directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 11:40 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Àlex Moga: “una bona relació amb l'Aran "serà un exemple de referència per a tota Europa"

L’alcalde de Vielha ha explicat que la nova llei de l'Aran ha de significar progrés social, econòmic i d'identitat per no crear frustració entre els aranesos

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- L'alcalde de Vielha e Mijaran, Àlex Moga, ha afirmat que "si les institucions catalanes protegeixen les minories del país, les potencien i les fomenten, Catalunya pot esdevenir un espai únic de referència al continent europeu". Ha insistit que la clau està en aquesta nova llei de l'Aran que s'està debatent a la cambra catalana, "una llei que ha de representar un progrés respecte de la del 1990 en els aspectes social, econòmic i d'identitat per tal de no frustrar la gent del territori". Moga ha afegit que "Catalunya hauria d'exportar aquesta realitat catalana-occitana de la Vall d'Aran a la resta del continent com un exemple clar de relacions transfrontereres".
L'alcalde de Vielha Àlex Moga
L'alcalde de Vielha Àlex Moga
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
“L'Aran té signes culturals, econòmics, lingüístics i institucionals molt diferenciats".

Moga ha començat la seva compareixença defensant la primera Llei d'Aran del 1990 dient que "va significar un gran pas en benefici dels drets i llibertats del poble aranès". Ha posat com a exemple que avui en dia el Conselh Generau gestiona la sanitat del territori i presta serveis de manera més propera i efectiva gràcies a aquesta primera regulació. Tot i això ha dit que és important que es compleixi el mandat estatutari i que s'aprovi la proposició de llei del Règim Especial d'Aran que s'està debatent "per tal de no crear frustració entre els ciutadans aranesos".

L'alcalde de Vielha e Mijaran ha reconegut que "hi ha una clara intenció política d'aprovar aquesta llei perquè l'Aran té signes culturals, econòmics, lingüístics i institucionals molt diferenciats". És per això, ha dit, que aquesta nova llei ha de ser un progrés en tots els sentits. Ha demanat que la llei es tradueixi en "un millor estat de benestar amb més polítiques de salut i educació per la població". Respecte a l'economia, Moga ha dit que "és indispensable que hi hagi més innovació, tecnologia i infraestructures que permetin fer ús del patrimoni nacional".

Finalment, l'alcalde ha acabat dient que cal "promoure la identitat nacional perquè perduri en el temps". A canvi, ha explicat que aquests nous conceptes i millores "incrementaran la qualitat democràtica de la Vall d'Aran perquè es faran polítiques de proximitat més sensibles amb la realitat del territori".
 
 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
dsffd fletxa ghsadrfda
26 de setembre de 2014, 18.26 h

Hem de tractar a la Val d'Aran tal i com voldríem que ens tractessin a nosaltres.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
26 de setembre de 2014, 17.01 h

Arán ha tingut molta sort. Si hagués depengut d´Aragó, a hores d´ara no es sentiria parlar en aranès ni un trist Bon dia.
Enhorabona a l´Arán i a l´aranès. SÏ + SÏ.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
26 de setembre de 2014, 17.01 h

Arán ha tingut molta sort. Si hagués depengut d´Aragó, a hores d´ara no es sentiria parlar en aranès ni un trist Bon dia.
Enhorabona a l´Arán i a l´aranès. SÏ + SÏ.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
José Lito fletxa Madrid
26 de setembre de 2014, 15.47 h



#4 Manuelo Cabezón Berzotas(= Miguel Romualdoo, la Gallineta Asustadiza) aquí la única imposición que hay es la prohibición de meterte a ti a vivir con los cerdos de una granja, dándote pienso de cerdo una vez al dia y al final convirtiéndote en jamón de la peor calidaz!

Escòria eres y escorias seràs toda tu vida.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
26 de setembre de 2014, 11.19 h

#1 Pavo, deja a las sociedades libres y no intentes imponer como hacéis en el seno de Cataluña los impositores como tú y a los que votas. Si la realidad sociolingüística del Valle de Arán es esa, lo normal es que sea así. La realidad es la realidad. En la comunidad Valenciana, hay lugares del interior de la provincia de Valencia que no se habla el valenciano. Pues allí todo está en castellano. En el resto de la provincia todo está bilingüe, en valenciano y en castellano. Como debe se... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
26 de setembre de 2014, 11.03 h

Comunicado de la Resistencia :


Ante la espectacular respuesta dada por el Pueblo Catalán a las convocatorias hechas por las distintas organizaciones que luchan por el Derecho a Decidir con motivo de la Diada Nacional de Catalunya, queremos , desde nuestra organización resistencial, dar la mayor enhorabuena y felicitación a todas las fuerzas políticas,sociales,y culturales que han hecho posible estas masivas concentraciones de ciudadanos para expresar su deseo de lograr mediante la consult... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
26 de setembre de 2014, 10.55 h

Amb l'Aran ens hi entendrem a la perfecció. Som veïns respectarem l'aranès. Serà un exemple per el qui volem una Europa de nacions lliures.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
TON fletxa OLOT
26 de setembre de 2014, 10.29 h

Aquest estiu vaig estar per la Val d'Aran, concretament vàrem fer nit a Arties i tan les cartes i tarifes de preus de restaurants i hotels, com a les retolacions de les senyals de trànsit local estava tot escrit en castellà. L'aranès i, no cal dir-ho, el català, brillaven per la seva absència!. El que fa el turisme espanyol...Ja s'ho faran i ells que decideixin on volen ser.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.