Jaume Clotet: "El nostre país s'ha esculpit normalment a base de castanyes"
El periodista selecciona en el seu nou llibre '50 moments imprescindibles de la Història de Catalunya'
(ACN).- Després de l'èxit de la novel·la 'Lliures o morts' (Columna, 2013), el periodista Jaume Clotet s'allunya de la ficció -però no de Catalunya- en el seu segon llibre, titulat '50 moments imprescindibles de la Història de Catalunya' i publicat per la mateixa editorial. Es tracta d'un títol divulgatiu amb una selecció subjectiva de 50 fets puntuals o etapes "que han marcat el que Catalunya és avui", matisa l'autor. Des dels ibers fins a l'autonomia, Clotet repassa una història més marcada per la violència del que solem recordar. "Hem estat molt poc diplomàtics" i per això "el país s'ha esculpit a base de castanyes". La "mala sort" és un altre element recurrent en la història de Catalunya, avança.
El nou llibre de Clotet és un encàrrec de la mateixa editorial amb qui va publicar 'Lliures o morts' l'any passat. La fórmula de resumir la història de països o ciutats en 50 exemples "existeix bastant a fora", explica Clotet, que va acceptar l'encàrrec de bon gust. "Primer vaig pensar que 50 serien molts, però em vaig posar a fer-ne una llista i d'entrada ja en tenia 70", recorda.La tria dels esdeveniments és subjectiva, personal. El periodista i historiador ha intentat que "realment" fossin els més importants, però no amaga que algun és de "collita pròpia". El naixement del Diari de Barcelona, esmenta a tall d'exemple. Entre la selecció de temes el lector hi trobarà explicats l'arribada dels Grecs, la invasió musulmana, la unió dinàstica entre Catalunya i Aragó, la conquesta de València, les Corts Catalanes, el Compromís de Casp, la Guerra dels Segadors, el primer ferrocarril, les Guerres Carlines, la Primera República Espanyola, la bomba del Liceu, el Tancament de Caixes, la Mancomunitat o la Guerra Civil espanyola.
No és un volum per a especialistes ni per a historiadors. La voluntat és divulgativa i el llenguatge és amè. Clotet destaca que una de les virtuts del llibre és la brevetat de cada un dels episodis. Però "el títol té trampa", confessa: "En primer lloc no són 50 moments, perquè hi ha casos de períodes llargs -la romanització, per exemple-, i en segon, no tots són moments de la història de Catalunya, perquè Catalunya no existia; són moments que han marcat el que Catalunya és avui".
Una història "molt violenta"
Fet l'aclariment, esmenta un dels trets definitoris de la nostra història: la violència. "M'han dit que el llibre és molt guerrejat, que hi ha molta guerra, i és veritat", diu. "La història de Catalunya és molt violenta, sempre: fins ara cada generació abans de la nostra ha viscut una guerra (Guerra Civil, Guerra de Cuba, Guerres Carlines, etc.). Però ens n'hem oblidat i ens pensem que som un país molt pacífic", argumenta Clotet. I conclou: "El nostre país s'ha esculpit normalment a base de castanyes", i de derrotes, en batalles desiguals amb grans països.
Explica aquesta tradició perquè Catalunya és on és políticament a dia d'avui? El que Clotet té clar és que, com a país, "hem tingut molta mala sort moltes vegades". "No caldria que fóssim on som: si haguéssim guanyat la Batalla de Moret, la Guerra de Successió, si el testament de Jaume I hagués estat diferent, etc.", enumera. A aquest infortuni l'autor hi afegeix la "desunió interna" i, lògicament, la conjuntura geogràfica: "Amb dos grans estats com França i Espanya, els errors es paguen molt cars".
El llibre de Clotet arriba fins a la transició a la democràcia i l'establiment del sistema autonòmic. I, de fet, si per ell fos s'hauria aturat a la Guerra Civil, segons confessa. Sorprèn que no hagi inclòs fets més recents, que viscuts en present tenen molta força. Però la mirada de l'historiador és més llarg i aconsella deixar passar el temps. "És massa aviat per jutjar si això que està passant ara serà històric o no", sentencia. "Si acaba bé" s'escriurà el capítol número 51, però sinó serà com els Fets de maig de 1934.