
Els arguments del #YesScotland
El diputat del SNP, James Dornan, assenyala els principals motius per votar sí a la independència
Escòcia - L.M.Sala, G.Domínguez / Els escocesos ja poden votar des de les 7 del matí i fins les 22h. Avui el dia serà molt intens. Les enquestes no són clares però als carrers es viu una sensació d’emoció i il·lusió permanent. Si els carrers ja estaven plens dels colors del #YesScotland, avui són molts els escocesos – i curiosos estrangers- que vesteixen les seves xapes lluint el “Yes”. El sí guanya indiscutiblement davant els col·legis electorals, a les finestres de les cases i a l’ambient festiu que es viu a la capital escocesa. Els cotxes toquen el clàxon a les paradetes mostrant el seu suport i els nens es passegen amb banderes escoceses lligades com a capa. A hores d’ara no sabem qui aconseguirà la victoria però els partidaris del sí són molt optimistes, estan convençuts que defensen els millors arguments i també estan convençuts que avui seran capaços de girar els números de les enquestes i guanyar.
Comparteix
TweetEtiquetes
Dornan afirma que els escocesos fa molts anys que paguen més impostos que altres zones del Regne Unit, però el veritable problema no és només pagar-los, sinó que no estan d’acord amb la utilització que se’n fa, “el que diem és que aquests diners es gastin per una societat millor”, diu mentre no es cansa de repetir que els escocesos volen progressar en la socialdemocràcia.
El diputat, a més, carrega contra certes mesures del govern de Cameron -a qui els independentistes sovint acusen de prioritzar els beneficis econòmics per sobre de les persones- i explica, per exemple, que en una Escòcia independent molt probablement un dels primers canvis que es produirà és la supressió de la “bedroom tax” -un impost que penalitza la “subocupació de les cases” i que afecta sobretot a pares i mares de família les quals vivien en una casa gran amb els seus fills i que després de la seva emancipació s’han quedat amb habitacions buides- que actualment el govern del SNP assumeix per tal que els escocesos no l’hagin de pagar.
Malgrat tot, James Dornan és realista i vol posar els peus a terra, diu que si avui la independència guanya el referèndum “el 19 de setembre no serem capaços de construir un país nou, el 19 de setembre començarem a parlar del país que volem crear”. En aquest sentit, aquest dirigent de SNP apunta no només en un país que blindarà un sistema universal de benestar, sobretot amb un sistema sanitari i educatiu de qualitat i gratuïts, sinó també en un país pacífic que vol expulsar les armes nuclears britàniques de Fastlane. En aquest sentit, el diputat anuncia que si són independents “i el SNP revalida la victòria a les eleccions el 2016, les armes nuclears seran fora el 2020”.
Els escocesos volen ser lliures, i no descansaran fins a aconseguir-ho, però ho volen fer de manera pausada i ben feta, no volen la seva llibertat en contra de ningú i és per aquest motiu que James Dornan assegura que l’Escòcia independent voldrà mantenir-se dins la Unió Europea, les Nacions Unides i tantes d’altres organitzacions de les quals forma part ara integrada dins el Regne Unit. A més, els escocesos no tenen cap intenció de trencar la seva relació confraternal amb les altres nacions del Regne Unit, ans al contrari “el govern escocès i el govern del britànic parlaran i negociaran per veure com podem tirar endavant les coses junts” sentencia James Dornan.
Notícies relacionades
- El futur d’Escòcia en mans d’Escòcia 18.09.2014.
- Súmate visita els seus homòlegs escocesos per encarar la campanya del 9N 17.09.2014.
- Els verds escocesos veuen la independència com una oportunitat 17.09.2014.
- Estocada de Salmond a Rajoy: "si és un procés consentit i democràtic, Espanya no tindrà res a dir" 17.09.2014.
- "Felicitats Escòcia. Votar És Guanyar" 17.09.2014.