El Fair Play de la consulta escocesa
David Cameron assegura que "el que està en joc no és un primer ministre o un líder d'un partit sinó el futur d'Escòcia"
El primer ministre britànic, David Cameron, ha assegurat avui en una entrevista a la BBC Radio 4, que no pensa dimitir si Escòcia vota a favor de la independència en el referèndum del proper 18 de setembre. És així, ha explicat, perquè "el que està en joc no és un primer ministre o un altre, o un líder d'un partit o un altre, sinó el futur d'Escòcia". "No hem d'intentar vincular aquesta votació al futur d'Alex Salmond o el meu", ha assegurat el líder conservador. I és que el referèndum esocès no es veu com un desafiament a l’estat sinó com la millor manera que els escocesos tenen per expressar lliurement quin volen que sigui el seu futur. Tot i així, després que una enquesta per 'The Times' situés l'independentisme a només tres punts de la victòria, Cameron, que tot i permetre la consulta sempre ha defensat el “no” ha admès que perdre Escòcia li "trencaria el cor”.
Comparteix
TweetEtiquetes
El primer ministre britànic i el seu partit conservador són impopulars a Escòcia, on en les darreres eleccions generals, l'any 2010, només van aconseguir un diputat. Alguns independentistes vinculen el 'sí' al referèndum amb una "oportunitat democràtica" d'alliberar Escòcia d'haver d'aplicar les polítiques de la dreta anglesa. En aquest sentit, el líder de l'oposició britànica, el laborista Ed Miliband, ha criticat avui que els independentistes es presentin com l'única força capaç d'acabar amb els governs conservadors de Westminster. Fins i tot la líder dels conservadors a Escòcia, Ruth Davidson, va insinuar aquesta setmana que el partit podria perdre les properes eleccions, en un intent d'evitar el vot independentista que és un vot anti-Cameron o anti-conservador.
Un nou electorat del sí darrere l’increment del suport a la independència
L’augment del suport a la idependència està evidenciant un vot favorable que no prové només dels votants de Salmond, sinó d’una població obrera i especialment jove que es rebel·la contra la falta d’autonomia que té Escòcia i la manca d’influència sobre l’Estat per poder fer el seu propi camí. Es tracta d’un electorat nacionalista, però també d’un nou electorat d’esquerres que vol allunyar-se de les polítiques d’austeritat i de lliure-mercat i que no troba una alternativa real en els laboristes.