
La independència de Catalunya a la portada de Stratfor
L’empresa d’intel·ligència més important del món, considerada la CIA a l’ombra, defensa que si l'Estat impedeix la consulta, unes eleccions anticipades són inevitables
L’empresa Stratfor ha obert avui amb un article que explica l’estat de la qüestió del procés independentista de Catalunya. No és la primera vegada que aquesta empresa es fixa en Catalunya, i aquesta vegada, a un dia de la gran mobilització de demà ha fet un article il·lustratiu de la situació catalana. Es fixa en la voluntat de votar dels catalans i en la dicotomia que es troba el President Mas, que vol respondre a aquest anhel mentre el Govern central no vol declarar legal la consulta. Així mateix Stratfor també es fa ressò de la crisi identitària d’Espanya, amb un model d’Estat establert després de la mort de Franco que ja ha estat esgotat.
Tres anys al peu del canóAquest serà el tercer any de lluita pels independentistes catalans segons Stratfor, que considera que l’impuls independentista actual va començar el 2012, hereu de 2 segles de reivindicacions independentistes i accentuat per la crisi espanyola. Són moltes les peticions del Govern català per fer de la consulta del 9N un afer acceptat per l’Estat, però el Govern central no les accepta i això provoca un escenari de tensions entre Catalunya i Madrid. D’aquesta manera planteja Stratfor la situació en la qual s’emmarca la festa nacional de Catalunya d’enguany que, informa, s’omplirà de celebracions pro-independentistes. També recull que l'hegemonia de CiU que, explica, sempre ha lluitat per una major autonomia, està donant pas a un lideratge compartit amb ERC, amb una posició fermament independentista.
Uns mesos molt intensos pels catalans i catalanes
Strator constata que amb la diada de demà comencen uns mesos de molta feina per a Catalunya, ja que el Govern espanyol no donarà el seu consentiment per a la realització de la consulta. El plà d’Espanya és remetre-ho tot al Tribunal Constitucional per declarar il·legal la votació. Tot i així, l’informe de l’empresa d’investigació revela que existeix la voluntat de votar igualment, seguint la legalitat catalana amb la qual el Parlament de Catalunya s’està prevenint. “Mas està atrapat entre dues forces conflictives, com ho ha estat amb cada problema relacionat amb el referèndum” diu l’escrit, i explica que hi ha partidaris de seguir amb la votació catalana independentment del que digui l’Estat i seguint la legalitat catalana, mentre que n’hi ha que pensen que s’ha de continuar amb les negociacions que fa anys que duren amb l’Estat. En aquest sentit, Stratfor conclou que si la consulta no es pogués celebrar, unes eleccions anticipades serien inevitables
L’impuls independentista és un símptoma més de la crisi d’Estat d’Espanya
“L’embranzida del moviment independentista té lloc alhora que Espanya passa per una crisi d’identitat nacional”. Aquesta és la sentència de Stratfor que considera que l’ordre establert a finals dels 70, al final de la dictadura de Franco, mostra clars signes d’esgotament, entre els quals assenyala especialment el sistema electoral que crea una crònica alternança bipartidista i el control central de l’Estat. Així mateix, evidencia que la crisi econòmica ha evocat a l’Estat espanyol a una crisi institucional “que ha exposat l’estat a l’amenaça secessionista catalana i, en menor mesura, basca”. En aquest sentit, l’article de l'empresa nordamericana relaciona implícitament la voluntat de canvi dels catalans, amb el creixement de Podemos a la resta de l’Estat, amb el creixement d’una voluntat reformista que vol un canvi en l’estatus establert a Espanya.