directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 01:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

“Soc el 129è president de la Generalitat, una institució que existeix des de molt abans que la constitució espanyola”

Mas reclama al govern espanyol que no utilitzi la constitució per silenciar els catalans. El president de la Generalitat té previst convocar la consulta del 9-N en el curs de la setmana entrant

Comentaris 34  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 17 vots )
carregant Carregant

Cardona (ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha refermat el seu compromís de convocar la consulta del 9-N, i ho farà en el curs de la setmana entrant, segons ha dit en l'acte de commemoració del final de la guerra de Successió a Cardona. Mas ha defensat que la consulta s'ha de fer sense "saltar-se els marcs legals" i ha reclamat al govern espanyol que "no utilitzi la Constitució per silenciar la veu del poble de Catalunya". Mas ha replicat a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria -que aquest dissabte li va recordar que és president gràcies a la Constitució- que ell és el 129è president de la Generalitat, una institució que existeix des de "molt abans" que la Constitució. 


El president Mas, amb l'alcalde de Cardona, en l'acte del Tricentenari a Cardona.
El president Mas, amb l'alcalde de Cardona, en l'acte del Tricentenari a Cardona.
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
A l'espera de la convocatòria oficial per la consulta del 9-N i només dos dies després de l'aprovació de la Llei de consultes, Mas ha clos els actes de la commemoració del Tricentenari del 1714 des de Cardona amb el compromís de celebrar la consulta sobre el futur dels catalans com a poble. "La raó democràtica està a favor nostre, però el sentit comú també", ha dit el president.
 
En aquest sentit, ha afegit que el propòsit dels catalans "no només està d'acord amb una llei aprovada pel Parlament, sinó que a més és constitucional i estatutària". Per això ha demanat al govern espanyol que "no utilitzi la Constitució per silenciar la veu del poble de Catalunya, sinó que la utilitzi per permetre la votació, ja que si volen ho poden fer perfectament".
 
Mas ha assenyalat que "no es tracta de saltar-se els marc legals", que, d'altra banda, "és el debat on ens volen portar", sinó que el president proposa utilitzar-los "per poder canalitzar correctament la veu d'un poble que vol parlar i vol ser escoltat". Es tracta d'un repte que Mas ha qualificat de democràtic i a la vegada polític, "que cal resoldre des de la política". Pel cap de l'executiu, això és el que Madrid no vol entendre, "però que haurà d'acabar entenent mentre el poble català es mantingui unit, i les forces polítiques catalanes també, en el seu desig de poder votar". La combinació de "determinació, fermesa, habilitat i astúcia", ha dit el president, portaran el poble català a decidir lliurement el seu futur com a nació.
 
Artur Mas ha assegurat que farà servir la Llei de consultes per convocar la consulta el proper 9-N d'acord amb la pregunta que es va acordar el passat mes de desembre. El president ha assenyalat que es tracta d'una convocatòria que anirà "en sintonia amb el marc legal", "àmpliament acordat i votat per 106 dels 135 diputats al Parlament", amb l'objectiu de saber quina és l'opinió de la població catalana sobre el futur polític del país.
 
Missatges d'amor i odi
 
El president ha destacat que "agraeix" els darrers missatges d'amor que arriben a Catalunya perquè segueixi formant part d'Espanya. Però ha reflexionat que si els comentaris són veritat, i l'estimació i el respecte són sincers, la millor manera de demostrar-ho és" deixar votar el poble quan vol votar".
 
De la mateixa manera s'ha dirigit als comentaris "no tan amables", en referència a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria, -que aquest dissabte li va recordar que és president gràcies a la Constitució-. En aquest sentit, Mas ha replicat que ell és el president número 129 de la Generalitat, una institució originària del segle XIV, concretament de l'any 1359. Per tant, la Generalitat de Catalunya, ha dit, "va néixer molt abans de l'aprovació de qualsevol constitució espanyola".
 
El president ha recordat que la Constitució espanyola de l'any 79 havia de ser un marc de convivència que permetés avançar en el que eren els anhels de les diferents nacions que configuraven l'estat. "Però quan aquell marc que era de tots ara s'utilitza per silenciar la veu d'un poble sencer, aleshores el marc ja no és el mateix", ha ressaltat Mas.
 
