directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 00:30 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

CiU, ERC i la CUP insten el Govern a planificar estructures d’estat

ICV-EUiA s’absté i PSC, PPC i C's rebutgen donar suport a una moció que també preveu preparar la hisenda publica, les relacions internacionals i la gestió d'infraestructures

Comentaris 12  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- El ple del Parlament ha aprovat, amb el vot favorable de CiU, ERC i la CUP, instar al Govern de la Generalitat a que vagi "planificant" moltes d'aquelles estructures d'estat que serien necessàries si Catalunya volgués ser un país independent. Així, es fa referència a iniciar tràmits per crear els organismes i planificar els mecanismes de traspàs de competències de l'Estat a la Generalitat en matèries tan diverses com la seguretat ciutadana, la política monetària, la garantia de les pensions i la seguretat social, o la infraestructura i plantilla del món de la justícia. PSC, PPC i Ciutadans han votat en contra i han mostrat el seu rebuig absolut a la iniciativa. ICV-EUiA s'ha abstingut.

Comparteix
   


Etiquetes
etiqueta CiU, CUP, ERC, ICV
Sense estructures d’estat no és creïble el procés

La moció aprovada demana "planificar i impulsar la creació de les estructures d'estat i elaborar-ne els corresponents projectes executius, legislatius i operatius en l'àmbit de la hisenda pública i l'administració econòmica i tributària". Per fer-ho, es deixa clar que cal "la reestructuració i dotació de recursos de l'Agència Tributària de Catalunya per tal d'assumir plenament les competències de recaptació executiva avui encomanades a l'Estat, així com, en una frase posterior, la plena aplicació de la totalitat dels impostos satisfets a Catalunya" i "la integració funcional i tecnològica i la coordinació, en el marc de Tributs de Catalunya, entre les diferents administracions tributàries que operen a Catalunya i que hi tenen la seu principal".

En aquest mateix àmbit es demana també preparar "la transferència de competències i mitjans humans i econòmics assignats actualment a l'Agència Estatal de l'Administració Tributària, i la transició en les relacions jurídiques tributàries entre l'Estat espanyol i el nou estat independent".

En la mateixa moció es convida també a planificar les estructures "en l'àmbit de la seguretat social" i "el sistema de pensions". "L'acompliment de funcions de la seguretat social durant la transició i a partir de la constitució del nou estat, si aquesta és la voluntat de la ciutadania", i la "garantia de la percepció de les pensions i de les altres prestacions", són alguns dels aspectes que es reclamen en aquets punt.

En altre ordre de coses, també es reclama al Govern que prepari els projectes executius i legislatius en l'àmbit de l'Administració de justícia, per poder "establir un sistema provisional de govern del poder judicial durant l'etapa de transició per tal de garantir la continuïtat de l'Administració" i poder "preveure la transferència de funcions jurisdiccionals entre les instàncies actuals i les del nou estat independent, si aquest és el cas". En aquest sentit, també s'insta a l'executiu a preveure com farà "la cobertura dels recursos humans (jutges, magistrats, fiscals, secretaris judicials, gestors, tramitadors i personal d'auxili judicial, així com els metges forenses)i materials (funcionals, així com els registres i arxius) per a l'Administració de justícia".
 
En l'àmbit de els infraestructures, es demana també en aquesta moció "preveure la gestió posterior, en cas que s'opti per la constitució d'un estat independent, sobre les infraestructures de Catalunya que actualment són titularitat de l'Estat espanyol".
 
En matèria de seguretat ciutadana, el text aprovat reclama al Govern fer totes les gestions per "garantir la seguretat pública de Catalunya en el procés de transició nacional", i, en el cas que l'opció resultant de la consulta fos la creació d'un nou estat independent, "planificar el procés de transferència de competències de l'Estat espanyol cap al nou estat independent, completant els aspectes de seguretat interna que actualment porten a terme els cossos i forces de seguretat de l'Estat espanyol com els aspectes de seguretat externa propis d'un estat".
 
