directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 00:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Artur Mas: “Avui és un gran dia per a Catalunya” #EstemConvocats9N

El president ha llençat després un missatge a la ciutadania en català, i un missatge a tot el poble espanyol en castellà i al món, en anglès.

Comentaris 31  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

Oriol Jordan (@Suguet).- A dos quarts i cinc minuts d’onze, el cent vint-i-novè president de la Generalitat, Artur Mas, ha signat el decret de convocatòria que crida els catalans a les urnes el proper nou de novembre, tot just d’aquí a 42 dies. La base legal és la Llei de Consultes de Catalunya aprovada divendres passat, i s’han previst dues modalitats de vot: el presencial i el vot en dipòsit. Activada la web institucional de la campanya del #9N2014 #EstemConvocats9N
mas signant el decret
mas signant el decret



Comparteix
   


Etiquetes
Deu segons per a la Història 

Artur Mas ha protagonitzat probablement el moment més important i més breu de la Història de Catalunya quan passaven dos quarts i cinc minuts d’onze i s’asseia a la cadira del Saló de la Mare de Déu de Montserrat, al Palau de la Generalitat, per signar el Decret de convocatòria número 129/2014 corresponent a la consulta del 9 de novembre. Amb la signatura d’aquest, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha convocat oficialment una consulta de caràcter no referendari per a consultar els catalans sobre el futur del país, en virtut de la Llei de Consultes de Catalunya aprovada divendres passat.

El secretari del Govern, Jordi Baiget ha llegit el decret de convocatòria de la consulta, en un saló on hi havia presents tots els consellers del Govern, als quals Mas ha donat la mà un per un a la seva arribada, i els líders de les forces que havien pactat data i pregunta el passat desembre: Oriol Junqueras (ERC), Jordi Turull (CiU), David Fernández (CUP), i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, entre d’altres. Tots excepte Iniciativa per Catalunya, que dijous va declinar la invitació.

La solemnitat de l’acte ha estat màxima

Al balcó del Palau de la Generalitat hi havia la senyera i el domàs, que només es col·loca en ocasions especials. A l’interior del Saló de la Mare de Déu de Montserrat hi havia una Senyera del 1982 elaborada artesanalment a Mallorca, amb un màstil i un peu dissenyat per l’arquitecte Subirachs. A l’exterior, una plaça Sant Jaume plena d’estelades esperant que la convocatòria es materialitzés oficialment.

El decret ha esdevingut automàticament, una peça de museu. El president de la Generalitat, acompanyat per Oriol Junqueras i Núria de Gispert, han baixat després a la plaça de Sant Jaume a saludar la munió de ciutadans que s’han concentrat amb crits d’independència per celebrar la signatura oficial. L’ANC i Òmnium han instal·lat un compte enrere que a partir d’ara i durant els propers 42 dies es podrà veure des d’un dels balcons  de la plaça de Sant Jaume.

Crida del president a respectar la voluntat de Catalunya

Posteriorment a la signatura del decret, el president Mas ha adreçat un missatge molt clar a la ciutadania en català, castellà i anglès. Mas ha detallat breument els quatre aspectes en base als quals se sustenta la consulta que acaba de convocar oficialment: les àmplies majories socials que en les darreres eleccions de novembre de 2012 van apostar per configurar un Parlament a favor del dret a decidir; el consens polític que reconeix Catalunya com a Nació, i la unitat política per pactar data, pregunta i marcs legals; la voluntat des del minut zero del Govern de la Generalitat d’arribar a un acord amb l’Estat espanyol, una voluntat que es mantindrà fins el darrer instant; i el respecte als marcs legals. El president Mas ha volgut remarcar que la Llei de Consultes Catalana respon a competències exclusives catalanes i és una llei plenament constitucional.

“Sóc el president número 129 de la Generalitat de Catalunya, una institució creada el 1359”. Mas ha fet una apel·lació als orígens i la llarga Història de Catalunya, i s’ha mostrat contundent a l’hora d’afirmar que “només les imposicions externes han provocat la suspensió de l’autogovern català”. El president s’ha refermat en la voluntat de decidir per seguir exercint l’autogovern, “tal i com hem fet durant set segles”. Com diria Francesc Macià, Mas s’ha fet digne de la voluntat de Catalunya.

