Qui ha darrere la campanya del #YesScotland ?
Milers de voluntaris fan campanya porta a porta pels barris de les ciutats escoceses
Edimburg: L.M.Sala, G.Domínguez /Falten dos dies pel referèndum d’Escòcia i l’ambient que es respira al país és emocionant, sobretot entre els partidaris del sí. El més d’un milió de persones que han manifestat el seu suport a la campanya i els milers de voluntaris que hi treballen respiren eufòria i convenciment. La poca distància que separen les dues opcions a les enquestes i l’estel·lar evolució que ha viscut el sí fa que tots els que hi dediquen hores tinguin la confiança que dijous aconseguiran el seu repte.
El Yes arriba a totes les cases d'Escòcia
Una de les moltes seus del Yes a un districte de Glasgow
David McDonald, un dels responsables de la campanya del Yes a Pollok a la seu del districte
Un grup de voluntàries preparades per fer el porta a porta pel districte de Pollok
Comparteix
TweetEtiquetes
Han dedicat els últims mesos a fer un porta a porta intensiu a cada carrer dels seus districtes per explicar per què volen la independència i quins beneficis suposarà per Escòcia. Han elaborat un registre detallat per saber on viuen els que votaran sí, no i els indecisos que volen convèncer. Anne Butler és una d’aquestes persones que dedica les seves hores a repartir informació de casa en casa amb un somriure als llavis. Reparteixen propaganda de tot tipus, tenen llibrets extensos amb dades i arguments, pamflets directes per convèncer els laboristes i tríptics sobre salut i educació. Són molts els arguments que conformen el debat d’una societat que , segons Butler, actualment està molt polititzada. Aquesta activista, com moltes d’altres, creu que la independència és una oportunitat per aconseguir un país diferent, en una direcció “més socialista” basada en l’Estat del Benestar i la igualtat. Segons diu, la majoria dels escocesos així ho volen, i és que des d’Escòcia Westmister és vist com la “right wig” (l’ala dreta) que posa els interessos econòmics per sobre les persones.
Les regles del joc són conegudes per tothom i el debat es civilitzat. La campanya és finançada de manera privada per partits, entitats i votants sota uns topalls. Només els convocats a les urnes poden participar del finançament de les dues plataformes en que s’organitza la campanya, el Better Together i el #YesScotland, que podran fer campanya fins l’últim moment, fins i tot durant el dia de la votació. Els escocesos podran votar entre les 7h del matí i les 22h del vespre, i ho faran durant els seu temps lliure. David Mc Donald, coordinador de la campanya del #YesScotland a Pollok –una de les zones més deprimides de Glasgow- ens explica que la participació serà altíssima, segons diu, més d’un 90% de la població s’ha registrat per poder votar aquest dijous –quan la participació normalment és d’un 40% en una convocatòria ordinària-. Mc Donald creu que, per una banda, a xarxa ha destapat “les mentides” que l’unionisme i la premsa –que, diu, no està de part seva- i, per altra, “la gent ja no té por de votar sí” en especial les generacions joves.
Podeu veure més fotos de la campanya AQUÍ