ERC reclama a l’Eurocambra que no es giri d’esquena a Catalunya
Terricabras i Maragall escriuen una carta a tots els eurodiputats recordant-los que "cap defensor de la democràcia pot ser reticent" a escoltar la veu dels catalans
(ACN).- Els eurodiputats d'ERC-NeCat, Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall, han enviat una carta als 751 membres de l'Eurocambra per defensar la celebració d'una consulta i demanar-los que "no girin l'esquena" a la petició dels catalans. "Us demanem a tots vosaltres, membres del Parlament Europeu, que defenseu de nou els valors de la Unió com la llibertat i la democràcia. Us demanem que no gireu l'esquena als milions de ciutadans europeus que només volen expressar la seva opinió en un referèndum no vinculant. Cap defensor de la democràcia pot ser reticent a escoltar la veu dels nostres ciutadans", asseguren Terricabras i Maragall a la missiva, a què ha tingut accés l'ACN.
El PP prepararà una altra carta?La carta de Terricabras i Maragall arriba després que els dos eurodiputats d'ERC, juntament amb els de CiU, Ramon Tremosa i Francesc Gambús, i el d'ICV, Ernest Urtasun, escrivissin conjuntament als president del Consell, la Comissió i l'Eurocambra per reclamar-los que parin atenció al procés català.
Aquella iniciativa va provocar una reacció de l'eurodiputat del PP, Esteban González Pons, que va escriure als parlamentaris per criticar la consulta, dient que va "en contra del curs de la història". Llavors, l'eurodiputat d'Unió, Francesc Gambús, que forma part del mateix grup popular que González Pons, ja el va contestar adjuntat a tots els membres del PP el decret de convocatòria de la consulta i el discurs institucional del president Artur Mas.
Terricabras i Maragall admeten en declaracions a l'ACN que la seva carta d'aquest dimecres també pretén respondre a les "falsedats històriques" que va presentar González Pons. "Va aprendre història amb el franquisme i ell, pobre, se la va creure", assegura Josep Maria Terricabras, que creu que un historiador "es posaria a riure" davant de les afirmacions de l'eurodiputat del PP sobre Catalunya.
"Si algú es vol informar de debò, que llegeixi la nostra carta i no la seva", remarca Terricabras, que creu que "convenia de manera simple" establir els fets del que està passant a Catalunya després de l'intercanvi de cartes. "El que volem és aclarir les coses, dir-les amb senzillesa, naturalitat", afegeix. "González Pons no té cap culpa d'haver viscut en el franquisme, i jo tampoc, en tot cas tenim culpa de no haver millorat i no haver-nos posat al dia després", sentencia l'eurodiputat d'ERC.
El contingut de la carta d’ERC
"Tot el que demanem els catalans és que Europa esdevingui, una vegada més, sinònim de democràcia.Tot el que demanem els catalans és que Europa es reconegui a sí mateixa en el nostre desig democràtic de decidir lliurament el nostre propi futur", diu la carta dels eurodiputats d'ERC-NeCat.
Terricabras i Maragall defensen que Catalunya "és una antiga nació europea" però remarquen que les reivindicacions actuals "no es basen en el passat, sinó en el present i el futur". "Creiem en la Unió Europea i serem ferms en el nostre esforç d'aconseguir una Europa més forta d'acord amb els millors estàndards de qualitat democràtica, benestar i justícia social", defensen els eurodiputats catalans.
Segons expliquen a la carta, els partits pro-consulta al Parlament de Catalunya "han explorat tots els mitjans possibles per aconseguir un acord amb l'Estat espanyol per la celebració d'un referèndum". "Tot i això, la resposta sempre ha estat un decebedor 'no', que la nostra voluntat de votar va en contra de la llei i de la constitució", expliquen Terricabras i Maragall.
A la carta, els dos eurodiputats d'ERC-NeCat remarquen que la llei "s'ha d'adaptar a la realitat social del moment" i que actualment a Catalunya "més d'un 80% de la població vol decidir el seu futur en un referèndum". "És simplement inacceptable que Espanya es basi en una legalitat rígida per aturar la democràcia quan el seu propi codi civil que cap llei és immutable", remarquen. "Estem convençuts que l'esperit de la constitució espanyola no és prevenir la democràcia, sinó precisament restaurar-la i protegir-la després de 40 anys de dictadura", afegeixen.
Per l'eurodiputat Josep Maria Terricabras, "no és cert" que a Europa tothom estigui informat del què passa a Catalunya, i per tant calia fer aquest exercici informatiu d'enviar una carta a tots els eurodiputats. "Hi ha molts diputats que no saben què passa, s'ha d'explicar", remarca en declaracions a l'ACN.
Segons el seu soci de coalició, Ernest Maragall, la carta pretén explicar amb "concisió i solvència" quina és "la realitat, la motivació, l'expectativa, l'ambició, i el projecte" de Catalunya. Per Maragall, la missiva té com a objectiu que la resta d'eurodiputats "entenguin, comparteixin, escoltin i acompanyin, si pot ser" Catalunya "en aquest viatge".