directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 de juliol de 2024 06:03 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

La IP pel referèndum oficial d'independència arriba al Parlament amb el suport de 7.000 persones

Bertran creu que seria 'al·lucinant i surrealista' que els mateixos partits que han aprovat mocions de suport a les consultes hi votin en contra al Parlament

Comentaris 15  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Amb el suport de gairebé 7.000 persones, Uriel Bertran i Alfons López Tena han presentat al registre del Parlament la seva Iniciativa Popular (IP) per tal que la Generalitat convoqui un referèndum oficial sobre la independència de Catalunya fent ús de la nova Llei de Consultes. En només deu dies 574 persones s'han integrat a la comissió promotora i 6.250 s'hi han adherit com a signants, una xifra que s'ha titllat d''èxit aclaparador' i que 'legitima' els impulsors per tirar endavant el procés. Bertran i López Tena han demanat 'celeritat' a la Mesa del Parlament i l'han instat, un cop més, a centrar-se 'exclusivament' en l'anàlisi tècnica de la IP que asseguren és 'impecable'. En aquest sentit, Bertran ha apuntat que seria 'al·lucinant i surrealista' que els mateixos partits que a nivell local han aprovat mocions a favor de les consultes tinguin ara una postura diferent al Parlament.
independència, iniciativa popular, parlament, independència
Una imatge de la presentació de la iniciativa al parc de las Ciutadella, davant del Parlament.

Comparteix
   


Etiquetes
Ara la Mesa del Parlament haurà de decidir si la IP presentada avui compleix els requisits legals per ser acceptada a tràmit. Si la decisió fos positiva començaria el procés per a la recollida de signatures (un 3% de la població, entre 150.000 i 220.000 persones) per tal que el Ple del Parlament hagués de votar si es tira endavant la convocatòria d'un referèndum oficial. Els promotors han tornat a insistir en el deure de la Mesa d'avaluar només les qüestions tècniques deixant les consideracions polítiques al marge. Així han demanat que 'no sigui una nosa' i que 'no coarti el dret a l'autodeterminació' dels ciutadans. López Tena ja avisava la setmana passada que, al seu entendre, si la Mesa tomba la IP estarà 'prevaricant'.

Quant a la posterior recollida de signatures, recorden que en els 462 municipis on s'ha celebrat una consulta sobre la independència ja hi han participat 485.000 persones, una xifra que dobla en escreix les 220.000 signatures que, com a màxim, caldria aportar perquè la IP tirés endavant.


Aval jurídic

L'informe jurídic (pdf) presentat dies enrere sosté que la convocatòria d'un referèndum sobre la independència de Catalunya compleix els cinc requisits plantejats a la Llei de Consultes Populars per via de Referèndum: que sigui una qüestió política de transcendència especial per a la ciutadania, que no sigui matèria tributària o pressupostària, que no vagi en contra de les facultats que la Constitució i l'Estatut reconeixen a les institucions de la Generalitat i que estigui en l'àmbit de les competències de la Generalitat. Segons López Tena, aquest darrer punt que és el 'punt clau', queda superat pel fet que d'una banda Catalunya té dret a l'autodeterminació i que la Generalitat té competències per promoure reformes constitucionals.

Una proposta que la Mesa del Parlament no pot rebutjar

López Tena explica que, a diferència de les Iniciatives Legislatives Populars (ILP) sobre la independència de Catalunya presentades i rebutjades per la Mesa del Parlament, en aquest cas la IP no podria ser 'tècnicament' rebutjada. La Mesa del Parlament avalua si tècnicament pot admetre a tràmit les propostes, cosa que no podia fer en el cas de la ILP perquè era necessari que la matèria sobre la qual tractava fos una competència legislativa de la Generalitat. En canvi, en el cas de la IP amb la Llei de Consultes només cal que la Generalitat tingui capacitat de proposar i no també legislar sobre l'assumpte en qüestió. Així, segons l'informe, la Mesa no tindria arguments tècnics per tombar la Iniciativa Popular ja que la Generalitat de Catalunya té competències per proposar una reforma constitucional i el debat es traslladaria a l'àmbit polític quan -després de la recollida de signatures- el tràmit arribés al Parlament i obligués els partits a posicionar-se a favor o en contra no de la independència sinó de convocar o no un referèndum.

Full de ruta

 1. Des d’avui mateix s’enviarà el dictamen i la pregunta a totes les entitats de la societat civil, a personalitats i a totes les Comissions Organitzadores Locals que han organitzat o que estan organitzant la Consulta sobre la Independència.
2. Es fa una crida a tota la societat catalana perquè es constitueixi en els propers dies una Comissió Promotora àmplia i plural que presenti la Iniciativa Popular al Parlament de Catalunya en aquesta legislatura.
3. Una vegada presentada, la mesa del Parlament haurà de decidir si l’admet a tràmit (només ha de valorar si s’ajusta a la Llei de Consultes Populars, l’admissió a tràmit no és una decisió política sinó tècnica).
4. Des del moment que s’admeti a tràmit, la mesa del Parlament haurà d’entregar a la Comissió Promotora els plecs amb els fulls de signatures. Encara que el Parlament es dissolgui per la convocatòria de les eleccions la recollida de signatures continuarà.
5. S’han de recollir unes 220.000 signatures (3% de la població) en el termini de sis mesos (ampliables a vuit). S’aprofitarà la Consulta de Barcelona per fer una gran recollida de signatures.
6. Una vegada es presenten les signatures al Parlament i s’autentifiquen, el Parlament de Catalunya ha de convocar un Ple per tal de votar (es necessita majoria absoluta) la convocatòria del referèndum. Aquest Ple se celebraria en la propera legislatura.
7. Finalment, l’Estat ha de decidir si l’autoritza o no el referèndum. En el cas que no ho faci la Coordinadora creu que s’obrirà un conflicte polític internacional.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#17
Marta fletxa L'Ametlla
29 de maig de 2010, 20.33 h