Cardona, últim baluard de la Guerra de Successió
 
Durant l'acte de cloenda de la commemoració del Tricentenari del 1714 a Cardona, últim baluard de la Guerra de Successió, Artur Mas ha recollit la flama de la "resistència" que simbòlicament li ha lliurat l'alcalde del municipi. Durant l'entrega, el públic assistent a la col·legiata del castell de Cardona ha cridat al so "d'independència, independència". El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha acompanyat el cap de l'executiu en l'acte. També han assistit a Cardona la presidenta del Parlament, Núria de Gispert i el conseller de la Presidència, Francesc Homs.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#34
Gall Fer fletxa Barcelona
23 de setembre de 2014, 14.08 h

#26 Eren elegits per Les corts Catalanes i a "Lo Rei Compte, li feien jurar les lleis ce les Corts Catalanes i li ho deien així: "Vós que sou menys que nos, si no compliu les nostres lleis que ara jurareu..." i sí no complia... doncs deixava de ser lo Rei Compte.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
23 de setembre de 2014, 13.58 h

NO OS RINDÁIS CATALANES,LUCHAD CON FUERZA POR LA LIBERTAD !!!! VIENEN TIEMPOS DUROS , DE LUCHA CONTRA LA OPRESIÓN , EL ESPAÑOLISMO TIRÁNICO ESTÁ DESEANDO QUE DEJEIS DE LUCHAR POR VUESTROS DERECHOS PARA SOMETEROS AÚN MÁS !!! INDEPENDENCIA O MUERTE !!!! VIVA LA LIBERTAD DE TODOS LOS PUEBLOS SOMETIDOS POR EL ESTADO ESPAÑOL !!! VIVAN LOS PUEBLOS VASCO,CATALÁN,G ALEGO,CANARIO,L EONES,ETC !!! VIVA LA INDEPENDENCIA Y LA LUCHA CONTRA EL INVASOR ESPAÑOL !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
FREEDOM FOR CATALONIA fletxa ...............................
23 de setembre de 2014, 12.48 h

http://www.youtube.com/watch?v=eRdojWem2g0

L'estiu de 2014 milers de persones en més de 100 ciutats arreu del món van formar una V, pel Vot, la Voluntat i la Via democràtica cap a la independència de Catalunya com nou Estat d’Europa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
Gall Fer fletxa Barcelona
22 de setembre de 2014, 12.28 h

#29 Quan la incultura es queda sense arguments es dedica al llenguatge escatològic que no porta en lloc


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
Synera fletxa Barcelona
22 de setembre de 2014, 08.34 h

Que no coneixen la història del seu Estat aquells garrulos? Pobres diables!
Doncs a cantar el xotis Madriz, Madriz, Madiz i a ballar-lo amb boina.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
En el Siglo VII antes de Cristo, Cataluña ya existia (Victor Cucurull dixit) . . . antes Aragoneses Orientales (que hablo en LAPAO) seguiré 500 años más haciendo el imbécil (Juan Salas dixit) fletxa VIVA FELIPA II, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente excluidos de todos los españoles estais todos los catalanes)
22 de setembre de 2014, 07.03 h





#28 No, nene, no, ¡ tranquilízate, coñio! tu no eres el tio más ridículo del mundo, claro que no, faltaria más, anímate, nene, que otros habrá tan ridículos como tu e incluso más.

Por ejenplo: seguro que alguno de los clientes del puticlú nonde trabaja tu madre es mas ridículo que tu.

Tate seguro que sí.





Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
anónimo fletxa castilla
22 de setembre de 2014, 00.18 h

y seguramente el más ridículo


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
APAÑAMELAPELA fletxa Rep.Cat. II*II
22 de setembre de 2014, 00.08 h

#25

Mu vieng disho Encanna
Ere la mejol.
Que mala tu madre que te vendía a lo lejía pol cuatro chavo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Oscar fletxa Badalona
21 de setembre de 2014, 22.51 h

Sobre todo presidentes elegidos democráticamente por el pueblo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
En el Siglo VII antes de Cristo, Cataluña ya existia (Victor Cucurull dixit) . . . antes Aragoneses Orientales (que hablo en LAPAO) seguiré 500 años más haciendo el imbécil (Juan Salas dixit) fletxa VIVA FELIPA II, REY DE ESPAÑA Y DE TODOS LOS ESPAÑOLES (obviamente excluidos de todos los españoles estais todos los catalanes)
21 de setembre de 2014, 22.25 h



#24 Si supieras tu, Pablo, lo que estoy yo acostumbrado a soportar ...

Desde niño, en el puticlub donde trabajaba mamá, me tomaban por el pito del sereno, incluso alguno abusaba de mi ... ¿ya sabes como, no?

Mi vida ha sido un calvario hasta que encontré ese empleo de troll para el PP. Desde entonces todo va mejor, porque al menos pedo comprarme alguna botellas de ANÍS EL MONO.



Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.