Les claus per comprendre el referèndum d'Escòcia
Els escocesos podran decidir el dijous vinent el futur del seu país
L.M.Sala, G.Domínguez / El proper 18 de setembre tots els escocesos majors de 16 anys estan convocats a les urnes per respondre a la pregunta “Ha de ser Escòcia un país independent?”. El referèndum, acordat entre el govern escocès i el govern anglès, tindrà un resultat vinculant que determinarà el futur de la nació escocesa i la seva relació amb el Regne Unit.
Com han arribat els escocesos fins aquí?Ha estat la insistència del Partit Nacionalista Escocès (SNP) la que ha fet possible la celebració d’aquest referèndum. L’any 2007 el SNP ja es va comprometre en el seu programa electoral a celebrar un referèndum, però no va ser fins a l’any 2011 -obtenint la majoria absoluta al Parlament escocès- que va poder fer iniciar els tràmits que culminaran aquest dijous a les urnes.
La tardor de 2012, el govern del Regne Unit -encapçalat per David Cameron- i el govern escocès, presidit per Alex Salmond, van signar l’Acord d’Edimburg, que transferia al Parlament d’Escòcia les competències per legislar sobre el referèndum i realitzar-lo. Des de llavors el Parlament escocès ha definit la pregunta, els electors i l’estructura i finançament de les campanyes que són supervisats per la Comissió Electoral.
Qui juga la partida?
La campanya està organitzada ara mateix en dos grups, els independentistes del Yes Scotland, i els unionistes, sota el nom de Better Together. Cadascun d’aquests dos grups està format per la unió de partits polítics i entitats. Entre els defensors del sí hi ha el SNP -actualment al govern-, Els Verds i el Partit Socialista d’Escòcia. A l’altra banda del taulell, amb els defensors del no, hi trobem el Partit Conservador que juntament amb els Liberaldemòcrates governen en coalició al Regne Unit i el partit Laborista.
Com es llegiran els resultats?
Sigui quin sigui el bàndol victoriós, només necessitarà una majoria simple per guanyar, una majoria que a hores d’ara segueix en pugna entre les dues parts. Fa uns mesos el “no” gaudia d’un cert avantatge, però a mesura que s’acosta la data assenyalada les distàncies entre els partidaris del “sí” i del “no” s’escurcen. A tres dies de la convocatòria electoral, les enquestes no donen un resultat clar i la decisió final dependrà pràcticament d’aquells que encara ara no tenen clara la seva elecció.