Brugué compara Catalunya amb Guinea a "El País"
El membre dimitit de la comissió de control del 9-N, parla en una entrevista a El País “d’estafa al ciutadà" i de "regles fosques" que s'estan aplicant per legitimar el 9-N.
El País publica una entrevista telefònica al catedràtic i ex director general de participació ciutadana del tripartit, Joaquim Brugué, i destaca en primer lloc que està sent víctima d’un “linxament” a Twitter des de la seva dimissió 48 h després de ser nomenat i explica que alguns alumnes de la Universitat de Girona el titllen de traïdor en públic per aquest motiu. En l’entrevista Brugué descriu les suposades irregularitats de la consulta i assegura que “aquestes maneres de fer perjudiquen greument el dret a decidir dels catalans”, parla de “joc molt perillós” i “d’estafa al ciutadà". Explica que davant la situació de desgavell no descarta que en comptes d’una consulta amb garanties democràtiques s'acabi celebrant “un succedani” similar a la consulta d’Arenys i que si això passa “ provocarem el riure a la comunitat internacional".
Valoracions polítiques en la línia del PP, Ciudadanos i PSCMes enllà de dubtes raonables de logística sobre el calendari i la forma com s’involucren funcionaris i cos del Mossos, Brugué fa valoracions polítiques acusant els partits proconsulta de mentir conscientment a al ciutadania."Porten dies escenificant perquè no es digui que no han anat fins al final, però saben que no hi haurà consulta”, assegura Brugué.
Reactiu a la independència
Brugué diu que “fa la sensació que l'important no és poder votar, sinó aconseguir la independència", i critica els crits d’independència durant l’acte dels alcaldes a Palau dissabte passat. "No és raonable que la institució que convoca la consulta acabi cridant una de les opcions possibles", lamenta.
Va acceptar el càrrec perquè donava per fet que la consulta no es faria
"No em podia imaginar que no hi hagués un pla b i que Artur Mas incomplís la seva promesa que les coses es farien bé", explica i afegeix que donava per fet que “la consulta no es celebraria, que és el que tothom sap que passarà, però pensava que fins arribar aquí seríem escrupolosos en la pluralitat democràtica i no traspassarien algunes línies vermelles", clou.