directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 21:43 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Montilla intervé avui en una comissió del Senat espanyol per a suplicar la renovació del TC

Ho farà acompanyat de Carod, Saura i Puigcercós · Artur Mas ha declinat ser-hi present

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president de la Generalitat, José Montilla, compareix avui al matí davant la Comissió General de les Comunitats Autònomes del Senat espanyol per a suplicar-hi la renovació dels quatre magistrats del Tribunal Constitucional espanyol (TC) escollits per la cambra alta, un renovació que està bloquejada des de l'any 2007, i defensar una reforma de la Llei Orgànica del TC. Montilla assistirà a la cambra alta acompanyat del vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira i del conseller d'Interior, Joan Saura. El president d'ERC, Joan Puigcercós, també hi serà present, mentre que el president de CiU, Artur Mas, ha declinat assistir-hi. De fet, cap president autonòmic del PP i només tres del PSOE han confirmat la seva presència.
José Montilla, senyera, Estatut
Comparteix
   


Etiquetes
Montilla arriba al Senat en una acció que s'emmarca en el conjunt d'iniciatives que s'estan portant a terme des de Catalunya per defensar l'Estatut, la renovació del Constitucional i de la llei que el regeix. A més dels acords entre tripartit i CiU per l'estratègia a seguir a Madrid després de la resolució aprovada al Parlament, Montilla ja s'ha reunit amb el líder del PP, Mariano Rajoy, el president del Senat, Javier Rojo, la portaveu del PSOE al Senat, Carmela Silva, i els representants de l'Entesa al Senat.

Pel que fa a la reforma de la llei del Constitucional que defensarà Montilla, tripartit i CiU van acordar un text, en el qual destaca el cessament en sis mesos dels magistrats amb el mandat caducat i l'establiment d'una majoria mínima de vuit magistrats per dictar sentència sobre estatuts. A més, s'inhabilitarà l'alt tribunal per emetre sentències interpretatives.

Suport de Puigcercós i Saura
La compareixença de Montilla al Senat ha estat marcada aquests darrers dies per l'encreuament de declaracions entre els líders de les diferents forces polítiques catalanes, que han donat suport o criticat l'estratègia del president del Govern confirmant o negant la seva presència aquest dilluns a Madrid. El líder d'ERC, Joan Puigcercós, anunciava la seva presència a la cambra alta per deixar clar a Madrid 'la unitat catalana', tot i reconèixer el seu 'escepticisme'. 'Quan es tracta de defensar el país, a Madrid cal ser un de sol', afirmava aquest divendres Puigcercós, tot i reconèixer que 'ERC i PSC no estan d'acord en tot'. 'Les discrepàncies les tindrem a casa, però quan es tracta d'anar a Madrid, la gent ens demana unitat i que siguem un sol país', reiterava el líder republicà. També li dóna suport el president d'ICV i conseller d'Interior, Joan Saura.

Mas no acompanya
El líder de CiU, Artur Mas, en canvi, es desmarcava ràpidament i mostrava els seus dubtes que la compareixença de Montilla servís per convèncer el PSOE i deia que no hi aniria a l'acte perquè 'no servirà pel que ha de servir'. Mas assegurava que li semblava bé que Montilla comparegués davant del Senat però recomanava al president de la Generalitat que abans anés 'a la Moncloa a veure Zapatero i convèncer els socialistes perquè donin suport a la majoria dels partits catalans per reformar la llei del TC'. En aquest sentit, el líder de CiU recordava que no es podrà reformar la llei sense el suport del PSOE. Per justificar la seva absència, Mas comentava que, tot i no estar present al Senat, aquest dilluns hi seran tres representants de CiU.

Sense presidents autonòmics del PP
Tampoc hi haurà cap dels presidents autonòmics del PP i només han confirmat la seva assistència tres barons del PSOE: Francesc Antich (Balears), Guillermo Fernández Vara (Extremadura) i Vicente Álvarez Areces (Astúries). El president del PP, Mariano Rajoy, que aquest dissabte va assistir a l'Aplec del Caragol de Lleida, recordava que 'no sempre quan hi va un president hi van tots els presidents' de comunitats autònomes. Així mateix, Rajoy manifestava que el Tribunal Constitucional ja no pot tardar més en dictar la sentència sobre l'Estatut i que 'això no és acceptable'.

