directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 08:52 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els ciutadans podran votar anticipadament en la consulta del #9N2014 entre el 20 i el 25 d'octubre

Aquest és un dels articles del decret de convocatòria que ha signat Mas passades les 10.30 hores. Absència incomprensible d’ICV-EUiA

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- Els ciutadans podran votar anticipadament en la consulta del 9 de novembre entre el 20 i el 25 d'octubre, segons un dels articles del decret de convocatòria que ha signat el president de la Generalitat, Artur Mas, passades les 10.30 hores. Aquesta és la modalitat de vot anomenada "per dipòsit", que suma a la presencial. El secretari del Govern, Jordi Baiget, ha estat l'encarregat de fer lectura del decret, que també inclou la crida a participar en la consulta els majors de 16 el dia de la votació presencial i que tinguin la condició política de catalans. Mas ha signat el decret envoltat del seu Govern, de la presidenta del Parlament i la mesa i dels representants de CiU, ERC i CUP. 
La Web institucional de la campanya #9N2014
La Web institucional de la campanya #9N2014



Comparteix
   


Documents relacionats

Etiquetes
La Llei de consultes entra en vigor després de ser publicada en el Diari Oficial de la Generalitat. L'edició d'aquest dissabte ja inclou la normativa a l'espera que Mas signi el decret

La Llei de consultes ja ha entrat en vigor després de ser publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). L'edició d'aquest dissabte ja inclou la normativa a l'espera que el president de la Generalitat, Artur Mas, signi el decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre. L'edició només inclou una única disposició del Departament de Presidència amb aquest enunciat: "Llei 10/2014, del 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d'altres formes de participació ciutadana". Es tracta d'una publicació extraordinària, ja que ordinàriament el DOGC es publica de dilluns a divendres no festius.

El decret de convocatòria de sis pàgines estableix que la Generalitat té atribuïda la competència exclusiva en matèria de consultes populars i que en compliment d'aquest marc jurídic el Parlament ha aprovat per àmplia majoria la llei de consultes no referendàries i d'altres formes de participació ciutadana. I cita el títol II de la llei que diu que "les autoritats competents de la Generalitat podran cridar els catalans perquè manifestin llur opinió mitjançant votació sobre una determinada actuació, decisió o política pública del seu àmbit competencial".
 
Segons el text del decret, entre els afers o matèries que poden ser consultats en una convocatòria a tot el territori de Catalunya s'hi troben els "d'especial rellevància col·lectiva per al país". I en aquest punt cita els articles 87 i 166 de la Constitució i l'article 61 de l'Estatut per defensar que la Generalitat té "la potestat d'exercir la iniciativa formal davant de les institucions de l'Estat".
 
El decret també fa referència a la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament el passat 23 de gener del 2013 que va expressar "la voluntat política d'iniciar el procés per tal que els ciutadans de Catalunya poguessin exercir el dret a decidir el futur polític de Catalunya, atenen als principis de legitimitat democràtica, pluralisme i legalitat".
 
En la part de l'articulat del decret, s'estableixen set articles. El primer decreta la convocatòria de la consulta sobre el futur polític de Catalunya que tindrà lloc el 9 de novembre de 2014. En el segon article es fixa que l'objecte de la consulta és "conèixer l'opinió de les persones cridades a participar sobre el futur polític de Catalunya amb la finalitat que la Generalitat pugui exercir amb ple coneixement de causa la iniciativa legal, política i institucional que li correspon".
 
Seguidament, en l'article 3 es concreta el contingut de la pregunta que consta de dos apartats. En l'apartat 'a' es pregunta: "Vol que Catalunya esdevingui un Estat?" i es donen dues opcions de resposta: 'sí o no'. Únicament si s'ha respost afirmativament en el primer apartat es pot respondre la pregunta de la lletra 'b': "Vol que aquest estat sigui independent?".
 
L'article 4 del decret fa referència a les persones que són cridades a participar. Es tracta dels ciutadans que siguin majors de 16 anys el dia d la votació presencial. En el cas dels catalans residents a l'estranger han d'estar prèviament inscrits en el registre de catalans i catalanes residents a l'exterior. Els nacionals d'estats membres de la Unió Europea han d'acreditar un any de residència continuada immediatament anterior a la convocatòria de la consulta i els nacionals de tercers estats hauran d'acreditar residència legal durant tres anys. En aquests dos casos, han de manifestar la seva voluntat de participar en la consulta.
 
Les modalitats i període de votació estan establerts en l'article 5. A més de la votació presencial del 9 de novembre es fixa un període de votació anticipada entre el 20 i el 25 d'octubre, ambdós inclosos, en una modalitat que anomena "per dipòsit".
 
Finalment, l'article 6 diu que les organitzacions interessades a formar part el procés de la consulta poden presentar la seva sol·licitud davant la Comissió de Control fins al 13 d'octubre.
 