La moció també reclama que el Govern abordi la política econòmica que s'hauria de posar en marxa en una Catalunya independent. Sense fer cap referència a si seria dins o fora de l'euro, el text insta a l'executiu preparar "la continuïtat de les relacions financeres i l'estabilitat del sistema financer en el procés de transició nacional" i "la creació dels organismes propis d'un estat en l'àmbit de política monetària i mercat de valors". També inclou que es pugui garantir "la coordinació amb els organismes supraestatals pel que fa a la política monetària i supervisió del sistema financer, així com la successió en els tractats internacionals signats per l'estat espanyol".
 
Preparar les estructures per a les relacions exteriors, per a la gestió de la política energètica i també en el de les telecomunicacions.
 
En el torn d'intervencions dels partits per posicionar-se, PSC, PPC i C's han estat especialment bel·ligerants en anunciar el seu vot en contra de la moció. El socialista Maurici Lucena ha criticat que ERC, impulsora de la moció, mantingui "encara que se celebrarà una consulta, però saben que no se podrà celebrar", i que a la moció "es diu que el Govern i el Parlament han de començar a fer el que els ciutadans no han pogut decidir a les urnes". "Es pressuposa un resultat d'una consulta que no s'ha fet. No és una moció pulcra democràticament, decideixen el que el poble no ha decidit encara", ha dit.

Els unionistes tornen a perdre els papers

En un sentit semblant s'ha expressat la diputada del PPC, Eva García, tot i que ha estat més virulenta en qualificar el text d'ERC "d'imfumable". "La moció desprèn olor a rebel·lia, desobediència, agitació". "En quin mon viuen? Vostès ja viuen en Ítaca, però els catalans normals viuen a Catalunya", ha dit.
 
La diputada de Ciutadans Carina Mejías ha considerat la moció com "un atemptat contra l'estat de dret, fan una usurpació de la democràcia". "Vostès ja han decidit que els catalans volen un estat independent, això trepitja el principi de legalitat", ha criticat.
 
ICV-EUiA segueix entre la puta i la Ramoneta
En un punt de la indefinició s'ha situat Jaume Bosch, diputat d'ICV-EUiA, que s'ha limitat a criticar la moció "pel moment" escollit i per "no tenir clar" si beneficia al procés en el moment que està, amb el 9-N en l'aire. A més, ha considerat que tot i que el text diu que tot es diu "sense prejutjar el resultat" de la consulta, el diputat creu que "el prejutgen com si hagués sortit un si-si". "Esperem a que el poble hagi votat", ha demanat ICV-EUiA, que ha aconseguit incloure un nou punt a la moció on es garanteix que el Parlament "respectarà" el resultat del 9-N sigui el que sigui. Aquest punt, l'han votat a favor CiU, ERC, ICV-EUiA, i la CUP, i el PSC s'ha abstingut.
 
Pere Aragonès, (ERC), Lluís Corominas (CiU) i Quim Arrufat (CUP), han anunciat el vot favorable des seus partits en considerar que és "normal" que es preparin les estructures d'estat per si Catalunya decideix ser independent. Arrufat, però, ha criticat que "es banalitza" la qüestió en presentar-ho com una moció i ha retret al Govern que "no s'hagi avançat gens" en aquelles estructures que estaven anunciades ja.
 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#12
qweqqwd fletxa dfgasdf
7 d'octubre de 2014, 18.15 h

La diputada de Ciutadans Carina Mejías ha considerat la moció com "un atemptat contra l'estat de dret, fan una usurpació de la democràcia". "Vostès ja han decidit que els catalans volen un estat independent, això trepitja el principi de legalitat", ha criticat.--------------------------> EN TOT CAS EL QUE ÉS UNA ATEMPTAT CONTRA L'ESTAT DE DRET ES NO DEIXAR VOTAR ALS CIUTADANS. TENINT EN COMPTE QUE ELS CIUTADANS NO PODEN VOTAR DIRECTAMENT SI VOLEN O NO SER INDEPENDENTS LA MILLOR ESTIMACI... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
JOSE DE CARDEDEU fletxa VALLES ORIENTAL
3 d'octubre de 2014, 14.52 h

NO Volgueu corra tan , encara cal saber si els Catalans i Catalanes Votaran el dia 9 DE NOVEMBRE DEL 2014 ... Aixo es volguer fer la casa desde la taulada i cal fer-la tocan a terra desde baix .. NO Malgasteu tems i diners en mes tonterias cal asegurar que votaren NO VAL ENGANYAR ALS CATALANS I CATALANES ..C.I.U. Son molt bons ala hora de ENGANYAR-NOS


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
3 d'octubre de 2014, 11.14 h

los partidos psoe-pp están intentando que todo se vaya al garete, han empezado por sabotear la consulta, pero no pararán, están echando mierda desde sus medios políticos afines para que acusen de corrupción a todos los dirigentes catalanes, y así desprestigiar al proceso de construcción nacional, y ahora se están frotando las manos con la idea de que Mas y Junqueras acaben peleados si no se ponen de acuerdo sobre si seguir el procedimiento hacia la consulta.

