directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 19:48 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

"Involució sense precedents del català" allà on governa el PP

Aquesta és una de les conclusions del VII Informe sobre la situació de la llengua catalana (2013) que l'Institut d'Estudis Catalans, Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua han presentat

Comentaris 15  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

(ACN).-L'informe presentat aquest dimecres, fa èmfasi en els atacs al català per part dels governs a l'Estat i de les comunitats del PP d'Aragó, el País Valencià i les Illes Balears. L'any 2012, indica, les autonomies en les que el PP va recuperar la seva hegemonia a l'Aragó i les Illes Balears "van iniciar una croada contra el reconeixement, la protecció jurídica i la normalització lingüística de la llengua catalana". A l'any 2013, segons el document, s'han consolidat "les noves orientacions ideològiques en relació amb el paper de la llengua catalana en el seu territori històric fa evident una involució sense precedents". "Això es deu per un marc legal nou", ha destacat Miquel Àngel Pradilla, director de la Xarxa CRUSCAT i coordinador de l'Informe. 
En aquest mateix sentit, Oriol Sagarra, membre de la Junta Directiva d'Òmnium Cultural, ha dit que el 2013 serà "conegut malauradament pel terrabastall que sembla concertat entre diferents governs del PP" i ha citat el tancament de Canal 9 a València, les ràdios o LAPAO.

El document també indica que un dels "focus de l'atac al català" és en l'educació. L'informe assenyala que la Llei Wert "posa contra les cordes els fonaments del model de conjunció lingüística escolar". "A vegades sembla que la nostra capacitat de sorpresa arriba al final, però no acaba d'arribar mai", ha recalcat Sagarra.

A les Illes Balears, el curs 2012 / 2013 es va oferir per primera vegada la tria de la llengua vehicular al segon cicle d'educació infantil i al primer cicle d'educació primària; mentre, al País Valencià el nou decret de plurilingüisme es va començar a implantar al segon cicle d'educació infantil el curs 2012 / 2013. Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, ha destacat que la xifra d'alumnes que volen estudiar en valencià i que no poden fer-ho s'eleva a 126.000 alumnes.
 
Respecte la ràdio en català, aquesta es consolida a Catalunya amb un 59,3% d'audiència en català enfront d'un 40,7% en castellà. Una situació ben diferent es produeix al País Valencià i a les Illes Balears on el català va a la baixa. Al País Valencià, s'ha recordat el tancament dels mitjans de comunicació audiovisuals de la Generalitat Valenciana o que per exemple s'hagin deixat de rebre les emissions de Catalunya Ràdio i de Catalunya Informació en el territori valencià.
 
El català "va fent camí cap a la normalitat lingüística"
 
En qualsevol cas, Pradilla ha destacat que la llengua catalana en conjunt "va fent camí cap a la normalitat lingüística. Un camí lent en el millor dels casos i tortuós en una part substancial de l'àmbit lingüístic". Per la seva part, Joandomènec Ros, president de l'Institut d'Estudis Catalans, ha destacat el valor de tenir un informe com aquest per conèixer quina és la situació de la llengua.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#15
18 de setembre de 2014, 13.50 h

¿ Y PORQUÉ NO TE PREGUNTAS EL MOTIVO DE QUE SE QUIERAN IR ? SERÁ QUE NO ESTÁN A GUSTO CON EL TRATO QUE RECIBEN DESDE EL CENTRALISMO ESPAÑOL, ADEMÁS QUE ESTOS TERRITORIOS TIENEN MOTIVOS PARA INDEPENDIZARSE, DESDE SU IDIOMA DISTINTO, O VARIEDADES IDIOMÁTICAS HASTA CULTURAS DIFERENTES, Y POR QUÉ NO, TAMBIÉN ES IMPORTANTE EL HECHO DE QUE TODAS LAS SOCIEDADES EVOLUCIONAN, NO PERMANECEN IGUAL DURANTE SIGLOS, POR LO QUE PUEDE PASAR, ( Y DE HECHO PASA MUCHO ) QUE LLEGA UN MOMENTO EN QUE UN TE... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
18 de setembre de 2014, 13.32 h

Londres pregunta a Salmond si cuenta con el apoyo de algún país de la UE

El titular de Exteriores británico recuerda que las negociaciones de una Escocia independiente serían largas y complejas

http://www.elperiodico.com/es/noticias/internacional/londres-pregunta-salmond-cuenta-con-apoyo-algun-pais-3260525


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Synera fletxa Barcelona
18 de setembre de 2014, 07.28 h

La intolerància d'un partit irrespectuós, amb trets notoriament totalitaris, ha acabat enfonsant l'Estat espanyol que baixa els últims graons de la seva decadència.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
18 de setembre de 2014, 06.45 h


#10 Escolta, nena fantasmona: et sembla que lo que dius a #1 té alguna "idea o argument" ? Què et penses que són les "idees i arguments", la repetició a l'estil papagaia de notícies falses o indemostrades? Au, deixa de fer la pallussa ii dedica't a pentinar i despentinar la teva nina Barbie Malibú, perquè la política és cosa de persones grans amb enteniment


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Catala lliure fletxa Catalunya lliure
18 de setembre de 2014, 00.39 h

#10 jo se insultar i fer mes coses.
de moment queda´t amb ETS UN IDIOTA I UN AMARGAT I VES A MENJAR EL TEU PINSO,


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
18 de setembre de 2014, 00.09 h


#3 M'alegra veure que el teu únic argument és l'insult, suposo ha de ser molt difícil rebatre amb idees i arguments, segurament es que no tens.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Dr. Benway fletxa República Catalana ||*||
17 de setembre de 2014, 20.58 h

#5 Després de 800 anys sota domini àrab, encara queden moltes semblances culturals.Tu mateix per exemple, Analcleta; ets un jihaidista hispànic. Mira si no com t'has posat. Sembles un àrab que li discuteixen l'existència de Mahoma.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
B.Urleta fletxa pobres pancastellanstes, tenir unes ments tan deficients com les seves h de ser un autèntic infern
17 de setembre de 2014, 19.47 h




#5 Com t'ho haurem d'explicar per a que ho entenguis, pobre Albertu-Anacleto-Flatulencio Aragoneses? Com aconseguirem fer entrar en una ment tan limitadíssima com la teva, que el mot "ARI" , que ara els espanyolistes un xic cults han substituït per "indoeuropeu", es pot aplicar als avantpassats dels CASTELLANS, celtes i visigots, però no pas als descendents dels pobles paleomediterranis (jo els anomeno rIBERencs en homenatge als IBERS) com els catalans , valencians,, francesos del migd... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
B.Urleta fletxa pobres pancastellanstes, tenir unes ments tan deficients com les seves h de ser un autèntic infern
17 de setembre de 2014, 19.38 h




#5 No t'exaltis, Alberto-Anacleto-Flatulencio Aragoneses,


No perdis tan fàcilment l'autocontrol o demostraràs que això de fotre't embutits per l'anus ATACA ELS NERVIS, reineta.


Prova de fer veure que ets un home normal, no gens degenerat pel vici de les MORCILLES i les SALSITXES i les SOBRASSADES, i quan ja faci un parell d'anys que ho fingeixes, aleshores començaràs a semblar convincent.




Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
17 de setembre de 2014, 18.48 h

#5 Paleto, parlar español es una cosa dolenta a tot el mon civilitzat; normalment es la llengua del pobres inmigrants, que al seu pais a on parlen espanyol es moren de gana!!! Per que serà?


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.