Les regles específiques de la consulta s'inclouen com a annex I i la memòria econòmica com a annex II. En últim terme, el decret consta d'una disposició final que estableix que el decret entra en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
 
Fotografies amb els mòbils d'un moment històric

 
En l'acte solemne de signatura del decret que s'ha celebrat al Saló Verge de Montserrat del Palau de la Generaliat, Mas ha estat acompanyat de tots els consellers i membres del Govern, de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i diversos integrants de la Mesa com els vicepresidents, Anna Simó i Josep Corominas, el secretari segon, Josep Rull.
 
A més de la vessant més institucional, també hi ha assistit alguns dels líders parlamentaris, com el president d'ERC, Oriol Junqueras, la portaveu d'ERC al Parlament, Marta Rovira, el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, i el portaveu parlamentari de la CUP, David Fernández.
 
També hi ha estat presents el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, i el president del Consell Assessor de Transició Nacional (CATN), Carles Viver Pi-Sunyer.
 
En el moment de la signatura s'han pogut veure algunes cares visiblement emocionades com la republicana Anna Simó, i tant el president de la Generalitat com els assistents han protagonitzat un llarg aplaudiment. Finalment, l'esposa del president, Helena Rakosnik, ha abraçat Mas.
 
Una vegada ha acabat l'acte de la signatura del president de la Generalitat, alguns dels assistents com el conseller de Justícia, Germà Gordó, han aprofitat per fer una fotografia amb el telèfon mòbil del decret firmat, encara amb la ploma amb què Mas ha firmat al costat del document . I fins i tot s'han vist escenes com el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el president de CiU al Parlament, Jordi Turull, fotografiant-se amb el decret per guardar la imatge de record. 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
Rossend fletxa La Palma de Cervelló
28 de setembre de 2014, 22.35 h

#1 Potser aquell dia feien Tarzan a TV3. Jo se que l'Alicia Sanchez Camacho es va quedar a casa per gaudir del paper de sa bessona Xita.,


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
28 de setembre de 2014, 20.05 h

http://clistenes.files.wordpress.com/2010/04/sacro-imperio-romano-germano1.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=v_JaYsKnQFI


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
28 de setembre de 2014, 12.05 h

-la gent de més de setze anys / tothom de més de setze anys / els ciutadans de més de setze anys.
No "els majors de 16"


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Internacionalitzem i guanyem fletxa Sí i Sí ..........................
27 de setembre de 2014, 21.14 h

https://www.youtube.com/watch?v=Dfzd1aw7Rlc

Why Catalonia wants to be independent from Spain? Per què Catalunya vol independitzar-se d´espanya? Expliquem-nos al món i Guanyem el suport de l´opinió pública internacional. De nosaltres dep÷en que Catalunya se salvi o desaparegui per sempre com a poble.

SOLS EL POBLE SALVA AL POBLE Sí i Sí


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Isabel fletxa Santa Eulàlia
27 de setembre de 2014, 20.01 h

No sabía jo que l'apropiació d'un país INDEPENDENT, per la força de les armes i repartin a tort i a dret el pais en questió s'en digui LEGALMENTE CONSTITUIDO.
S'ES APAÑOL QUAN NO ES POT SER RES MÉS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
27 de setembre de 2014, 17.27 h

Comunicado de la Resistencia :

En la mañana de hoy, día 27 de septiembre de 2014, hemos asistido al acto histórico de la firma del decreto de convocatoria para la Consulta del 9 de Noviembre en Catalunya, por la cual el Pueblo Catalán está llamado a las urnas para decidir su futuro político.

Desde la Resistencia Antiespañola queremos manifestar nuestro mayor entusiasmo ante este paso importante, decisivo, en el Proceso de Construcción Nacional, que ha sido consecuencia de la necesaria... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Dr. Benway fletxa República Catalana ||*||
27 de setembre de 2014, 17.02 h

#1 Es posible que un estado tenga un presidente del gobierno tan deficiente mental que no sepa ni como se llama el rey que ha robado, digo reinado durante 39 años? Si, Ejjjsssflaaatsñññiiiiaaaaa!


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Joan fletxa Calafell
27 de setembre de 2014, 16.17 h

#1
Electores en Cataluña para las autonómicas del 2012 : 5.343.091

Votos de PP: 471.197
Ciutadans: 274.925
UPyD: 14.552

TOTAL VOTOS PARTIDOS UNIONISTAS : 760.674.

760.674 VOTOS UNIONISTAS MENOS 5.343.091 ELECTORES IGUAL A.................... 4.582.417
VOTANTES QUE NO APOYAN ESTA SINRAZÓN DEL UNIONISMO.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Miquel fletxa Cubelles
27 de setembre de 2014, 13.24 h

Votem quan votem no ens queda més remei que optar pel SI-SI. Ja està bé de les presses de pél i els atacs injustificats de l'estat espanyol contra el poble català .


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
27 de setembre de 2014, 12.51 h

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.