
David Cameron ara ha de complir amb la seva promesa
El primer ministre del Regne Unit afronta el repte de donar més poders a Escòcia sense una revolució al seu partit
Londres - Guifré Jordan @enGuifre // Amb la victòria del No al referèndum escocès, el cap de l’executiu britànic ha de dotar de més autogovern a Edimburg si vol acabar de tancar el debat independentista durant una generació. La classe política a Westminster, però, ja es pregunta com es concretarà la proposta de Cameron i com afectarà a la resta de la Unió. Diverses veus de totes les sensibilitats ideològiques han fet evident al llarg de la nit electoral que després d’un sòlid resultat del Sí el sistema governamental britànic no pot quedar inamovible. Tot i això, atorgar més autonomia a Escòcia es preveu difícil d’acceptar per alguns sectors dels ‘tories’, el partit de Cameron.
Londres - Guifré Jordan // “El Parlament escocès tindrà més competències, que s’anunciaran i es posaran en marxa a partir del 19 de setembre”. El primer ministre britànic, David Cameron, prometia aquest dimarts més autogovern per Escòcia si el No guanyava el referèndum. En una carta signada per ell mateix, i els líders de les altres dues principals forces del Regne Unit, assegurava a la nació del nord de l’illa mantenir unes balances fiscals molt favorables com fins ara, a banda de més poders per augmentar els ingressos i per gestionar la sanitat pública.
Durant tota la nit electoral, el consistent suport del Sí ha fet evident que la forma del Regne Unit ha de canviar, i així ho han reflectit les tertúlies televisives.
Representants de partits polítics, periodistes i experts han apuntat a diverses idees, entre les quals la creació d’un parlament anglès, la constitució de la Federació Britànica o una important transferència de competències a Escòcia. En aquest sentit, el diputat ‘tory’ a la Cambra dels Comuns John Redwood ha dit que la nova promesa del primer ministre “ha de portar a un canvi constitucional profund al Regne Unit”. En la mateixa línia, l’ex-secretari d’estat per Escòcia Michael Forsyth ha afirmat que “no pots tenir gairebé un 50% d’escocesos molt descontents amb l’status quo actual i no fer canvis radicals”. L’eurodiputat per l’euroescèptic UKIP John Coburn ha demanat trobar un nou equilibri entre les dues grans nacions de la Gran Bretanya.
El membre laborista de la Cambra dels Comuns John Denham ha demanat grans canvis al parlament de Westminster, ja que segons ell, com més poder es doni a Holyrood, el parlament escocès, menys poder de decisió han de tenir els diputats del nord sobre els afers anglesos. Denham ha afirmat que “no només és qüestió de reduir la seva influència a Westminster, sinó que les decisions angleses també s’han de fer fora del Parlament britànic”. La creació d’un parlament anglès és també la reacció d’una part dels ‘tories’ crítics amb David Cameron, descontents amb la idea d’una excessiva devolució de competències als veïns del nord.
Amb la reforma de l’estat liderat per David Cameron encara incerta, la nit electoral a Londres ha deixat clar que els independentistes escocesos no sortiran amb les mans buides de tot el procés secessionista fallit. Com a mínim, si Londres no vol sentir reivindicacions separatistes durant uns anys. Per sobre de tot, han pogut exercir el dret a l’autodeterminació. “Els escocesos ens han donat una lliçó de democràcia”, ha declarat l’exdiputat laborista David Miliband.