Mas adreça un missatge al poble d’Espanya i a la Unió Europea

En una compareixença molt ben preparada, Artur Mas ha dedicat unes paraules en castellà al poble d’Espanya. “A nadie le puede asustar que Cataluña exprese su opinión con un voto”. “Cataluña quiere hablar, quiere ser escuchada para construir un futuro mejor”. Tot seguit ha adreçat un missatge similar en anglès per als mitjans internacionals i els membres de la Unió Europea, que segueixen guardant silenci. Això ha provocat que alguns mitjans com la BBC ja s’hagin començat a fer ressò de la convocatòria oficial.

Iniciativa no ha assistit a la invitació del president

El líder d’ICV, Joan Herrera ja va advertir el passat dijous en una entrevista al programa dirigit per Ariadna Oltra, “.Cat” que no pensava assistir a l’acte de signatura del decret oficial de convocatòria. “és un acte de govern”. La decisió va generar una forta controvèrsia a les xarxes socials durant la jornada d’ahir divendres, i en una confrontació amb l’actitud de la Candidatura d’Unitat Popular que sí que ha entès la importància del moment, i la importància de la fotografia, com també recordava Oriol Junqueras (ERC).
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#31
BEJOTA fletxa bcn
29 de setembre de 2014, 17.22 h

ELECCIONS EUROPEES. Els 1.401.421 vots que van aconseguir ERC, CiU i ICV en són pocs en relació amb els 5.317.789 catalans cridats a les urnes. Tot just un 26% del cos electoral. "De cara a Europa, això no és força suficient", apunta. "Encara han d'aparèixer un milió de vots independentistes més",


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
APAÑAMELAPELA fletxa Rep.Cat. II*II
28 de setembre de 2014, 12.16 h

#28


No t'el creguis,aquest es l'Aragoneses amb un dels seus tants nicks falsos.
Es d'aquells que odia Catalunya com a bon feixista que es i que només critica
els casos d'aqui,i òbvia i ignora els mil-lers de casos d'Escanya.
Tu tranquila la VICTÒRIA es nostre.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
28 de setembre de 2014, 12.03 h

Es diu "seia a la cadira".
No "s'asseia"


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
AGNES fletxa BCN
28 de setembre de 2014, 11.34 h

#9 Realment ets de Olot ! Em costa creurou , per que a Olot está ple de gent assenyada i esperit verdaderament catalá. I com diuan ells, la mainada volan que creixi sense contaminació feixiste.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
PEP fletxa SANT PERE DE RIUDEBITLLES
28 de setembre de 2014, 09.45 h

#9 GRÀCIES PER NO TRADUIRTE EL NOM, UN A DE SER CONSEQUENT AMB EL QUE ES I A ON PERTANY.
ES IMPORTANT SABER QUI SOM I, QUANS SOM I A ON SOM.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
maria fletxa bcn
28 de setembre de 2014, 09.27 h

GRACIES PRESIDENT MAS!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Dr. Benway fletxa República Catalana ||*||
28 de setembre de 2014, 08.10 h

#16 Demostrado: Los españoles rebuznan como asnos e insultan como verduleras histèricas lo que no pueden argumentar como personas.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
El món ho ha de sabr fletxa Catalans want to vote .............
27 de setembre de 2014, 23.36 h

https://www.youtube.com/watch?v=qBJ37BOX9t4&feature=youtu.be

"The voices of the V" issued by TV3 report on the demonstration held in Barcelona on September 11 to demand the right to hold a referendum on independence.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Enric fletxa L'Hospitalet de Llobregat
27 de setembre de 2014, 21.45 h

Molt bé President, heu fet allò què la societat de Catalunya exigeix i espera de la democràcia. Tot per el millor futur que ens mereixem, fugin de l'apocalipsi econòmic espanyol dels propers mesos (atenció a les accions i als diners bancaris)


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Josep M fletxa Bellpuig
27 de setembre de 2014, 20.09 h

#9 Patètic, però diria mes, no ets mes que un mor de gana que viu aquí del cuento, n’estic segur, segurament cobrant la pensió no contributiva, no sigui que hagis de treballar


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.