directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 11:00 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els Ajuntaments catalans es rebel·len contra la restricció de crèdits

El Govern espanyol prohibeix l'endeutament municipal fins el 2012 · Diversos consistoris i diputacions acorden crèdits d'urgència abans no s'apliqui la moratòria

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Aquest dilluns el Govern espanyol anunciava un seguit de mesures extraordinàries contra la crisi al BOE, la més polèmica de les quals és el bloqueig de l'endeutament públic dels ajuntaments a partir d'avui dimarts. La mesura de Zapatero, que impedirà que els Ajuntaments demanin crèdits fins el 2012, ja ha provocat una revolta entre els consistoris catalans. Des de Reus l'alcalde socialista Lluís Miquel Pérez ha qualificat la prohibició de 'precipitada', i considera que 'provocarà més atur', mentre que a Sant Cugat, l'alcalde de CDC, Lluís Recorder, s'ha rebel·lat contra la mesura i ha ordenat contractar fins a 16 MEUR en crèdits abans que entri en vigor el nou decret. També han contractat crèdits per via d'urgència l'Ajuntament de Girona (6 MEUR) i la Diputació de Lleida (11,4 MEUR).
Lluís Recoder cdc
Comparteix
   


Etiquetes
Bloquejat fins al 2012 l'endeutament dels ajuntaments

El reial decret-llei impulsat per Zapatero i publicat aquest dilluns al BOE inclou com a mesura per reduir el dèficit públic la contribució que han de fer els ajuntament i entitats locals. En aquest sentit, estableix per exemple que aquests hauran de declarar l'afectació dels estalvis derivats de la reducció de les despeses de personal, amb la rebaixa d'un 5% dels sous del personal públic. També es recull que amb l'aplicació de les mesures s'aplaça fins a l'any 2012 la concertació de qualsevol operació d'endeutament per part dels ajuntaments.

Finalment, el reial decret-llei recull que serà d'obligatorietat que el Ministeri d'Economia i Hisenda tingui el coneixement previ així com el seguiment de qualsevol contracte de col·laboració entre el sector públic i privat, així com els contractes de concessió d'obra pública, en tant que poden suposar projectes 'amb un considerable impacte econòmic a llarg termini' sobre els comptes públics.

De manera que des de l'aprovació del citat decret-llei, qualsevol actuació de contractes de concessió d'obra pública requeriran un informe preceptiu i vinculant del govern, tant pel que fa a les empreses públiques com a les privades.

'Provocarà més atur'

L'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, ha estat dels primers en reaccionar contra la prohibició d'endeutament als ajuntaments inclosa en el nou decret llei. Pel polític del PSC és 'precipitada, contradictòria en certs punts del redactat i que acabarà provocant més atur'. Pérez ha explicat que, en el darrer any, els ajuntaments han demanat crèdits per impulsar l'obra pública als municipis.

Amb aquesta prohibició el que es provocarà és evitar que hi hagin més obres públiques i per tant, que no hi hagi tanta contractació de treballadors. Aquestes declaracions del l'alcalde s'han fet després de la junta de portaveus al consistori municipal on s'ha tractat principalment la retallada dels sous als funcionaris.

El 14% de les inversions de Lleida anaven a crèdit

A Lleida, la regidora d'Economia de la Paeria, Montse Mínguez (PSC), ha fet una crida a la tranquil·litat i ha dit que només el 14% de les inversions són a crèdit i que per tant 6 milions dels 42,6 que estan contemplats al pressupost com a inversió es podrien veure afectats per la retallada del crèdit públic publicada aquest dilluns pel govern de l'Estat. Mínguez ha assegurat que el crèdit d'aquest 2010 està en tramitació i que ara caldrà veure si 'entra o no entra' segons la publicació al BOE del decret. En aquest sentit, ha dit que si no s'autoritza s'hauran de buscar altres mecanismes per fer-hi front, ja sigui mitjançant una retallada de despeses o bé amb concessions administratives.

A Sant Cugat, el consistori s'ha rebel·lat contra la restricció dels crèdits a llarg termini i ha demanat crèdits per valor de 16 milions per tal de poder pagar les inversions projectades per aquest any. També s'han avançat a l'entrada en vigor del decret l'Ajuntament de Girona, la diputació de Lleida i la de Tarragona.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
25 de maig de 2010, 09.18 h

#1 El més greu saps què és? Que no estan generan riquesa, ni aquí ni allà, només "despilfarro". El mateix que els hi va passar amb els diners que arribaven d'Amèrica. Tot cap a la casa reial i les guerres, mentre el poble estava en total decadència. Ara passa quelcom semblant. Carreteres, subvencions, però no inverteixen bé en coses que els podrien fer autosuficients en uun futur. Clar, és més còmode viure de les colònies.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Mengano fletxa Barcelona
25 de maig de 2010, 08.52 h

El poble català te 100.000 funcionaris deslplaçats a madrid que haurien d`estar aquí a Catalunya, els estem pagant amb els diners de l`expoli fiscal i ademés estan generan riquesa allà no aquí. El mateix passa al Pais Valencià i a les Balears. La societat catalana no podrà aguantar més aquesta assimetría, és urgent tallar llastre i despertar-nos d' aquest mal son. La constitució castellana a casa nostra ha de ser derogada el més aviat possible, aquest estat només beneficia a la cas... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.