En cap moment t'he insultat, tu ets dels que deus viure en un mirall i només et veus a tu. Per dir a una persona feixista, quan el que se t'està dient, és que respectis el pensament de cadescú i seràs respectat, és que potser el burro ets tu,no? Ningú parla d'un estat totalitari,ni de fer fora a ningú,tu si que ho dius ,mira bé qui és el feixista. Simplement ser reconeguts com al que ens sentim i no avasallats .Dins la democracia , tot és opinable i per sort,tothom pot dir la seva ,pe... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
29 de maig de 2010, 12.59 h

#12 Amb gent com aquest del comentari 11, no hi valen ni les cultures, ni el saber història, com no sigui la de l'extermini i fins i tot la droga, la delinqüència o la violència. O és que hem d'oblidar que, aquests que pensen així, són els dignes successors de l'idea franquista, la qual cosa és tal com dir NAZI A L'ESPANOLA, i per tant aniquilidors de pobles ???. En franco, l'exterminador, i per tant llur ídol, no solament va demostrar que ho era, amb l'extermini que el va acompanyar du... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
28 de maig de 2010, 12.22 h

-rebutjar la iniciativa. No 'tombar'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Marta fletxa L'Ametlla
26 de maig de 2010, 20.55 h

#12 Crec que t'has equivocat, ja fa temps que tenim DNI català. Potser tu si moriràs amb l'espanyol,i és el que tu vols ,millor per tu .El millor és viure i dexar viure ,hi cabem tots ; els que som i ens sentim catalans i els que malgrat dir-vos Xavier, no Javier ,us sentiu espanyols. Això depén del que se sent dins el cor. Cal tenir una mica de cultura i saber la història per defensar i no insultar ,la cultura dóna les bases per poder respectar i ser respectat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
26 de maig de 2010, 14.06 h

PARA TODOS LOS CATALUFOS QUE NO SE SIENTEN ESPAÑOLES:podeis iros de españa cuando querais es mas os pagamos la mudanza ,solictar asilo en RUMANIA QUE DICEN HACE FALTA MANIO DE OBRA, POR QUE ESPAÑA NO SE TOCA ,Y ESTO NO ES CUBA QUE SE PROHIBE LA SALIDA, HALA AL PRAT Y DE ALLI AL CONGO ,Y NO ENVIEIS POSTALES POR FAVOR ,

QUE PENA DAIS ,LO MEJOR DE TODO ESTO ES QUE MORIREIS CON DNI ESPAÑOL JAJAJAJAJAJA JAJAJA YO ANTES ME IRIA A POLONIA AJAJAJAJJA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
M. ÀNgels fletxa Igualada
26 de maig de 2010, 13.24 h

#10 - Et recolzo totalment i fíxem-nos tots en un "petit" detall característic de les nostres diferències. El catalufo (òbviament no es pot anomenar català) ja ha insultat en només 5 paraules, mentre que el Jordi SC li ha plantat 8 línies sense ni un sol insult. I més clar no es pot parlar.
En fi, no cal fer-s'hi mala sang, qui no té més argument i es retorça de ràbia, insulta. La nostra energia ha d'anar cap a una altra banda.
#8, xato, si no vòls tenir un DNI on digui: país, Cata... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
26 de maig de 2010, 12.47 h

#8 La caverna feixista i per més inri espanyola, em penso que si no hagués estat per Catalunya, encara viurien en les cavernes, vestits amb pells de vaca, amb hatxes de pedra a les mans i fent el foc amb el refrec de dos bastons. Hom no pot esperar-ne res de bo d'aquesta tribu inculta, que només s'assedeguen amb l'extermini de les altres cultures com van fer (però que neguen una i altra vegada) amb les races autòctones de sudamèrica. La seva ignorància, la seva incultura i les guerres, en... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
26 de maig de 2010, 12.42 h

Si tots aquests que ara foteu per terra els esforços d'aquesta IP, perquè no formàveu part de la mesa i exposar les vostres opinions ???. No fotem, deixem ja d'una punyetera vegada de barallar-nos entre nosaltres i de trobar mal fet tot el què fan els altres, almenys en aquesta matèria tan important per a nosaltres. Hem de fer confiança a aquests dos personatges, els quals ara per ara, estan demostrant voler quelcom més per a Catalunya, que la feixuga submissió al règim feixista. Almeny... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Els sabaters que facin sabates i els turistes que ajudin a millorar la vida de tots

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.