directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 13:03 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Jaume Clotet: "El nostre país s'ha esculpit normalment a base de castanyes"

El periodista selecciona en el seu nou llibre '50 moments imprescindibles de la Història de Catalunya'

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

(ACN).- Després de l'èxit de la novel·la 'Lliures o morts' (Columna, 2013), el periodista Jaume Clotet s'allunya de la ficció -però no de Catalunya- en el seu segon llibre, titulat '50 moments imprescindibles de la Història de Catalunya' i publicat per la mateixa editorial. Es tracta d'un títol divulgatiu amb una selecció subjectiva de 50 fets puntuals o etapes "que han marcat el que Catalunya és avui", matisa l'autor. Des dels ibers fins a l'autonomia, Clotet repassa una història més marcada per la violència del que solem recordar. "Hem estat molt poc diplomàtics" i per això "el país s'ha esculpit a base de castanyes". La "mala sort" és un altre element recurrent en la història de Catalunya, avança.

Comparteix
   


Etiquetes
El nou llibre de Clotet és un encàrrec de la mateixa editorial amb qui va publicar 'Lliures o morts' l'any passat. La fórmula de resumir la història de països o ciutats en 50 exemples "existeix bastant a fora", explica Clotet, que va acceptar l'encàrrec de bon gust. "Primer vaig pensar que 50 serien molts, però em vaig posar a fer-ne una llista i d'entrada ja en tenia 70", recorda.
 
La tria dels esdeveniments és subjectiva, personal. El periodista i historiador ha intentat que "realment" fossin els més importants, però no amaga que algun és de "collita pròpia". El naixement del Diari de Barcelona, esmenta a tall d'exemple. Entre la selecció de temes el lector hi trobarà explicats l'arribada dels Grecs, la invasió musulmana, la unió dinàstica entre Catalunya i Aragó, la conquesta de València, les Corts Catalanes, el Compromís de Casp, la Guerra dels Segadors, el primer ferrocarril, les Guerres Carlines, la Primera República Espanyola, la bomba del Liceu, el Tancament de Caixes, la Mancomunitat o la Guerra Civil espanyola.
 
No és un volum per a especialistes ni per a historiadors. La voluntat és divulgativa i el llenguatge és amè. Clotet destaca que una de les virtuts del llibre és la brevetat de cada un dels episodis. Però "el títol té trampa", confessa: "En primer lloc no són 50 moments, perquè hi ha casos de períodes llargs -la romanització, per exemple-, i en segon, no tots són moments de la història de Catalunya, perquè Catalunya no existia; són moments que han marcat el que Catalunya és avui".
Una història "molt violenta" 
 
Fet l'aclariment, esmenta un dels trets definitoris de la nostra història: la violència. "M'han dit que el llibre és molt guerrejat, que hi ha molta guerra, i és veritat", diu. "La història de Catalunya és molt violenta, sempre: fins ara cada generació abans de la nostra ha viscut una guerra (Guerra Civil, Guerra de Cuba, Guerres Carlines, etc.). Però ens n'hem oblidat i ens pensem que som un país molt pacífic", argumenta Clotet. I conclou: "El nostre país s'ha esculpit normalment a base de castanyes", i de derrotes, en batalles desiguals amb grans països.
 
Explica aquesta tradició perquè Catalunya és on és políticament a dia d'avui? El que Clotet té clar és que, com a país, "hem tingut molta mala sort moltes vegades". "No caldria que fóssim on som: si haguéssim guanyat la Batalla de Moret, la Guerra de Successió, si el testament de Jaume I hagués estat diferent, etc.", enumera. A aquest infortuni l'autor hi afegeix la "desunió interna" i, lògicament, la conjuntura geogràfica: "Amb dos grans estats com França i Espanya, els errors es paguen molt cars".
 
El llibre de Clotet arriba fins a la transició a la democràcia i l'establiment del sistema autonòmic. I, de fet, si per ell fos s'hauria aturat a la Guerra Civil, segons confessa. Sorprèn que no hagi inclòs fets més recents, que viscuts en present tenen molta força. Però la mirada de l'historiador és més llarg i aconsella deixar passar el temps. "És massa aviat per jutjar si això que està passant ara serà històric o no", sentencia. "Si acaba bé" s'escriurà el capítol número 51, però sinó serà com els Fets de maig de 1934.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
7 de setembre de 2014, 18.19 h

#3 No és pas cap partit de futbol això, noi! Es tracta d'un poble sotmès per les armes, el poble català.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
En el Siglo VII antes de Cristo antes la Morritos de Leganes seguid 500 años mas dandome pol culo (que me gusta muxo) fletxa Viva el Rey de Senegal y de todos los senegaleses (obviamente incluidos todos los españoles unionistas).
6 de setembre de 2014, 22.43 h

quiere alguien hacer un 69 conmigo?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
En el Siglo VII antes de Cristo (Victor Cucurull dixit). . . antes Aragoneses Orientales (que hablo en LAPAO) seguidme 500 años más haciendo el imbécil como yo (Joan Sales dixit). fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES, republicanos incluidos (a hóstias) (obviamente excluidos de todos los españoles estamos los catalanes).
6 de setembre de 2014, 20.39 h



#3 Osca! Osca! ... Veo que hablas del pueblo ese donde está el puticlú donde trabaja tu mamá. Pero no sé si es Villacasposa de las Liendres o Villaguarreras de los Lodazales.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
6 de setembre de 2014, 17.18 h

MENSAJE AL GOVERN CATALÀ


Desde la Resistencia nos volvemos a dirigir a los miembros del Govern Català y en especial al President de la Generalitat, y por extensión a todas las formaciones políticas que están a favor del Derecho a Decidir para desgranar algunas temas de actualidad :

Ante las noticias aparecidas en los medios de comunicación, en referencia al llamado caso Pujol, creemos necesario que las organizaciónes políticas que defienden la consulta del 9-N, den una respuesta clar... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
6 de setembre de 2014, 16.59 h

Si deixem de banda alguns episodis, el poble català no ha estat especialment bel·licós, per això hem rebut tantes castanyes, perquè els nostres veïns en són molt, de bel·licosos. De fet, els castellans no han parat mai de fer croades, de primer contra els andalusins, sempre a la cerca de botí a través del pillatge, després ja a Amèrica contra els indígenes i més en general contra tots aquells que no professaven la seva religió o eren diferents, i encara en ple segle XX durant la ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Oscar fletxa Badalona
6 de setembre de 2014, 14.09 h

Es un pueblo que elige mal y no sabe perder.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 22
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
6 de setembre de 2014, 13.21 h

http://clistenes.files.wordpress.com/2010/04/sacro-imperio-romano-germano1.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=v_JaYsKnQFI


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
En el Siglo VII antes de Cristo (Victor Cucurull dixit). . . antes Aragoneses Orientales (que hablais en LAPAO) seguid 500 años más haciendo el imbécil (Joan Sales dixit). fletxa VIVA FELIPE VI, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente incluidos en todos los españoles estamos los catalanes).
6 de setembre de 2014, 12.26 h

Barberà: el 9N "no habrá urnas"
El periodista, que se declara independentista "desde el 2008", considera que "la infraestructura política de la transición murió el 2010 con la sentencia contra el Estatuto y el 2011 con el 15-M". "La Constitución del 78 ha muerto", valora


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 30
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.