític català la nit del 10 al 11 de setembre.Ningú s’hi pot sentit exclòs
segons informa l'ACN, Francesc Homs ha defensat el caràcter inclusiu de la programació i ha recordat que la Diada es commemora gràcies a la primera llei que l'any 80 es va aprovar al Parlament, i que "per unanimitat" va fixar en l'Onze de Setembre la Diada Nacional de Catalunya. Davant la voluntat manifesta dels dirigents de PPC i C's de no assistir als actes institucionals des de fa uns anys, Homs s'ha preguntat "el perquè d'aquest canvi de criteri". Sense esmentar als partits concrets, el portaveu del Govern els ha retret que la programació presentada "té un plantejament que no pressuposa tenir una idea política o altra, sinó tenir la solidesa del que és la Diada". "Hem tingut una gran cura de plantejar les coses sent respectuosos amb les idees de tothom. I en aquesta actes de les institucions no hi ha ningú que s'hi pugui sentir exclòs, a no ser que vulgui", ha sentenciat.
Especulacions sobre si els canvis dels acres oficials són per beneficiar la participació a la “V”
Pel que fa al canvi de dia de l'acte institucional, Homs ha qualificat "d'especulacions" la teoria que podria haver-se decidit el trasllat al dia 10 per donar més protagonisme als actes reivindicatius de l'ANC i Òmnium. "La voluntat que teníem nosaltres és poder explotar al màxim aquesta programació. Tot això concentrat en el matí del dia 11 no es podria gaudir de la mateixa manera i amb la mateixa intensitat", ha justificat el portaveu. Amb tot, no ha dubtat en admetre que des del Govern "al marge d'aquests actes, tot el que pugui ser mobilització de la societat civil, pensem que quan més hi hagi, millor".
A més, amb la voluntat d'utilitzar els escenaris dels fets del 1714, l'acte institucional conjunt es trasllada del tradicional parc de la Ciutadella a la Llotja de Mar. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha defensat la programació i ha retret a PPC i C's que no vulguin assistir perquè "ningú pot sentir-se exclòs".
La programació
Coincidint amb el Tricentenari, Govern i Parlament han decidit establir "l'excepcionalitat" de preparar els actes de manera conjunta i amb algunes novetats que faran que la Diada modifiqui algunes de les seves parts.
Posteriorment a aquesta ofrena se celebrarà l'acte institucional del Parlament i el Govern, que s'avança un dia i es canvia de lloc respecte del que venia sent habitual. Així, aquest acte deixarà de fer-se al parc de la Ciutadella i es trasllada a la Llotja de Mar. Homs ha defensat aquest canvi pel caràcter "simbòlic" de l'espai i la voluntat de fer servir alguns dels escenaris més representatius dels fets de fa 300 anys.
Aquest nou acte institucional estarà dirigit per Josep Maria Mestres i està planificat com una vetllada commemorativa que conjugarà "música, història, present i futur en un espai únic". Com sempre, coneguts actors, actrius i artistes catalans participaran a l'acte.
Aquesta mateixa nit del dia 10 de setembre, la Ciutadella serà escenari de la Nit Blanca, un dels actes "més vistosos i més importants" d'aquesta programació, en paraules del propi Homs. Així, entre el parc i els barris de la Ribera i el Gòtic, es representaran un conjunt d'actuacions musicals i recreacions teatrals en les que s'han implicat la Fira de Teatre de Tàrrega, la Fira Mediterrània de Manresa, la Fira Trapezi de Reus, el Festival de Titelles de Lleida, el Mercat de la Música de Vic, l'ESMUC i l'Orfeó Català.
Ja amb l'acte institucional celebrat, arribarà l'Onze de Setembre, que començarà amb Artur Mas assistint a les 8.00 hores a un "simbòlic" concert amb 300 violoncelistes que interpretaran una peça commemorativa del Tricentenari a la plaça del Born Centre Cultural. Coincidint amb el moment en que va caure el conseller en cap de la Generalitat Rafael Casanova, els 300 violoncels interpretaran la cançó, composada per Albert Guinovart, i que compta amb una posada en escena de Xavier Albertí i inclou versos de Miquel Martí i Pol.
Després, com ja és tradicional, a les 9.00 hores del matí començarà l'ofrena al monument de Rafael Casanova, encapçalada pel Govern i el Parlament. Durant tot l'Onze de Setembre, a més, tant la cambra catalana com el Palau de la Generalitat celebraran jornades de portes obertes.