Espero que los políticos c... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
En el Siglo LVII antes de Cristo, Cataluña ya existia (ego ipse dixi) . . . Aragoneses seguirá 500 años más haciendo el imbécil (Juan Salas dixit) fletxa VIVA FELIPE II, REY DE LAS XIMPAMPES Y DE TODOS LOS CASPAÑOLES (obviamente excluidos de todos los caspañoles estais todos los catalanes)
3 d'octubre de 2014, 07.52 h




Entre las estrusturas de estao que tiene que planificar la Cheneralitá, que se orbide de la Central de Promosion de la Corrupsion, porque si no se fomenta la corrusion, el estao esPPañol quedará con el culo al aire por comparasion a Catalunya, y eso seria disno de malos besinos.


(Aclarasion: un besino no es un beso pequeñino, sinó el tio que vive en el piso de al lao)





Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Synera fletxa Barcelona
3 d'octubre de 2014, 05.32 h

LA FARSA S'HA ACABAT

Com a Russia, Rumania, la Xina i tants d'altres Estats, quan van caure les dictadures del Comunisme, van fer veure que tot cambiava per seguir els mateixos: el nomenklator.
L'Estat espanyol es travestí. Uns, cap al PSOE, altres, cap al PP, imprescindible per seguir governant la finca al seu gust i mantenir les prebendes: ministeris i alts funcionaris alternant l'estat l'administració amb les empreses i institucions públiques (Aenes, Renfes, Ibèries, Telefòniques, Caja... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Synera fletxa Barcelona
3 d'octubre de 2014, 05.23 h

LA FARSA S'HA ACABAT

Com a Russia, Rumania, la Xina i tants d'altres Estats, quan van caure les dictadures del Comunisme, van fer veure que tot cambiava per seguir els mateixos: el nomenklator.
L'Estat espanyol es travestí. Uns, cap al PSOE, altres, cap al PP, imprescindible per seguir governant la finca al seu gust i mantenir les prebendes: ministeris i alts funcionaris alternant l'estat l'administració amb les empreses i institucions públiques (Aenes, Renfes, Ibèries, Telefòniques, Caja... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Internacionalitzem i Guanyem fletxa Catalans want tot vote
2 d'octubre de 2014, 23.23 h

https://www.youtube.com/watch?v=qBJ37BOX9t4&feature=youtu.be

"The voices of the V" issued by TV3 report on the demonstration held in Barcelona on September 11 to demand the right to hold a referendum on independence.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
2 d'octubre de 2014, 23.06 h

I en van . . .

La presse' del Canadà: "Deixeu votar als catalans"
El quotidià recorda que un sistema polític no es regeix només pel dret, també pel principi democràtic de votar
El diari canadenc "La presse" http://www.lapresse.ca/debats/editoriaux/andre-pratte/201410/01/01-4805445-laissez-voter-les-catalans.php demana en un article d'opinió que "deixin ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
MARISA fletxa Catalunya
2 d'octubre de 2014, 21.45 h

Quina cara més dura aquestos de ICV, diuen que desidiran quant surti el S-SI, doncs llavors els direm nosaltres NO-NO, apa noi s'ha d'estar a les dures i a les madures. això es com aquell que va comprar un billet de loteria i diu ja el pagare si em toca.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
JOSE DE CARDEDEU fletxa VALLES ORIENTAL
2 d'octubre de 2014, 21.35 h

Antes de hacer todo esto , hace falta saber si Votaremos el dia 9 DE NOVIEMBRE , Creo nos quieren engañar tanto RAJOY Como Artur Mas ,, mientras se cierran camas guarderias hay recortes sociales .Jente sin trabajo jente sin nada que comer


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.