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, sí que assistirà al Senat aquest dilluns i es reunirà amb els consellers de comunitats autònomes governades pel PP. La reunió, que se celebrarà de bon matí, servirà per 'unificar' posicions al respecte la situació actual dels magistrats del TC, així com per marcar les línies fonamentals de l'argumentació del PP en aquesta qüestió. Està previst que Sánchez-Camacho tanqui el torn d'intervencions dels grups parlamentaris a la sessió de la tarda.

Intervenció en català
La Comissió General de les Comunitats Autònomes, presidida pel socialista Joan Lerma, està formada pels presidents autonòmics i representants del govern espanyol, i és l'únic òrgan del Senat on es permet que totes les intervencions es facin en les llengües cooficials. Montilla farà la seva intervenció en català, i també hi podran prendre la paraula els altres membres que ho desitgin.

La renovació dels quatre membres del TC escollits pel Senat està bloquejada des del 2007, quan les CCAA del PP van presentar dos únics candidats: l'expresident del Tribunal Suprem i del CGPJ Francisco Hernando, i l'exportaveu del CGPJ Enrique López.Els socialistes els rebutgen argumentant que es tracta de dos perfils massa escorats a la dreta, i el PP es nega a proposar uns altres noms que puguin obtenir el suport de les tres cinquenes parts de la cambra necessàries per a la seva elecció.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
Jordi fletxa Barcelona
24 de maig de 2010, 22.52 h

Aquest ximple ha d'anar a fer el ridícul per suplicar que canvïin la compisició d'un tribunal il·legítim i incompetent, per poder aprovar una cosa que ja ningú no vol?
Que gran aquest home


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
24 de maig de 2010, 17.32 h

Com gairebé sempre el diccionari és de gran ajuda per qualificar situacions, aquí tenim per exemple la frase feta:

"fer el paperina"

http://ec.grec.net/lexicx.jsp?GECART=0099415
3 fer el paperina col·loq Estar en una situació poc lluïda, fer el ridícul.

aquest sol ser el comportament standard dels que suposadament són liders polítics, especialment quan són a la capital imperial-cosmopili


Valora aquest comentari:   votar positiu 26   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
24 de maig de 2010, 16.57 h

No entenc per que aquests dependentistes tenen tanta necessitat de l'estatut. Per saquejar la colònia catalana, al seu amo no l'hi cal cap més text que no sigui la seva constitució espanyola.
Potser és per que sense l'estatut no poden justificar la seva existència... pobres dependentistes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
INEM?? fletxa aviat regenerada i alliberada
24 de maig de 2010, 15.08 h

Collons els d´erc,treballen i tot!! vinguè cap a madrid que i falta gent,no sigui que els espanyols siguin els culpables de tot,i tenen d´anar els catalans del tripartit per pactar la continua dependencia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 25   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
ARA LAPORTA fletxa Barcelona
24 de maig de 2010, 11.40 h

Ni Estatut, ni Tripartit, ni CIU, Reagrupament liderat per Laporta i cap a la independència.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
ARA, ERC fletxa Granollers
24 de maig de 2010, 10.57 h

Prou ESTATUTS, ara INDEPENDÈNCIA i cap un ESTAT PROPI dins de la UE.


Valora aquest comentari:   votar positiu 20   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Mengano fletxa Barcelona
24 de maig de 2010, 09.57 h

Mentres no abolíssim la constitució castellana a Catalunya hem de defensar l`estatutet. El Mas, com tots els convergents, viu instal.lat en la por i la covardia, com sempre s' amaguen i no donen la cara. ("total, no n'hi ha per a tant, independentment de que Catalunya sigui un estat independent o no, jo sempre tindré el meu hotelet de Pineda de Mar fins a la bandera", deuen pensar els convergents burgesets, "aquests catalanets de classe baixa independentista no saben que si ens independitzem ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
24 de maig de 2010, 08.34 h

Aquí l'importa cap TC o cap estatutet?

I a sobra van a suplicar?

Visca la Constitució Catalana!
Visca la llibertat!
Visca Catalunya Estat!


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Marcel fletxa Barcelona
24 de maig de 2010, 07.11 h

Hauríem de deixar de fer el ridícul. Als catalans, a una majoria dels catalans, aquest Estatutet ja no ens serveix de res. Necessitem un Estat per lluitar contra la crisi amb els nostres recursos: perabonspatricis.blogspot.com


Valora aquest comentari:   votar positiu 20   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.